Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουριστικές ανάσες για τα Αττικά Πολυκαταστήματα

Αυξημένες κατά 40% οι tax free πωλήσεις στο α’ τετράμηνο του 2017. Σταθεροποίηση του ενοποιημένου τζίρου στο ίδιο διάστημα. Θετικές ενδείξεις για τα εμπορικά κέντρα έφερε ο Μάιος.

Τουριστικές ανάσες για τα Αττικά Πολυκαταστήματα

Ώθηση από τον τουρισμό αναμένει την τρέχουσα περίοδο η Αττικά Πολυκαταστήματα, μετά από ένα πρώτο τετράμηνο όπου οι πωλήσεις της παρουσίασαν οριακά θετική μεταβολή.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος τζίρος των πολυκαταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 0,8%, με τις επιδόσεις ανά σημείο πώλησης να κινούνται πέριξ αυτού του εύρους. Την ίδια στιγμή όμως οι tax free πωλήσεις της αλυσίδας πολυκαταστημάτων -οι οποίες αποτελούν εν μέρει την ένδειξη της καταναλωτικής ζήτησης από τουρίστες- αυξήθηκαν κατά 40% την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τον Η. Κούκουτσα, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, η επίδοση αυτή έρχεται μετά από ένα «κακό» 2016 όσον αφορά τις tax free πωλήσεις (δηλαδή τις πωλήσεις προς τουρίστες εκτός Ε.Ε.) και αγγίζει τα επίπεδα του 2015. Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα, οι βασικοί ξένοι πελάτες του δικτύου πολυκαταστημάτων είναι με σειρά προτεραιότητας οι Κινέζοι, οι Ρώσοι και οι Σκοπιανοί. Για τους τελευταίους, εκτιμάται ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί συχνό προορισμό, ενώ τα δύο πολυκαταστήματα του ομίλου στο Meditarranean Cosmos και στην Τσιμισκή πόλο έλξης.

Πέραν της τουριστικής ώθησης πάντως, οι ενδείξεις κατά τον Μάιο είναι θετικές, με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 ο όμιλος παρουσίασε καθαρές πωλήσεις της τάξης των 167 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 6% και κέρδη προ φόρων ύψους 11,5 εκατ. ευρώ (+10%).

Η εταιρία διατηρεί μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που της επιτρέπουν να αυτοχρηματοδοτεί τις επενδύσεις, και το 2017 προγραμματίζει να δαπανήσει περίπου 8 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως στην ολοκλήρωση της ανακαίνισης του καταστήματος attica/City Link, στην εγκατάσταση και λειτουργία του νέου μηχανογραφικού συστήματος SAP, τη δημιουργία νέου καταστήματος 300 τ.μ. στο Golden Hall και μικρότερες ανακαινίσεις σε όλα τα καταστήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v