Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Θα πετύχουμε τον ετήσιο στόχο μείωσης των NPLs

Το πρώτο αλλά και το δεύτερο τρίμηνο δεν είναι καλή η εικόνα στο μέτωπο των επισφαλειών, ωστόσο από το τρίτο τρίμηνο του έτους, ίσως και νωρίτερα η κατάσταση θα βελτιωθεί», ανέφεραν τα στελέχη της τράπεζας μετά την ανακοίνωση του Q1.

Alpha Bank: Θα πετύχουμε τον ετήσιο στόχο μείωσης των NPLs

Την εκτίμησή τους ότι ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE`s) για το 2017 θα επιτευχθεί παρά τις παραφωνίες του πρώτου εξαμήνου τόνισαν τα στελέχη της Alpha Bank κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

«Το πρώτο αλλά και το δεύτερο τρίμηνο δεν είναι καλή η εικόνα στο μέτωπο των επισφαλειών, ωστόσο από το τρίτο τρίμηνο του έτους, ίσως και νωρίτερα η κατάσταση θα βελτιωθεί», ανέφεραν. Στην παρούσα φάση οι στόχοι όσον αφορά το εταιρικό χαρτοφυλάκιο είναι εντός των συμφωνηθέντων σε αντίθεση με την κατάσταση στο retail –στεγαστικά και καταναλωτικά -όπου παρατηρείται απόκλιση, λόγω αύξησης των μη εξυπηρετούμενων.

Απέδωσαν την κακή πορεία του πρώτου αλλά και του τρέχοντος τριμήνου στην αβεβαιότητα που προκάλεσε στους πελάτες η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η μη νομοθέτηση των αλλαγών που απαιτούνταν στο νομοθετικό πλαίσιο, με συνέπεια να επηρεασθεί η συμπεριφορά των δανειοληπτών – κυρίως στο κομμάτι των πλειστηριασμών – αλλά και οι υπερβολικοί φόροι και οι δυσθεώρητες ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας το δεύτερο εξάμηνο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα νέα εργαλεία που έφεραν οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, πρωτίστως τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με στόχο την μείωση των κόκκινων δανείων. Επίσης, το 2017 θα διπλασιασθούν οι διαγραφές κόκκινων δανείων.

Repos

Η τράπεζα έχει αυξήσει την παρουσία της στην διατραπεζική αγορά των repos από την οποία έχει αντλήσει ρευστότητα 1,4 δισ. ευρώ. Οι εγγυήσεις που τοποθετεί στην εν λόγω αγορά είναι: ομόλογα EFSF, έντοκα γραμμάτια, ομόλογα του πυλώνα ΙΙ, εταιρικά ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων και τιτλοποιημένα δάνεια.

Το κόστος για τα έντοκα ανέρχεται στο 1,2% όπως και για τα εταιρικά ομόλογα και τα τιτλοποιημένα. «Βρίσκεται στο 1,2% ωστόσο παραμένει μικρότερο σε σχέση με το 1,55% που πληρώνουμε στον ELA», τόνισαν.

Πλατφόρμες διαχείρισης

Μέχρι το τέλος του 2017 η τράπεζα θα μεταφέρει για διαχείριση μη εξυπηρετούμενα δάνεια (retail) ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην εταιρεία διαχείρισης Cepal ενώ ήδη έχει μεταφερθεί το πρώτο πακέτο ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την Pillarstone, τόνισαν ότι η εταιρεία μόλις πήρε την άδεια, έχουν μεταφερθεί τα δάνεια της ΦΑΜΑΡ και μέχρι το τέλος του 2017 θα γίνουν και άλλες μεταβιβάσεις δανείων υπερχεωμένων εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v