Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Expert: Στόχος η μικρομεσαία αγορά ηλεκτρικών

Αύξηση επιρροής ανάμεσα στους μεμονωμένους εμπόρους ηλεκτρικών και χείρα συνεργασίας προς τις πολυμετοχικές αλυσίδες της αγοράς από την Expert. Αύξηση πωλήσεων το 2016, θετικό το α’ τρίμηνο του 2017.

Expert: Στόχος η μικρομεσαία αγορά ηλεκτρικών

Τριετές πλάνο εξάπλωσης της παρουσίας της στην ελληνική αγορά υλοποιεί η συμμετοχική αλυσίδα ηλεκτρικών Expert, η οποία επαναλάνσαρε το σήμα και τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2014. Σήμερα αριθμεί δίκτυο 33 καταστημάτων πανελλαδικά, με σκοπό μέσα στη χρονιά να προσθέσει ακόμη 5 σημεία, ενώ έως το 2018 εκτιμά ότι θα ελέγχει δίκτυο 45 καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η Expert, με την προηγούμενη εταιρική της μορφή, είχε καταθέσει αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της και είχε τεθεί σε καθεστώς συνδιαλλαγής. Πριν τρία χρόνια ωστόσο η ελβετική μητρική Expert εμπιστεύθηκε εκ νέου πρώην στελέχη και συνεργάτες της στην Ελλάδα, προκειμένου να στηθεί σε νέες βάσεις η παρουσία της.

Έτσι σήμερα, η εταιρία με εννέα -παλαιά μέλη- ως μετόχους αναπτύσσεται στην Ελλάδα μέσω franchise -μοντέλο που ακολουθεί η μητρική Expert- διεθνώς. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας, σήμερα έχει κατορθώσει να κατέχει μερίδιο 10% ανάμεσα στις πολυμετοχικές εταιρίες και συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το 2016 εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξης των 19 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 14% έναντι του 2015) σε ομοειδή βάση.

Στο α' τρίμηνο του 2017 μάλιστα και ενώ ο μέσος όρος της αγοράς υποχωρεί λόγω της πτώσης της ζήτησης, οι πωλήσεις της αλυσίδας αναπτύσσονται με ρυθμό της τάξης του 4,5%, όπως ανέφεραν στελέχη της Expert στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης.

Σημειώνεται ότι διεθνώς η εταιρία που εδρεύει στην Ελβετία δραστηριοποιείται σε 21 αγορές, με 3.600 καταστήματα ενώ πραγματοποιεί κύκλο εργασιών της τάξης των 13,5 δισ. ευρώ. Αν και το 2016, πανευρωπαϊκά η αγορά ηλεκτρικών παρουσίασε σταθεροποίηση με μικρή κάμψη κατά 0,4%, η Expert εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 10%, κερδίζοντας επιπλέον μερίδια αγοράς.

Την τελευταία τετραετία, όπου οι τάσεις συγκέντρωσης ενισχύονται διεθνώς, η Expert εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 68%, ποσοστό που κατά το ήμισυ προήλθε από εξαγορές και συγχωνεύσεις ανταγωνιστικών δικτύων.

Η συγκεκριμένη τάση αποτελεί οδηγό και στην ελληνική αγορά, όπως επισήμαναν στελέχη της Expert, τα οποία προϊδέασαν για την πιθανότητα συμπράξεων με μεμονωμένους παίκτες της αγοράς και αλλά συναφή πολυμετοχικά σχήματα, προκειμένου να ανακοπεί η επέλαση των ανεξάρτητων πολυεθνικών στη λιανική ηλεκτρικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v