Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Κύπρου: Μικρή παράταση στην πώληση των ακινήτων

Τι περιλαμβάνει το προς πώληση χαρτοφυλάκιο σε εμπορικά ακίνητα, γη προς αξιοποίηση και κατοικίες. Στα 100 εκατ. ευρώ η εύλογη αξία των ακινήτων που πωλούνται στην Ελλάδα. «Αγκάθι», σύμφωνα με την αγορά, η μεγάλη έκταση και διασπορά του χαρτοφυλακίου.

Τράπεζα Κύπρου: Μικρή παράταση στην πώληση των ακινήτων

Παράταση μίας εβδομάδας δόθηκε από την Τράπεζα Κύπρου και την KPMG Λονδίνου, που ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης, στην κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο ακινήτων της κυπριακής τράπεζας.

Ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στις 19 Μαΐου, δόθηκε νέα ημερομηνία για τις 26 του ίδιου μήνα. Η παράταση ήταν αναμενόμενη καθώς πρόκειται για πολύ μεγάλο σε έκταση και σε εύλογη αξία χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει εκατοντάδες ακίνητα και οικόπεδα.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα εύλογης αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της τράπεζας μέσω κατασχέσεων ή συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (debt for property swaps). Τα ακίνητα χωρίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε έξι μικρότερα χαρτοφυλάκια ανάλογα με τη χρήση ή τη δυνατότητα αξιοποίησής τους.

Αναλυτικότερα το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει:

- Εμπορικά ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστο. Πρόκειται για εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους κ.α. σε Κύπρο και Ελλάδα. Η συνολική εύλογη αξία των παραπάνω ακινήτων εκτιμάται σε περίπου 460 εκατ. ευρώ.

- Οικόπεδα κοντά σε πόλεις: Πρόκειται για γη κοντά στις μεγάλες κυπριακές πόλεις, που προσφέρεται για ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων ή για κατοικίες. Η εύλογη αξία τους εκτιμάται πέριξ των 233 εκατ. ευρώ.

- Οικόπεδα στην επαρχία, εύλογης αξίας περίπου 117 εκατ. ευρώ.

- Οικόπεδα κοντά στη θάλασσα, τα οποία προσφέρονται για τουριστική κυρίως ανάπτυξη εύλογης αξίας 57 εκατ. ευρώ.

- Κατοικίες σε Κύπρο και Ελλάδα, εύλογης αξίας περίπου 78 εκατ. ευρώ.

- Εμπορικά ακίνητα αξίας μικρότερης του 1 εκατ. ευρώ έκαστο: Πρόκειται, κυρίως, για καταστήματα. Η εύλογη αξία τους εκτιμήθηκε σε περίπου 47 εκατ. ευρώ.

Το 51% του προς πώληση χαρτοφυλακίου αποτελείται από εμπορικά ακίνητα, το 41% από οικόπεδα και το υπόλοιπο 8% από κατοικίες. Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή, το 89,8% του χαρτοφυλακίου αφορά σε ακίνητα στην Κύπρο και το 10,3% σε ακίνητα στην Ελλάδα, ενώ το 43% των ακινήτων είναι συγκεντρωμένα στη Λευκωσία.

Η μεγάλη διασπορά του χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με το ότι περιλαμβάνει πολλά οικόπεδα προς αξιοποίηση καθιστά δύσκολη, σύμφωνα με την αγορά, την εξεύρεση ικανοποιητικού αριθμού επενδυτών που θα ενδιαφερθούν για να αποκτήσουν το σύνολο των προς πώληση ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτραπεί η κατάθεση προσφορών για κάποιο ή κάποια από τα επιμέρους χαρτοφυλάκια, πρόθεση, όμως, της Τράπεζας Κύπρου είναι να προτιμηθούν οι συνολικές προσφορές, εφόσον βέβαια κριθούν ικανοποιητικές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v