Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: Σκέψεις για λειτουργικό διαχωρισμό του ΟΤΕ

Nέο γύρο ”αντιπαράθεσης” ανάμεσα στις δύο πλευρές ενδέχεται να προκαλέσει η απόφαση της ΕΕΤΤ να εξετάσει εντός του 2008 διάφορα μοντέλα ”σπασίματος” της υποδομής και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στον ΟΤΕ.

ΕΕΤΤ: Σκέψεις για λειτουργικό διαχωρισμό του ΟΤΕ
του Ηλία Ντράλλου

Nέο γύρο ”αντιπαράθεσης” ανάμεσα στις δύο πλευρές ενδέχεται να προκαλέσει η απόφαση της ΕΕΤΤ να εξετάσει εντός του 2008 διάφορα μοντέλα ”σπασίματος” της υποδομής και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στον ΟΤΕ.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται το λειτουργικό ή ακόμη και δομικό διαχωρισμό της εταιρείας, εφόσον τελικά καταλήξει υπέρ της υλοποίησή τους.

Το θέμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και μετά την αξιολόγηση των παραμέτρων (συνθήκες ανταγωνισμού κόστους, τιμές, δίκτυο πρόσβασης, παροχή καθολικής υπηρεσίας κ.α) θα γνωμοδοτήσει θετικά η αρνητικά.

Πάντως, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για την εφαρμογή λεπτομερέστερων υποχρεώσεων στον ΟΤΕ σε θέματα κοστολόγησης υπηρεσιών και λογιστικού διαχωρισμού.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός θα συμβάλει στη μεγαλύτερη διαφάνεια κοστολόγησης των προϊόντων του ΟΤΕ και θα διευκολύνει την ΕΕΤΤ στον έλεγχο συμμόρφωσης του ΟΤΕ όσον αφορά τις υποχρεώσεις μη διακριτικής μεταχείρισης και ελέγχου τιμών.

---Nέα κόντρα για έγκριση πακέτου υπηρεσιών ΟΤΕ

Νέα τροπή λαμβάνει η κόντρα ανάμεσα στον ΟΤΕ και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για την καθυστέρηση στην έγκριση προώθηση του πακέτου προσφοράς συνδυασμένης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, που ανακοίνωσε ο Οργανισμός το περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχή κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ΕΕΤΤ στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες την περίοδο 2008-2011, κατηγόρησε τη διοίκηση της εταιρείας ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη μη έγκριση του προγράμματος, καθώς τα στοιχεία που έχει αποστείλει είναι αόριστα.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη, η πρώτη επίσημη αίτηση από τον ΟΤΕ ελήφθη στις 14 Δεκεμβρίου του 2007, δηλαδή τρεις μήνες μετά την παρουσία της νέας προσφοράς, χωρίς συγκεκριμένα τιμολόγια και με την ασαφή βεβαίωση ότι απευθύνεται σε όλους τους πελάτες του με έκπτωση, η οποία θα ισχύει στο σύνολο του λογαριασμού.

Αμέσως η ΕΕΤΤ απέστειλε έγγραφο προς τον ΟΤΕ ζητώντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε μετά από ενδελεχή και εξειδικευμένη εξέτασης του πακέτου να αποφανθεί.

Αντ’ αυτού, ο Οργανισμός απάντησε με νέα επιστολή στις 6 Φεβρουαρίου διευκρινίζοντας απλώς ότι η προσφορά δεν απευθύνεται σε όλους παρά μόνο στους οικιακούς καταναλωτές και η έκπτωση- το ύψος της οποίας παραμένει ακόμη άγνωστο για τα μέλη της Επιτροπής- δεν θα εφαρμοστή στον τελικό λογαριασμό του χρήστη, αλλά στο πάγιο της θυγατρικής της, COSMOTE.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ απέδωσε την ασυνέπεια του Οργανισμού σε σκοπιμότητες, σημειώνοντας ότι ”είτε το κάνει επίτηδες, είτε παίζει παιχνίδια, είτε δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη θέλει”, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιθυμία τα αίτια να μην οφείλονται στους δύο πρώτους λόγους.

Τι απαντά ο ΟΤΕ

Τις ευθύνες στην ΕΕΤΤ για τη μη έγκριση των πακέτων συνδυασμένης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας επιρρίπτουν ανώτατα στελέχη του ΟΤΕ μετά τα όσα υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Αλεξανδρίδης για μη κατάθεση όλων των απαραίτητων στοιχείων.

Έκαναν λόγο για κωλυσιεργία από την πλευρά της ΕΕΤΤ και υποστήριξαν πως τα έχουν καταθέσει εγκαίρως και πληρέστατα, αλλά -όπως σημείωσαν-ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα με υπαιτιότητα της Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v