Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ανθεκτικά τα spreads χορηγήσεων

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι ενώ καταγράφεται συρρίκνωση των spreads καταθέσεων, τα spreads των χορηγήσεων βελτιώνονται, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2007. Τι είπε η διοίκηση για ρευστότητα, τιτλοποιήσεις, Finansbank, εξαγορές.

ΕΤΕ: Ανθεκτικά τα spreads χορηγήσεων
Σε διαβεβαίωση ότι η τράπεζα έχει άφθονη ρευστότητα και ασήμαντες δανειακές ανάγκες προχώρησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2007.

Η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε επίσης ότι ενώ καταγράφεται συρρίκνωση των spreads καταθέσεων, τα spreads των χορηγήσεων βελτιώνονται. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο λόγος κόστους προς έσοδα υποχώρησε στο 48,8% από 49,9% καθώς η αύξηση των εσόδων ξεπέρασε την αύξηση του κόστους.

Ο οικονομικός διευθυντής της Εθνικής, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος υπογράμμισε ότι στα τέλη του 2007 η τράπεζα είχε ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ και χαμηλό δείκτη χορηγήσεων / καταθέσεων στο 90% οπότε οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι ασήμαντες.

Ωστόσο, ο κ. Θωμόπουλος επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση ανάκαμψης στις αγορές τίτλων, η τράπεζα θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών ύψους 7 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση στην αγορά της Τουρκίας, η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε ότι το επιχειρησιακό μοντέλο είναι ισχυρό και ότι η Finansbank έχει διπλασιάσει τα μεγέθη της από τη στιγμή της εξαγοράς.

Ο κ. Θωμόπουλος τόνισε επίσης ότι στο δ’ τρίμηνο η Εθνική υιοθέτησε ”προσεκτική στάση” στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά οι θυγατρικές της είναι ευθυγραμμισμένες με την επίτευξη των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου τριετίας.

Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε επίσης ότι οι πιέσεις στα spreads χορηγήσεων στην εγχώρια αγορά δείχνουν να αμβλύνονται ενώ εμφανίζεται και μια ήπια αύξηση στα spreads των επιχειρηματικών χορηγήσεων. Ωστόσο, τόνισε ότι ”μάλλον θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με χαμηλότερα spreads καταθέσεων”.

Η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε ότι δεν ανακοίνωσε το ύψος του μερίσματος καθώς οι οικονομικές καταστάσεις είναι προκαταρκτικές.

Ο κ. Θωμόπουλος, ερωτώμενος για πιθανές εξαγορές, τόνισε ότι η Εθνική εξετάζει πιθανές εξαγορές τραπεζών μεσαίας κλίμακας με αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα, ενώ τόνισε ότι οι πιθανοί στόχοι θα πρέπει να συγκαταλέγονται στα 10 κορυφαία ιδρύματα της χώρας τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v