ΦΑΜΑΡ: Πέρασε υπό τον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών

Η απόκτηση του ελέγχου της ΦΑΜΑΡ αποτελεί το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανεισμού της, ύψους 150 εκατ., και να χορηγηθεί νέο δάνειο, ύψους 40 εκατ. Η αναχρηματοδότηση δανεισμού από τις τράπεζες επελέγη ως η ταχύτερη λύση.

ΦΑΜΑΡ: Πέρασε υπό τον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών

Υπό τον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ( Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) πέρασε ο όμιλος ΦΑΜΑΡ, σε εκτέλεση του πρωτοκόλλου αναδιάρθρωσης που είχε υπογραφεί με την Marinopoulos Holdings.

Οπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών, στις 7 Μαρτίου οι τράπεζες απέκτησαν το 100% των μετοχών της Famar S.A, μητρικής του ομίλου, το οποίο ήταν υποθηκευμένο στις ίδιες ως εξασφάλιση για δάνεια που χορηγήθηκαν σε άλλες εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου.

Μετά την απόκτηση του ελέγχου διενεργήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση της Famar SA, όπου οι νέοι μέτοχοι αποφάσισαν τη μετατροπή των παλαιών μετοχών σε νέες «συγκεκριμένων κατηγοριών και δικαιωμάτων» όπως αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της Eurobank.

Η Alpha Bank ως έχουσα τη μεγαλύτερη έκθεση απέκτησε το 47% του μετοχικού κεφαλαίου της FAMAR SA, η Eurobank το 23,55%, ενώ μικρότερα ποσοστά κατέχουν Πειραιώς και Εθνική.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας μετόχων που υπογράφηκε επίσης στις 7 Μαρτίου τη διοίκηση της Famar SA ανέλαβαν οι τράπεζες και η Pillarstone.

Η απόκτηση του ελέγχου της ΦΑΜΑΡ αποτελεί το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανεισμού της, ύψους 150 εκατ. ευρώ, και να χορηγηθεί νέο δάνειο, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Στο παραπάνω σχέδιο έχει συναινέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και το private equity Sankaty, που έχει αγοράσει κάποια από τα δάνεια της φαρμακευτικής.

Η αναχρηματοδότηση δανεισμού από τις τράπεζες επελέγη ως η ταχύτερη λύση καθώς η εν Ελλάδι πλατφόρμα της Pillarstone (Manco) δεν έχει λάβει ακόμη άδεια διαχείρισης και αναχρηματοδότησης δανείων. Η Pillarstone αναλαμβάνει να τρέξει την εταιρία, εγκαθιστώντας σε συνεργασία με τις τράπεζες νέα διοίκηση.

Η Pillarstone θα λαμβάνει αμοιβές υπεραπόδοσης (success fees), με βάση δείκτες λειτουργικής κερδοφορίας και ομαλής εξυπηρέτησης του υφιστάμενου δανεισμού της ΦΑΜΑΡ. Στόχος είναι σε βάθος τριετίας οι τράπεζες να πωλήσουν τις μετοχές τους και βεβαίως να μεγιστοποιήσουν τη δυνατότητα ανάκτησης δανείων που είχαν χορηγηθεί στην ίδια τη Famar αλλά και σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου με ενέχυρο μετοχές Famar.

Η απόκτηση της διαχείρισης της ΦΑΜΑΡ θα αποτελέσει το πρώτο deal της Pillarstone στην Ελλάδα και είναι ενδεικτικό του προφίλ των προβληματικών επιχειρήσεων των οποίων επιδιώκει να αναλάβει την αναδιάρθρωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v