Σφακιανάκης: Ο τουρισμός θρέφει τις πωλήσεις αυτοκινήτων

Ο όμιλος Σφακιανάκης ανεβάζει ψηλότερα τον πήχη για τη φετινή χρονιά. Τρίμηνο συζητήσεων για αναχρηματοδότηση δανείων και κεφαλαιακό ζήτημα. Ο τουρισμός οδηγεί σε συν 7%-9% την αγορά αυτοκινήτου.

Σφακιανάκης: Ο τουρισμός θρέφει τις πωλήσεις αυτοκινήτων

«Η αγορά αυτοκινήτου ανέβηκε το πρώτο φετινό δίμηνο κατά 29%, ωστόσο το ποσοστό αυτό δεν θεωρώ ότι είναι διατηρήσιμο στο σύνολο της χρονιάς. Η τόσο μεγάλη αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τους πρώτους 2,5 μήνες του 2016, η αγορά αυτοκινήτου ήταν παγωμένη εξαιτίας του ζητήματος της παράτασης της απόσυρσης που είχε δημιουργηθεί πέρυσι. Εκτίμησή μου είναι πως η εγχώρια αγορά θα ανεβεί φέτος κατά 7% έως 9%, με τις πωλήσεις σε τεμάχια από τις 78.000 του 2016 να διαμορφωθούν γύρω στις 85.000. Βέβαια, η πορεία θα επηρεαστεί και από τις εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Εμείς πάντως από την πλευρά μας -για λόγους συντηρητικότητας και όχι μόνο- δουλεύουμε με βάση τη συνέχιση ενός εξωτερικού περιβάλλοντος όπως το τρέχον και όχι με βάση σενάρια που θέλουν μια αξιοσημείωτη ανάπτυξη της οικονομίας».

Αυτά δήλωσε χθες ο Σταύρος Τάκη, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σφακιανάκης στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, συμπληρώνοντας: «Η βελτιωμένη εικόνα της αγοράς προέρχεται από τις εταιρικές πωλήσεις αυτοκινήτων, γεγονός που κατά μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στην αυξημένη τουριστική δραστηριότητα».

Σε ό,τι αφορά τη Σφακιανάκης, ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε πέρυσι να διευρύνει τα μερίδια αγοράς του στο σύνολο των δραστηριοτήτων του, ανεβάζοντας τον κύκλο εργασιών του από τα 257 στα 282 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η διοίκηση στοχεύει φέτος σε καλύτερες οικονομικές επιδόσεις. Αυτό θα επιδιωχθεί μέσα από διευρυμένα μερίδια αγοράς της Suzuki, ενώ ανάλογες προσπάθειες θα γίνουν και στο κομμάτι της λιανικής, όπου όμως το αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται μόνο από την εισηγμένη, αλλά και από τις κινήσεις των ξένων βιομηχανιών με τις οποίες συνεργάζεται.

«Καυτό τρίμηνο» συζητήσεων με τράπεζες

Σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Γιώργος Κουκουμέλης ανέφερε πως «οι σχέσεις με τις πιστώτριες τράπεζες είναι πολύ καλές. Εμείς τηρούμε όλες τις δεσμεύσεις μας και εκείνες μας στηρίζουν, με αποτέλεσμα να αυξάνουμε τις πωλήσεις μας. Ειδικότερα, η Σφακιανάκης καλείται να αναχρηματοδοτήσει υποχρεώσεις που λήγουν τον Αύγουστο του 2017. Οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο, διεξάγονται σε πολύ καλό κλίμα και στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία αρκετά πριν τον Αύγουστο».

Σε ό,τι αφορά στο κεφαλαιακό ζήτημα της Σφακιανάκης, ο κ. Σταύρος Τάκη απάντησε πως «το θέμα αυτό επηρεάζεται και από τη συμφωνία αναχρηματοδότησης και νομίζω πως είναι θέμα του επόμενου τριμήνου. Περισσότερα μάλλον θα πούμε στο πλαίσιο της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης».

Κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, ψηφίστηκε το νέο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με τριετή θητεία, αποτελούμενο εκ των κ. Σταύρου Τάκη, Γιώργου Κουκουμέλη (εκτελεστικά μέλη), Νικόλαου Σφακιανάκη (μη εκτελεστικό μέλος) και τους Γεωργάτο Βλάσση, Κατσάμπα Χρήστο, Μακρίδη Αλέξανδρο και Βεντουρή Ευστάθιο (ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v