Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρυξέλλες: ”Προβληματική η ρύθμιση του 20%”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμφωνεί με την ελληνική νομοθεσία που περιορίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρίες εθνικής σημασίας κάτω από το 20% ούτε θεωρεί ότι η Ελλάδα ”πράττει ορθώς”, τόνισε ο αξιωματούχος της Κομισιόν Oliver Dewes, σε αποκλειστική συνέντευξη στην Thomson Financial News.

Βρυξέλλες: ”Προβληματική η ρύθμιση του 20%”
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμφωνεί με την ελληνική νομοθεσία που περιορίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρίες εθνικής σημασίας κάτω από το 20% ούτε θεωρεί ότι η Ελλάδα ”πράττει ορθώς” και εάν οι υποθέσεις της αποδειχθούν σωστές, θα προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες εναντίον της χώρας, τόνισε ο αξιωματούχος της Κομισιόν Oliver Dewes, σε αποκλειστική συνέντευξη στην Thomson Financial News.

Ο κ. Dewes, εκπρόσωπος του επιτρόπου ανταγωνισμού κ. Charlie McCreevy, τόνισε ότι η Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα περισσότερες πληροφορίες για το νόμο πριν τα Χριστούγεννα και στην παρούσα φάση, προσπαθεί να εκτιμήσει εάν ο νόμος παρακωλύει την εσωτερική αγορά και παραβιάζει τις αρχές της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι απαιτείται ακόμη περισσότερος χρόνος για ανάλυση της απάντησης της ελληνικής πλευράς, αλλά εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι ο νόμος είναι προβληματικός.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πέρασε με οριακή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, στα τέλη του 2007, νομοθεσία η οποία αφορά σε όλες τις εταιρίες που ”έχουν στην ιδιοκτησία τους ή ελέγχουν δίκτυα υποδομών” και ως εκ τούτου, θεωρούνται σημαντικές για το δημόσιο συμφέρον.

Κάθε ιδιώτης επενδυτής που θέλει να αυξήσει το μερίδιό του σε τέτοιες εταιρίες άνω του 20% πρέπει να πάρει σχετική έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή.

Διάφοροι αναλυτές έχουν εκτιμήσει, σε σχετικές αναφορές τους στην Thomson Financial News ότι ο νόμος στοχεύει ξεκάθαρα στο μερίδιο που έχει η Marfin Investment Group στον ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v