Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση 50 βουλευτών ΠΑΣΟΚ για Cosmote-Γερμανό

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Οικονομίας και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σήμερα 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη των ΚΤΕ Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με την οποία ζητούν να αποσταλεί άμεσα το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής ΓΕΡΜΑΝΟΣ, η οποία αγοράστηκε από την COSMOTE, στον αρμόδιο εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, καθώς και να κατατεθεί το πόρισμα και όλα τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή.

Παρέμβαση 50 βουλευτών ΠΑΣΟΚ για Cosmote-Γερμανό
Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Οικονομίας και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σήμερα 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη των ΚΤΕ Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με την οποία ζητούν να αποσταλεί άμεσα το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για την υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής ΓΕΡΜΑΝΟΣ, η οποία αγοράστηκε από την COSMOTE, στον αρμόδιο εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση. Επίσης ζητούν να κατατεθεί το πόρισμα και όλα τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων:

Προς τους κ. υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

ΘΕΜΑ: ”Αποστολή πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής ΓΕΡΜΑΝΟΣ, η οποία αγοράστηκε από την COSMOTE, στον αρμόδιο εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση.”

Όπως είναι γνωστό, το 2006 η εισηγμένη εταιρία ΓΕΡΜΑΝΟΣ εξαγοράστηκε από την επίσης εισηγμένη COSMOTE, έναντι τιμήματος που θεωρήθηκε άκρως υπερβολικό.

Κατόπιν αναφοράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που υποβλήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2007, το θέμα εξετάζεται από τις εισαγγελικές αρχές.

Από δημοσιεύματα του Τύπου τις τελευταίες δέκα ημέρες έγινε γνωστό ότι οι υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν καταλήξει σε 25σέλιδο πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο υπήρξε χειραγώγηση της μετοχής της ΓΕΡΜΑΝΟΣ στο διάστημα που προηγήθηκε της εξαγοράς της από συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στο πόρισμα.

Στη συνεδρίασή του, της 22ας Φεβρουαρίου 2008, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συζήτησε το πόρισμα χωρίς να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για τη χειραγώγηση των μετοχών (Ν.3340/2005). Μάλιστα, σε δημοσιεύματα του Τύπου, που σημειωτέον δεν διαψεύστηκαν, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ. να του επιστρέψουν το κείμενο του πορίσματος.

Σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα, που επίσης δεν διαψεύστηκαν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει, για αδιευκρίνιστους λόγους, γνωμοδότηση από το εξωτερικό για το συγκεκριμένο θέμα, άγνωστο με ποιο ερώτημα και γιατί.

Επειδή, όπως αναφέρθηκε στην αναφορά στον Άρειο Πάγο, το τίμημα της εξαγοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ λόγω της χειραγώγησης διαμορφώθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Επειδή η υπόθεση αφορά στο δημόσιο συμφέρον.

Επειδή η υπόθεση αφορά στην οικονομική βλάβη των συμφερόντων των επενδυτών που διέπραξαν συναλλαγές στις μετοχές της συγκεκριμένης εταιρίας στις φουσκωμένες τιμές.

Επειδή η υπόθεση αφορά στην καλή φήμη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην εμπιστοσύνη σε αυτή του επενδυτικού κοινού

Επειδή ο χειρισμός από την πλευρά του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, αφού οδηγεί σε καθυστέρηση τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Καλούνται οι κ. υπουργοί:

• Να προκαλέσουν την άμεση αποστολή του πορίσματος στο οποίο κατέληξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στον αρμόδιο εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση προκειμένου το πόρισμα να ενσωματωθεί στη δικογραφία.

• Να καταθέσουν το πόρισμα των υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Βουλή μαζί με όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης.

---Δήλωση Αλ. Μωραϊτάκη για το θέμα Γερμανός-Cosmote

Σε σχέση με το θέμα της φερόμενης χειραγώγησης της μετοχής της εταιρίας Γερμανός που εξετάζεται από την Ε.Κ. και τη Δικαιοσύνη, με φερόμενη εμπλοκή τραπεζικής χρηματιστηριακής, μη μέλος του ΣΜΕΧΑ (που ενδέχεται να αμέλησε να ενημερώσει την Ε.Κ.), διευκρινίζονται σε πολλές ερωτήσεις δημοσιογράφων των τελευταίων ημερών τα εξής:

1. Το θέμα της ύπαρξης ή μη χειραγώγησης ή σταθεροποίησης θα αποφασιστεί από το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που σύμφωνα με τον νόμο είναι αρμόδιο και τα μέλη του Δ.Σ. όπως και οι υπηρεσίες της Ε.Κ. έχουν αποδεδειγμένη εντιμότητα και ευθυκρισία.

2. Κανείς εκτός από αυτούς που λαμβάνουν γνώση του πορίσματος και των πραγματικών περιστατικών δεν μπορεί να έχει άποψη γι’ αυτό το θέμα εκ των προτέρων και επί τη βάσει φημών.

3. Η κλήση σε απολογία κάθε νομικού ή φυσικού προσώπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη πριν από την έκδοση οποιασδήποτε απόφασης. Μόνο μετά την κλήση σε απολογία από την Ε.Κ. των κατηγορουμένων και την παραλαβή του απολογητικού υπομνήματος και των προφορικών διευκρινίσεων από την Ε.Κ. γι’ αυτό το θέμα μπορεί και πρέπει να ασχοληθεί το Δ.Σ. της Ε.Κ. και η τελική απόφαση αυτού με τα σχετικά συνημμένα έγγραφα να διαβιβαστεί προς τη Δικαιοσύνη.

4. Το γεγονός ότι η υπόθεση αφορά σε μια τραπεζική χρηματιστηριακή που δεν είναι μέλος του ΣΜΕΧΑ μας δίνει περισσότερα δικαιώματα να προασπίσουμε τη νομιμότητα προς κάθε κατεύθυνση. Τα ίδια είχαμε δηλώσει τόσο στη Βουλή όσο και με γραπτά υπομνήματα όταν συζητήθηκε ο ψηφισθείς Νόμος 3340/2005.

5. Η υποχρέωση των ΑΧΕΠΕΥ για μαγνητοφώνηση σύμφωνα με τον Νόμο 3340/2005 περιορίζεται στη μαγνητοφώνηση εντολών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v