Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Aναμένεται αύξηση του cash flow

Ενίσχυση των ταμειακών ροών της Frigoglass αναμένουν για τη φετινή χρήση οι αναλυτές καθώς η διενέργεια Ολυμπιάδας και Euro τη βρίσκει με ενισχυμένο capacity, ενώ την ίδια στιγμή οι προγραμματισμένες επενδύσεις για το 2008 υποχωρούν στα 30 εκατ. ευρώ από 53 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Frigoglass: Aναμένεται αύξηση του cash flow
του Χρήστου Κίτσιου

Ενίσχυση των ταμειακών ροών της Frigoglass αναμένουν για τη φετινή χρήση οι αναλυτές, καθώς η διενέργεια Ολυμπιάδας και Euro τη βρίσκει με ενισχυμένο capacity, ενώ την ίδια στιγμή οι προγραμματισμένες επενδύσεις για το 2008 υποχωρούν στα 30 εκατ. ευρώ.

Η Frigoglass προχώρησε πέρυσι σε επενδύσεις ύψους 54,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου στην Κίνα, τον διπλασιασμό της παραγωγικής ισχύος της μονάδας της στην Ινδία και την αύξηση κατά 40% της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, αναδιάρθρωσε και ενίσχυσε την παραγωγή του κλάδου υαλουργίας στη Νιγηρία, μετέφερε μονάδα παραγωγής ψυγείων από την Ιρλανδία στην Πολωνία και προώθησε επενδύσεις στη Ρουμανία.

Πέρυσι οι λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου Frigoglass ανήλθαν στα 53 εκατ. ευρώ, ενώ προ αναγκών κεφαλαίων κίνησης ανήλθαν στα 87 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη μονάδα παραγωγής στην Κίνα, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι θα καταγράψει θετικά EBITDA το 2010 και θα διευρύνει τα προϊόντα της, κάποια εκ των οποίων θα καλύψουν τη ζήτηση που θα δημιουργηθεί λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Ωστόσο, επισήμανε πως πιθανόν να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στο λανσάρισμα ορισμένων προϊόντων το 2008. Η πορεία του εργοστασίου κατά το 2008 θα κρίνει σε κάποιο βαθμό και το αν η Frigoglass θα προχωρήσει άμεσα στην επέκταση της παραγωγικής ισχύος της στην Κίνα.

Σε επέκταση της παραγωγικής παρουσίας της στην Κίνα εκτιμάται από αναλυτές ότι θα κατευθυνθεί μέρος των επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει για φέτος ο όμιλος.

Όσον αφορά στην επέκτασή της σε νέες γεωγραφικές περιοχές όπως η Αμερική, αποτελεί στόχο των τελευταίων ετών που, υπό προυποθέσεις, θα μπορούσε να προωθηθεί φέτος λόγω του χαμηλού δανεισμού και της περαιτέρω ενίσχυσης των ταμειακών ροών της.

Λίγους μήνες πριν από την Ολυμπιάδα ξεκινά το Euro 2008 με διοργανώτριες χώρες τις Ελβετία και Αυστρία. Αγορές με μεγάλη κατανάλωση μπίρας, που εκτιμάται ότι λόγω και της εύκολης οδικής πρόσβασης θα δεχτούν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από τη Γερμανία, πατρίδα ουσιαστικά της κατανάλωσης μπίρας.

Η Frigoglass έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών ζύθου στο Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία έχει δει την τελευταία διετία τις πωλήσεις ψυγείων για μπίρες να αυξάνονται συστηματικά.

Μία από τις μεθόδους προώθησης στις οποίες στράφηκαν οι ζυθοποιίες λίγο πριν από την τέλεση του Μουντιάλ του 2006 στη Μέκκα της μπίρας, Γερμανία, ήταν η εγκατάσταση πυκνού δικτύου ψυγείων.

Ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Coca Cola οι ζυθοποιίες άρχισαν να εγκαθιστούν στα καταστήματα δικά τους ψυγεία που περιείχαν μόνο μπίρες, προκειμένου να προβάλουν καλύτερα το προϊόν τους και να αυξήσουν την κατανάλωση και βεβαίως τις πωλήσεις τους.

Η Frigoglass σχεδίασε και πρόσφερε στις βιομηχανίες ζύθου νέα περισσότερο μοντέρνα ψυγεία που συνέβαλαν στην αύξηση των πωλήσεων μπίρας και αυτή την επιτυχία εκτιμάται ότι θα την καρπωθεί και στην προετοιμασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ζύθου εν όψει του Euro 2008.

Τέλος, η επιτυχία των νέων ψυγείων της για μπίρες άνοιξε νέους ορίζοντες για την ελληνική πολυεθνική. Ήδη υπέγραψε συμφωνία προμήθειας ψυγείων με τη Nestle.

Πρόκειται για ψυγεία σχεδιασμένα να προβάλλουν το προϊόν με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλλουν στην άμεση κατανάλωσή του και η Nestle θα τα χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τις πωλήσεις προϊόντων καφέ και γάλακτος που διαθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v