Frigoglass: Μια συμφωνία… επώδυνη για όλους

Πόσο φρέσκο χρήμα καλείται να βάλει στην εταιρεία ο βασικός μέτοχος. Οι τράπεζες και η κεφαλαιοποίηση χρεών. Εξαϋλώνεται το ποσοστό των μετόχων μειοψηφίας. Βusiness plan για την περίοδο 2017-2020.

Frigoglass: Μια συμφωνία… επώδυνη για όλους

Στη δημοσιότητα δόθηκε χθες το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων της Frigoglass, με στόχο τη διάσωση του εισηγμένου πολυεθνικού ομίλου.

Αν και, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ορισμένα σημεία χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων, φαίνεται πως μιλάμε για μια συμφωνία επώδυνη για όλους τους εμπλεκόμενους: τις πιστώτριες τράπεζες, τους ομολογιούχους, την οικογένεια Δαυίδ (BOVAL) και τους μετόχους μειοψηφίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πρώτον, ο βασικός μέτοχος (BOVAL) θα βάλει 30 εκατ. ευρώ «φρέσκο» χρήμα στην εταιρεία και θα κεφαλαιοποιήσει επιπλέον 30 εκατ. που είχε τοποθετήσει κατά το παρελθόν με τη μορφή δανείου. Άρα, θα «ξεχάσει» 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό του περίπου στα σημερινά επίπεδα (46%).

Δεύτερον, τράπεζες και ομολογιούχοι θα κουρευτούν κατά 45 εκατ. ευρώ, θα κεφαλαιοποιήσουν άλλα 67 εκατ. ευρώ (θα μετατρέψουν σε μετοχές, αποκτώντας κάτι παραπάνω από το 50%) και θα διαθέσουν επιπλέον 40 εκατ. ευρώ «φρέσκο» χρήμα, προκειμένου να «κινηθεί» ο Όμιλος.

Τρίτον, οι μέτοχοι μειοψηφίας της εισηγμένης θα δουν μετά την ολοκλήρωση των κινήσεων αυτών, το ποσοστό τους να υποχωρεί από το 55% μόλις κοντά στο 2,5%.

Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο είναι το κατά πόσο μετά τη δρομολογούμενη επιχείρηση διάσωσης, η Frigoglass καταφέρει να επιβιώσει, έτσι ώστε να επιστρέψει σε βάθος χρόνου σε πιστωτές και μετόχους μέρος τουλάχιστον των απωλειών τους.

Αν και το ερώτημα αυτό δεν μπορεί φυσικά να απαντηθεί εκ των προτέρων, χρήσιμο είναι να σημειωθεί ότι:

Πρώτον, η μητρική εταιρεία θα αποκτήσει εκ νέου θετική καθαρή θέση, καθώς έναντι των -5,4 εκατ. της 30ής/9/2016 θα υπάρξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 127,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ΑΜΚ θα φέρει σε θετικό πρόσημο και την καθαρή θέση του ομίλου (από τα -82,3 εκατ. ευρώ στις 30/9/2016).

Δεύτερον, ο όμιλος με EBITDA που το 2016 κυμάνθηκε μεταξύ 38 και 42 εκατ. ευρώ θα είναι λογικά σε θέση να καλύπτει το ετήσιο χρηματοοικονομικό κόστος το οποίο θα περιοριστεί κοντά στα 15 εκατ. ευρώ και επιπλέον να χρηματοδοτήσει (μαζί με το «φρέσκο χρήμα» που θα αντληθεί τώρα) το επενδυτικό πλάνο της επόμενης τριετίας (περίπου 100 εκατ. ευρώ).

Βέβαια, η διοίκηση της Frigoglass έχει εκπονήσει business plan για την περίοδο 2017-2020 στο οποίο προβλέπει ετήσια ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων 3,5% στον τομέα της επαγγελματικής ψύξης (με διεύρυνση περιθωρίου EBITDA) και 10% στον κλάδο της υαλουργίας (με μείωση του περιθωρίου EBITDA μεσοπρόθεσμα).

Έτσι, αν όλα αυτά επαληθευτούν στην πράξη, τότε μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ο όμιλος θα σωθεί και θα βάλει τις προϋποθέσεις για «ακόμη καλύτερες μέρες». Προφανώς το όλο σχέδιο απαιτεί και τη συναίνεση πολύ περισσότερων «παικτών», από το 32% που το έχει εισηγηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v