Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακρίτας: Ζημιές το 2007, λόγω εκτάκτων εξόδων

Ζημιές από κέρδη παρουσίασε η Ακρίτας στη χρήση 2007. Τα αρνητικά μετά από φόρους αποτελέσματα στη χρήση 2007 οφείλονται στον καταλογισμό € 8,7 εκ. εκτάκτων εξόδων, τα οποία αφορούσαν εξώδικη επίλυση αστικής διαφοράς από τροχαίο δυστύχημα και τα οποία σήμερα έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς.

Ακρίτας: Ζημιές το 2007, λόγω εκτάκτων εξόδων
Ικανοποιητική είναι η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου Ακρίτας όπως αυτά αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2007.

Οσον αφορά στη μητρική εταιρία, ο Κύκλος Εργασιών αυξήθηκε κατά 18,3% έναντι της προηγούμενης χρήσης 2006, φτάνοντας στο ύψος των € 61,55 εκ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προήλθε κατά κύριο λόγο από την διεύρυνση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά.

Αναλυτικότερα, το 2007, ο κύκλος εργασιών της Ακρίτας διαμορφώθηκε σε € 61,55 εκ., έναντι € 52,01 εκ. το 2006, τα μικτά κέρδη σε € 12,27 εκ. έναντι 9,66 εκ. το 2006, ενώ σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση, τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αστικών αποζημιώσεων) ανήλθαν σε € 9,5 εκ., έναντι € 7,3 εκ. το 2006, παρουσιάζοντας αύξηση 30%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε € - 4,6 εκ. έναντι € 2,6 εκ το 2006 ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά τους φόρους ανέρχονται σε € -4,9 εκ. έναντι € 1,7 εκ. το 2006.

Τα αρνητικά μετά από φόρους αποτελέσματα στη χρήση 2007 οφείλονται στον καταλογισμό € 8,7 εκ. εκτάκτων εξόδων, τα οποία αφορούσαν εξώδικη επίλυση αστικής διαφοράς από τροχαίο δυστύχημα και τα οποία σήμερα έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς.

Oσον αφορά στον όμιλο, τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάζουν ελάχιστες αποκλίσεις από τις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής, εξαιτίας της απαλοιφής των διεταιρικών συναλλαγών.

Κατά την χρήση του 2007, η Ακρίτας προέβη σε αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού με την έκδοση τριών μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων, με τα οποία εξόφλησε βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό, αποκαθιστώντας την χρηματοοικονομική ισορροπία ως προς την χρονική εξυπηρέτηση των ξένων κεφαλαίων και βελτιώνοντας σημαντικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες.

Η καθαρή θέση της μειώθηκε από € 67,7 εκ. σε € 61,9 εκ., εξαιτίας του λογισμού των αστικών αποζημιώσεων ύψους € 8,7 εκ., μέρος των οποίων έχει ήδη καλυφθεί από την λειτουργική κερδοφορία της χρήσης που έκλεισε, το δε απομένον υπόλοιπο μέρος αναμένεται να καλυφθεί εντός της νέας χρήσης 2008.

Οι επενδύσεις που ολοκλήρωσε η εταιρία εντός του 2007, ήταν προσανατολισμένες στην μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ οι επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται από την αρχή του 2008 στοχεύουν στην αύξηση του παραγόμενου προϊόντος. Από τον συνδυασμό αυτόν αναμένεται να προκύψουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τόσο στον Κύκλο Εργασιών όσο και στο περιθώριο κέρδους. Οι συνθήκες ζήτησης των προϊόντων της εταιρίας εξακολουθούν να είναι ισχυρές και στην τρέχουσα χρήση.

Το 2008 η Ακρίτας απαλλαγμένη από το βάρος εκτάκτων ταμειακών εκροών, αναμένεται να βελτιώσει θεαματικά τις ταμειακές της ροές και ταυτόχρονα να προσδώσει νέα δυναμική στην ανάπτυξή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v