Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fourlis: Εμπορικό κέντρο στην Πειραιώς

Επένδυση 20 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του ακινήτου που διαθέτει στην οδό Πειραιώς προγραμματίζει το 2008, ο όμιλος Φουρλή μέσω της θυγατρικής του Ρέντης ΑΕ. Τα σχέδια για το ποσοστό στη Dixon’s, οι επιδόσεις των ΙΚΕΑ.

Fourlis: Εμπορικό κέντρο στην Πειραιώς
της Πέννυ Κούτρα

Επένδυση 20 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του ακινήτου που διαθέτει στην οδό Πειραιώς προγραμματίζει το 2008, ο όμιλος Φουρλή μέσω της θυγατρικής του Ρέντης ΑΕ.

Ειδικότερα, στην εν λόγω ”υποθυγατρική”, η οποία ελέγχεται κατά 100% από τη θυγατρική εταιρία House Market Cyprus, έχει εισφερθεί ανενεργό προς το παρόν οικόπεδο, το οποίο αποκτήθηκε το 2001 από τον όμιλο Φουρλή έναντι ποσού 22 εκατ. ευρώ με σκοπό τη δημιουργία του πρώτου αθηναϊκού ΙΚΕΑ.

Το ακίνητο αποτελείται από δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα αναμένεται να αξιοποιηθεί εμπορικά από τον όμιλο Jumbo, βάσει προσυμφώνου που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη.

Το υπόλοιπο μέρος του ακινήτου, ωστόσο πρόκειται να αξιοποιηθεί με τη δημιουργία εμπορικού κέντρου από τον όμιλο και μετά να πουληθεί κατά πάσα πιθανότητα εντός του 2009.

Παράλληλα, ο όμιλος συνεχίζοντας την αξιοποίηση των συμμετοχών του εξετάζει την πώληση του ποσοστού 10% που εξακολουθεί να διαθέτει στον όμιλο Dixon’s.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Πεταλά, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα 2007, ο όμιλος εξετάζει την πώληση του ποσοστού αυτού στο δ’ τρίμηνο του 2008.

Το εν λόγω ποσοστό αποτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ στα βιβλία του ομίλου, αλλά εκτιμάται ότι η πώληση του θα αποφέρει 18 εκατ. ευρώ στον όμιλο Φουρλή, εφόσον προχωρήσει η συναλλαγή.

Ατμομηχανή τα ΙΚΕΑ

Εντυπωσιακή εκκίνηση με πωλήσεις ύψους 16,5 εκατ. ευρώ από τις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε και λειτούργησε έως τη λήξη της χρήσης του 2007 παρουσίασε το κυπριακό κατάστημα ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλή, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των πωλήσεων του εν λόγω κλάδου του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο κατάστημα θεωρείται εφάμιλλο από άποψη μεγέθους με εκείνο της Θεσσαλονίκης που στο πρώτο 12μηνο λειτουργίας του παρουσίασε πωλήσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι πωλήσεις των παλαιότερων ΙΚΕΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2007 παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων κατά 17% συνεχίζοντας τις θετικές επιδόσεις του ενώ συνολικά ο τομέας παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση μικτού περιθωρίου το οποίο διαμορφώθηκε στο 43,7%.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος στις 26 Μαρτίου 2008 αναμένεται να εγκαινιάσει το δεύτερο αθηναικό ΙΚΕΑ στον Κηφισό, εγγράφοντας επιπλέον κόστη προανοίγματος 1,5 εκατ.ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2008.

Στο επενδυτικό πλάνο του 2008, προς το παρόν δεν υπολογίζονται οι επενδύσεις που αφορούν στην επέκταση του δικτύου ΙΚΕΑ σε Βουλγαρία και Ελλάδα, καθώς ο όμιλος αναμένει τις οριστικές συμβάσεις ακινήτων, προκειμένου να καθορίσει και το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος στοχεύει στη λειτουργία 11 καταστημάτων ΙΚΕΑ έως το 2011, με 7 εξ αυτών να βρίσκονται στην Ελλάδα, 3 στη Βουλγαρία και 1 στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο όμιλος έχει σχεδιάσει την επέκταση των ΙΚΕΑ σε Λάρισα και Ιωάννινα ενώ εξετάζει την αγορά της Κρήτης, και ταυτόχρονα προωθεί τη δημιουργία του πρώτου καταστήματος στη Βουλγαρία με ορίζοντα λειτουργίας το 2009.

Πέραν ωστόσο των επενδύσεων σε δίκτυο, ο όμιλος ολοκληρώνει την επένδυση για τη δημιουργία του νέου κέντρου logistics στο Σχηματάρι το οποίο θα εξυπηρετεί την ΙΚΕΑ. Η συγκεκριμένη υποδομή εκτός από καλύτερο εφοδιασμό των καταστημάτων, θα ευνοήσει και τα κόστη της δραστηριότητας μιας και οι παραγγελίες μεγαλύτερης κλίμακας, θα βοηθήσουν τη συγκράτηση του ήδη σημαντικού μικτού περιθωρίου κέρδους.

Το νέο logistics center αναμένεται να λειτουργήσει το Μάιο του 2008, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν ακόμη 10 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του, τα οποία θα βαρύνουν τη χρήση του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v