Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intralot: Σοβαρά τα προβλήματα στην Κολομβία

Έπεσε έξω στις προβλέψεις της η Intralot στην Κολομβία και η επέκτασή της στη Λατινική Αμερική, στο σκέλος της χώρας αυτής, φέρεται να της έχει κοστίσει περίπου 25 εκατ. δολάρια και να βρίσκεται στο σημείο σήμερα να προσπαθεί να πείσει για αναθεώρηση της αρχικής συμφωνίας ευελπιστώντας να τεθεί φραγμός στις ζημιές!

Intralot: Σοβαρά τα προβλήματα στην Κολομβία
Έπεσε έξω στις προβλέψεις της η Intralot στην Κολομβία και η επέκτασή της στη Λατινική Αμερική, στο σκέλος της χώρας αυτής, φέρεται να της έχει κοστίσει περίπου 25 εκατ. δολάρια και να βρίσκεται στο σημείο σήμερα να προσπαθεί να πείσει για αναθεώρηση της αρχικής συμφωνίας ευελπιστώντας να τεθεί φραγμός στις ζημιές!

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της μεγαλύτερης εφημερίδας της Κολομβίας El Espectador με τίτλο ”Η αποτυχία του Ganagol” εξιστορείται το πως απέτυχε το σύστημα των ποδοσφαιρικών στοιχημάτων (Ganagol) με την Intralot, που έχει την άδεια διενέργειας των στοιχημάτων αυτών, να έχει υποβάλει αίτημα στα τέλη του 2007 προς την κρατική εταιρεία παροχής των αδειών τυχερών παιχνιδιών στη Κολομβία (ETESA), επικαλούμενη ζημιές 25 εκατ. δολαρίων, για να αλλάξει δραστικά το συμβόλαιό της και να διασωθεί το ”παιχνίδι”.

Στην διθυραμβική ανακοίνωση της Intralot στην Ελλάδα, που ακολούθησε την υπογραφή της σύμβασης στη Κολομβία (27 Ιουλίου 2004), η ελληνική εταιρεία εξηγούσε ότι η ETESA είναι κρατικός φορέας υπαγόμενος στο υπουργείο Υγείας της χώρας και με τα έσοδα από τα παιχνίδια χρηματοδοτούνται έργα υποδομής και η κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών.

Στον αντίποδα του αιτήματος της Intralot η ETESA εκτιμά ότι οι απώλειες στο σύστημα υγείας της χώρας που θα απέρρεαν από τυχόν αλλαγές στην αρχική δομή της συμφωνίας με την Intralot θα απέφεραν αντίστοιχα μεγάλες απώλειες στο χώρο αυτό.

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις Intralot και Etesa θα οδηγήσουν το θέμα στα δικαστήρια, σε αντιδικία του κράτους και μιας ιδιωτικής εταιρείας, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η El Espectador.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η άποψη της Intralot είναι ότι η Ganagol δεν έχει επαληθεύσει τις εκτιμήσεις της και της Etesa, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ζημίες και σε οικονομική ανισορροπία το συμβόλαιο. Ετσι, η Etesa εξετάζει τέσσερα αιτήματα που δραστικά θα επηρεάσουν τα έσοδα του κράτους και θα αλλάξουν σταδιακά τη συμφωνία αδειοδότησης στα μέσα της διάρκειάς του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Intralot έχει πληρώσει ήδη περίπου 10 εκατ. δολάρια στην Etesa στα πλαίσια της συμφωνίας αλλά έχει διαμηνύσει ότι δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν πλέον τις ελάχιστες εγγυημένες πληρωμές που προκύπτουν από τους όρους του συμβολαίου.

Αλλιώς, λέει η εφημερίδα, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν οικονομική ισορροπία και δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποσβέσουν την επένδυση που έκαναν στην Κολομβία. Το μέλλον της παρουσίας τους στη Κολομβία θα εξαρτηθεί από μια σημαντική αύξηση των πωλήσεων.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Intralot έχει εγγυηθεί να πληρώσει 40 εκατ. δολάρια στο χώρο της υγείας (στη Κολομβία) για τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου (5 έτη). Η Intralot είχε υπολογίσει ότι οι πωλήσεις θα έφθαναν τα 100 εκατ. δολάρια όταν οι ανταγωνιστές τους είχαν έρθει με χαμηλότερες εκτιμήσεις.

Για παράδειγμα, τον πρώτο μήνα λειτουργίας οι πωλήσεις ήταν 400.000 δολάρια αντί του εκτιμηθέντος 5,131 εκατ. δολαρίων. Η Intralot ποτέ δεν κατόρθωσε να φθάσει τους εκτιμηθέντες στόχους.

Αλλά αυτή, λέει η εφημερίδα, δεν είναι η πρώτη φορά που η Intralot επιδιώκει να αλλάξει τα συμβόλαια. Στις 22 Οκτωβρίου του 2004 η Intralot ήδη ζήτησε αλλαγές στο παιχνίδι για νομικούς και οικονομικούς λόγους. Ομως οι πωλήσεις δεν κατόρθωσαν να πετύχουν τις επιδιώξεις.

Οι ειδικοί της El Espectador ισχυρίζονται ότι το ”παιχνίδι” δεν είναι επιτυχές επειδή έχει ελαττώματα στο σχεδιασμό του, μη ελκυστική δομή βραβείων, κακή εμπορική διαχείριση και, βασικά, εξ αιτίας του γεγονότος ότι η Intralot υπερέβαλε τις εκτιμήσεις των πωλήσεων μόνο και μόνο για να κερδίσει την άδεια. Ο Αντόλφο Πάζος, διευθυντής της Intralot που του ζητήθηκε η άποψη αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας καταλήγει ως εξής: ”Σήμερα η Intralot απασχολεί 410 υπαλλήλους στη Κολομβία και έμμεσα δίνει δουλειά σε 1.600 άτομα σε όλη τη χώρα. Για τώρα, αυτό που αρχικά σχεδιαζόταν ως ένα πετυχημένο προϊόν που θα εφοδίαζε με έσοδα τους τομείς υγείας της Κολομβίας έχει πάρει τον ίδιο δρόμο με πολλές κρατικές επιχειρήσεις που κατέληξαν στο πουθενά: μια μακρά νομική εξέλιξη που μπορεί μόνο να λυθεί στα δικαστήρια”.

Στην ανακοίνωση υπογραφής της σύμβασης τον Ιούλιο του 2004, η Intralot σημείωνε: ”Με το έργο στην Κολομβία, τη σημαντική παρουσία στη Χιλή και το Περού, η Intralot επιβεβαιώνει την κυρίαρχη θέση της στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Λατινικής Αμερικής και δημιουργεί νέα δεδομένα για την επέκτασή της και στις υπόλοιπες χώρες και κυρίως τη Βραζιλία και την Αργεντινή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v