Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Ερώτηση 7 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης, κατέθεσαν σήμερα επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με δημοσίευμα που αφορά σε bonus που έλαβαν ανώτατα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

Εθνική Τράπεζα: Ερώτηση 7 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης, κατέθεσαν σήμερα επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με δημοσίευμα που αφορά σε bonus που έλαβαν ανώτατα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

**** Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών & Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: ”Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο εκλεκτός τραπεζίτης του Πρωθυπουργού, διοικητής της ΕΤΕ κ. Αράπογλου, συμπεριφερόμενος με την ανεπίτρεπτη ”γαλάζια” ιδιοκτησιακή αντίληψη της εξουσίας, μοιράζει bonus 13.851.217,9 ευρώ (!!!) υπό μορφή υπεραξίας μετοχών της ΕΤΕ, σε πάνω από 70 ανώτατα στελέχη της Τράπεζας, με αποκορύφωμα Γενικό Διευθυντή που, ρευστοποιώντας τις μετοχές-δώρο, φέρεται να εισέπραξε κέδρος από την ευνοϊκή τιμή κτήσης, ποσού 854.877 ευρώ!”

Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ, στα Κυριακάτικα φύλλα της 10ης και 24ης Φεβρουαρίου 2008, ένας ακόμα εκλεκτός της Κυβέρνησης Καραμανλή υιοθετεί πρωτοφανείς συμπεριφορές αυθαιρεσίας, ευνοιοκρατίας και ιδιοκτησιακής αντίληψης της δημόσιας εξουσίας και περιουσίας που διαχειρίζεται, μοιράζοντας ως bonus με τη μορφή υπεραξίας μετοχών 13.851.217,9 ευρώ στην διοικητική ελίτ 73 ημετέρων της ΕΤΕ, την ίδια στιγμή που αποδεικνύεται ιδιαίτερα φειδωλός στις αποδοχές των 12.000 εργαζομένων της ίδιας Τράπεζας…

Στον αντίποδα της γενναιοδωρίας, όχι βέβαια με δικά του χρήματα, που επιδεικνύει, ο κ. Αράπογλου προς το διευθυντικό κατεστημένο της Τράπεζας, επιβάλλει λιτότητα στους λοιπούς εργαζομένους, που με τη δική τους εργασία επιτυγχάνονται οι στόχοι της Τράπεζας, και αρνείται να υπογράψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΟΤΟΕ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Αράπογλου μοίρασε την 17 Ιανουαρίου 2008, 734.057 μετοχές της Τράπεζας, σε τιμή κατά 50% περίπου χαμηλότερη από την τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής την ίδια μέρα στην χρηματιστηριακή αγορά, με αποτέλεσμα για κάθε 1.000 μετοχές οι ευνοούμενοι να κερδίζουν περίπου 20.000 ευρώ!

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει τη λίστα των 70 και πλέον ”ευνοούμενων” του Κυβερνητικού εκλεκτού κ. Αράπογλου, σύμφωνα με την οποία:

1. O επικεφαλής της λίστας Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕ κέρδισε σε διάστημα λιγότερο από μία εβδομάδα το υπέρογκο ποσό των 854.877 ευρώ, όσα δηλαδή κερδίζει ένας μισθωτός των 20.000 ευρώ ετησίως σε 42 χρόνια!!!!

Αναλυτικά, και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο εν λόγω Γενικός Διευθυντής στις 17/1/08 απέκτησε 52.775 μετοχές χρηματιστηριακής αξίας εκείνη την ημέρα 2.242.937,5 ευρώ, λόγω του προγράμματος διανομής του κ. Αράπογλου, σχεδόν στην μισή τιμή, δηλαδή 1.247.645 ευρώ και καταγράφοντας κέρδος εκείνη την ημέρα από την υπεραξία της μετοχής 995.292,5 ευρώ.

Τις μετοχές αυτές πούλησε λίγες μέρες αργότερα στις 23 Ιανουαρίου, εισπράττοντας κέρδος 854.877, και όχι την αρχική υπεραξία 995.292,5 ευρώ, καθώς η τιμή της μετοχής είχε σημειώσει μία μικρή πτώση σε σχέση με την τιμή της στις 17/1.

Ουσιαστικά, χάρη στις πρωτοφανείς και προκλητικές μεθοδεύσεις του διορισμένου από την Κυβέρνησή σας κ. Αράπογλου, μόνο ένας Γενικός Διευθυντής κατόρθωσε εντός 5 ημερών εισέπραξε ποσό των 854.877 ευρώ!!!

2. Με το ίδιο πρόγραμμα διάθεσης μετοχών, οι 10 πρώτοι ευνοούμενοι της λίστας, ανάμεσά τους Γενικοί Διευθυντές, Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Τράπεζας, λαμβάνουν ο καθένας πακέτα μετοχών από 20.000 έως 50.000 τεμάχια, συνολικής τρέχουσας αξίας (την 17/1/08) 13.881.860 ευρώ, εγγράφοντας συνολικά κέρδη από την υπεραξία (τη διαφορά δηλαδή της τιμής με την οποία αυτοί αγόρασαν τις μετοχές και τις τιμής διαπραγμάτευσής τους την ίδια μέρα στο χρηματιστήριο) της τάξεως των 6.163.218,4 ευρώ!!

3. Ο ίδιος ο κ. Αράπογλου πριμοδότησε τον εαυτό του με 30.000 μετοχές χρηματιστηριακής αξίας 1.275.000 ευρώ καταβάλλοντας 714000 ευρώ, γεγονός που συνιστά για τον ίδιο εκείνη την ημέρα κέρδος από την υπεραξία των μετοχών πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ!

4. Στη λίστα των ευνοούμενων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, συγκαταλέγεται στέλεχος της εταιρείας 3Ε καθώς και άλλο στέλεχος της εταιρείας ζυμαρικών Barilla, τα οποία λαμβάνουν ως bonus στη μισή περίπου τιμή μετοχές χρηματιστηριακής αξίας την 17η Ιανουαρίου 2008 ποσών 2.082.500 και 828.750 ευρώ αντίστοιχα!

5. Δεκάδες άλλα διευθυντικά στελέχη, η πλειονότητα των οποίων προέρχονται από την ελεύθερη αγορά και δεν ανήκουν σε εκείνους που εργάζονται για πολλά χρόνια στην Τράπεζα, πριμοδοτούνται με 5.000 έως 10.000 τεμάχια μετοχών αξίας, οι οποίες μεταφράζονται σε υπεραξίες, δηλαδή δυνατότητα κερδών από ρευστοποίηση, ποσών από 100.000 έως 200.000 ευρώ!!!

6. Λόγω του υπερβάλλοντος ζήλου, όπως και η ίδια η ΔΑΚΕ φέρεται να καταγγέλλει, του κ. Αράπογλου να πριμοδοτήσει ημέτερους, bonus έλαβε και Γενική Διευθύντρια που προσελήφθηκε μόλις το 2007, ενώ το 2006 (χρονιά για την οποία απονεμήθηκαν τα bonus) δούλευε σε ανταγωνιστική Τράπεζα! Και μόνο αυτό το περιστατικό, εφόσον αληθεύει, φανερώνει το μέγεθος της αυθαιρεσίας και της ευνοιοκρατίας που διαπνέει επί Κυβερνήσεώς σας την Διοίκηση της ΕΤΕ!

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η παρατηρούμενη βιασύνη των ευνοούμενων αυτών στελεχών να ρευστοποιήσουν τις μετοχές που έλαβαν με το προνομιακό πρόγραμμα του κ. Αράπογλου, εξασφαλίζοντας τα κέρδη από την διαφορά μεταξύ χρηματιστηριακής τιμής και ειδικής τιμής με την οποία οι ευνοούμενοι αυτοί τις αγόρασαν, δίνει την εντύπωση ότι τις έχουν αποκτήσει με μετοχοδάνειο…

Σύμφωνα δε με πληροφορίες υποκατάστημα της ΕΤΕ παρείχε δάνεια ευνοϊκότατων όρων στα ”εκλεκτά” αυτά στελέχη, για να αγοράσουν τις μετοχές αυτές σε τιμή ευκαιρίας, τις οποίες στη συνέχεια πούλησαν στην κατά πολύ μεγαλύτερη χρηματιστηριακή τιμή τους, αποπληρώνοντας εντός ολίγων ημερών τα δάνεια και κρατώντας τα υπέρογκα κέρδη.

Ιδιαίτερο προβληματισμό, αλλά και ανάγκη διερεύνησης των πολιτικών ευθυνών δημιουργούν οι καταγγελίες δημοσιεύματος περί υποστήριξης αυτού του ”προγράμματος – φαγοπότι”, όπως το χαρακτηρίζει το δημοσίευμα, αυτού από τον Υπουργό Οικονομίας, παρά την εκπεφρασμένη αντίρρηση των συνδικαλιστών, αλλά και των ξένων μετόχων της Εθνικής, που καταψήφισαν την σχετική πρόταση για τη συγκεκριμένη διανομή μετοχών στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας.

Το προκλητικά γενναιόδωρο ”πρόγραμμα- φαγοπότι” διανομής μετοχών του κ. Αράπογλου πέρασε στη Γενική Συνέλευση, χάρη στις ψήφους των διορισμένων εκπροσώπων των ασφαλιστικών Ταμείων, που σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα Τύπο, λειτουργούν για λογαριασμό του κ. Αλογοσκούφη, ελέγχοντας την Εθνική.

Αν αυτό αληθεύει, τότε ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να δώσει απαντήσεις για την εκλεκτική και προκλητική γενναιοδωρία του προς λίγους ισχυρούς, τη ίδια στιγμή που εμφανίζεται άτεγκτος και αμείλικτος έναντι των Ελλήνων μισθωτών.

Πρόκειται για μία πραγματικά προκλητική ενέργεια που για μία ακόμα φορά βρίσκει την Κυβέρνηση συνένοχό σιωπής και υπόγειας υποστήριξης στην ιδιοκτησιακή λογική αυθαιρεσίας που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία, δυστυχώς, των στελεχών που επιλέχθηκαν από τον Πρωθυπουργό να διοικήσουν το Κράτος.

Την ίδια άλλωστε ανοχή και συνενοχή επέδειξε μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση Καραμανλή και στο ξεπούλημα του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ σε ιδιώτες, οι οποίοι έφθασαν να κατέχουν το 46% της Τράπεζας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενώ το σύνολο σχεδόν αυτού του ποσοστού ελέγχεται μέσω δύο funds από τη Citigroup, στην οποία ανήκουν και τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη που έλαβαν τα υπέρογκα και πρωτοφανή bonus μετοχών!

Είναι τέτοιο το μέγεθος της αδικίας και της αυθαιρεσίας του στελέχους που ο Πρωθυπουργός της Μηδενικής δήθεν Ανοχής επέλεξε για να διοικεί την Εθνική Τράπεζα και τον οποίο περιβάλλει μέχρι σήμερα, παρά τις καταγγελίες, με την εμπιστοσύνη του, που η ίδια η ΔΑΚΕ με βαρείς χαρακτηρισμούς έφθασε να εγκαλέσει τη Διοίκηση Αράπογλου για τους χειρισμούς της, αλλά και την ίδια την Κυβέρνηση δηλώνοντας πως η ”ανοχή απέκτησε πλέον ονοματεπώνυμο”.

Αλλά και η αδικία φαίνεται να απέκτησε ονοματεπώνυμο, αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός, ότι την ίδια στιγμή που η Διοίκηση της ΕΤΕ εμφανίζεται τόσο γενναιόδωρη που να ”χαρίζει” μετοχές της εκαττομυρίων ευρώ σε ημέτερους, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας συνεισφέρουν στην κερδοφορία της Τράπεζας αυτής πληρώνοντας τους τόκους του υπερδανεισμού, στον οποίο τους έχει οδηγήσει η αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνηση Καραμανλή.

Τελικά, η Κυβέρνηση Καραμανλή όχι μόνο ξεπουλά συστηματικά την δημόσια περιουσία σε ιδιώτες, αλλά μέσω των διορισμένων ”εκλεκτών” της και της εξουσίας που σε αυτούς έχει απονείμει, χαρίζει ουσιαστικά τεράστια ποσά στους διάφορους προνομιούχους ”ημετέρους” της, που πλουτίζουν με τα χρήματα των καταδικασμένων σε μόνιμη αντιαναπτυξιακή λιτότητα Ελλήνων πολιτών.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

1) Αληθεύουν οι καταγγελίες του παραπάνω δημοσιεύματος για υπέρογκα bonus συνολικής υπεραξίας 13.851.217,9 ευρώ που μοίρασε ο διορισμένος από την Κυβέρνησή σας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Αράπογλου στην ”εκλεκτή” του διευθυντική ελίτ της Τράπεζας, ξεπουλώντας χιλιάδες μετοχές της Τράπεζας;

2) Παρακαλούμε να κατατεθεί στη Βουλή κατάλογος που να αποτυπώνει όλες τις μεταβιβάσεις μετοχών της ΕΤΕ με τιμές χαμηλότερες από αυτές της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τα έτη 2007 και 2008 προς οποιονδήποτε δικαιούχο καθώς και τις κινήσεις αυτών των μετοχών μετά την διάθεσή τους με προνομιακούς όρους στα υψηλόβαθμα ”εκλεκτά” στελέχη της Τράπεζας.

3) Με δεδομένο ότι δεν έχει διαψευσθεί το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αποδέχεται και επικυρώνει η Κυβέρνησή σας την ιδιοκτησιακή λογική με την οποία ο κ. Αράπογλου διαχειρίζεται το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, διαθέτοντας μετοχές σε τιμή ευκαιρίας ως bonus στους ”εκλεκτούς” του, μεταξύ των οποίων και στελέχη της Citigroup, επιχειρηματίες, αλλά και ο ίδιος;

4) Αληθεύει ότι η Κυβέρνησή σας όχι μόνο επικυρώνει τις προκλητικές αυτές μεθόδους ιδιοκτησιακής αντίληψης της εξουσίας, αυθαιρεσίας και ευνοιοκρατίας με την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του κ. Αράπογλου, αλλά και τις δρομολογεί, αφού, όπως φέρεται, το πρωτοφανώς ”γενναιόδωρο” πρόγραμμα διάθεσης μετοχών του κ. Αράπογλου, πέρασε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις των συνδικαλιστών και των ξένων επενδυτών, χάρη στο έλεγχο εκ μέρους του κ. Αλογοσκούφη των εκπροσώπων των Ασφαλιστικών Ταμείων; Αναλαμβάνει ο Υπουργός Οικονομίας την πολιτική ευθύνη μεθόδευσης και έγκρισης των ενεργειών του κ. Αράπογλου;;;

5) Αληθεύει ότι υποκατάστημα της ΕΤΕ διέθετε στα ”εκλεκτά” αυτά στελέχη της Τράπεζας μετοχοδάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για την αγορά των μετοχών αυτών στην τιμή ευκαιρίας, τις οποίες στη συνέχεια πούλησαν στην κατά πολύ μεγαλύτερη χρηματιστηριακή τους τιμή, αποπληρώνοντας εντός ολίγων ημερών το δάνειο και κρατώντας τα υπέρογκα επιπλέον κέρδη;

6) Γιατί, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι βλέπουν καθηλωμένες τις αποδοχές τους, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση του διορισμένου από την Κυβέρνησή σας Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της χαρίζει με διάθεση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της σε τιμή ευκαιρίας τέτοια υπέρογκα ποσά σε μια διευθυντική ”ελίτ”;

7) Αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που ο κ. Αράπογλου χάρισε σε διάφορους ημέτερους, εφόσον περίσσευαν στην ΕΤΕ, γιατί δεν μοιράστηκαν δίκαια και στους εργαζομένους αυτής, ή έστω γιατί δεν διατέθηκαν οι μετοχές αυτές στην ίδια τιμή ευκαιρίας στα ασφαλιστικά Ταμεία που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, προκειμένου να ενισχυθούν τα αποθεματικά τους σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για το ασφαλιστικό σύστημα;

8) Αντιλαμβάνεσθε το μήνυμα αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας, αναλγησίας αλαζονείας και κατάφορης κοινωνικής αδικίας που στέλνει η Κυβέρνησή σας, δια του διορισμένου από αυτήν κ. Αράπογλου, όχι μόνο στους 12.000 εργαζομένους της Τράπεζας, αλλά στο σύνολο των συμπολιτών μας που κάθε μήνα πληρώνουν τις δόσεις του ακριβού υπερδανεισμού στον οποίο η αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησής σας, προς όφελος μόνο των λίγων ισχυρών και των Τραπεζών, έχει βυθίσει την μέση ελληνική οικογένεια;

9) Σε τι ενέργειες θα προβείτε για την άρση αυτής της αδιαφανούς, άδικης και ζημιογόνας για την τράπεζα ρύθμισης του κ. Αράπογλου;

10) Έχει κινητοποιηθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της Διοίκησης της ΕΤΕ σχετικά με όσα αποκαλύπτονται στο παραπάνω δημοσίευμα;

11) Αντιλαμβάνεσθε ότι τέτοιες ενέργειες και η αποδοχή τους από την Κυβέρνησή σας καταδεικνύει ότι η ιδιοκτησιακή αντίληψη περί κράτους και η λεηλασία του δημοσίου χρήματος, δεν είναι, δυστυχώς, ίδιον των παραστρατημένων στελεχών σας, αλλά αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής σας και του αλαζονικού και αδιαφανή τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεσθε την εξουσία που σας εμπιστεύτηκε ο Ελληνικός Λαός;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

* Μιχάλης Καρχιμάκης

* Χρήστος Αηδόνης

* Μάρκος Μπόλαρης

* Βαγγέλης Παπαχρήστος

* Δημήτρης Τσιρώνης

* Βασίλης Κεγκέρογλου

* Λεωνίδας Γρηγοράκος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v