Τα τρία όπλα της ΔΕΗ για να μαζέψει τα ληξιπρόθεσμα

Αποκοπές ρεύματος, πρόσληψη εξειδικευμένης εταιρίας και τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι οι μέθοδοι που περιέγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. «Δεν είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας η εταιρία», διαβεβαιώνει.

Τα τρία όπλα της ΔΕΗ για να μαζέψει τα ληξιπρόθεσμα

Με τρία όπλα σκοπεύει η ΔΕΗ να αναχαιτίσει τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρίας, όπως περιέγραψε ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι η ΔΕΗ δεν βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Σε ό,τι αφορά στα όπλα, το πρώτο είναι η... παραδοσιακή μέθοδος, αυτή των αποκοπών.

Το δεύτερο είναι η πρόσληψη ειδικού συμβούλου με διεθνή εμπειρία, που θα αναπτύξει σύγχρονες εφαρμογές ανάλυσης του πελατολογίου, και το τρίτο είναι η προσφυγή σε πρακτικές αγορών, η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτάκης άφησε να εννοηθεί για τη χρήση του μέτρου των διακοπών ηλεκτροδότησης: «Θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων και το κοινωνικό πρόσωπο έχουν φτάσει περίπου στα όριά τους».

Επιπλέον η ΔΕΗ προχωρά στην πρόσληψη εταιρίας που θα βοηθήσει την Επιχείρηση στον εντοπισμό κατηγοριών οφειλετών και την εξεύρεση αντίστοιχων τρόπων είσπραξης των ποσών που οφείλουν: Όπως είπε, «θα προσλάβουμε εταιρία η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία. Διαθέτουν συστήματα, λογισμικά με τα οποία αναλύουν την πελατεία (ανά καταναλωτή) με βάση ιστορικά στοιχεία. Μας έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%», συμπλήρωσε ο πρόεδρος.

Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και στη μέθοδο της τιτλοποίησης, την οποία θα χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών: «Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε και σε αυτό που λέγεται securitisation, δηλαδή, σε τιτλοποίηση, υπάρχουν μεγάλα διεθνή funds, τράπεζες όπως η Bank of America, η Deutsche Bank και η HSBC, όλοι, οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις οφειλές, τα ληξιπρόθεσμα, εάν δούνε ότι έχεις έναν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να διευκρινίσει και να εξηγήσει λίγο αργότερα: δεν θα εκχωρήσουμε δάνεια, δεν θα εκχωρήσουμε τις οφειλές. Επιλέγεται, για παράδειγμα, μια κατηγορία πελατών, η οποία χρωστάει για παράδειγμα 500 εκατ. ευρώ, μπορεί να έρθει η τράπεζα και να σου προπληρώσει έναντι ποσοστού, τα 250 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι εκχώρηση, δεν σημαίνει ότι τα δίνουμε και τα εισπράττουν εκείνοι, η ΔΕΗ θα είναι πάντα που θα εισπράττει τα χρέη», πρόσθεσε.

Ο κ. Παναγιωτάκης, επίσης έδωσε στοιχεία αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Όπως είπε, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές απέναντι στη ΔΕΗ, στο ΔΕΔΔΗΕ, στον ΑΔΜΗΕ και στο ΕΤΜΕΑΡ είναι στα 2,6 δισ. ευρώ. Το 1,65 δισ. ευρώ το χρωστούν οι καταναλωτές της χαμηλής και μέσης τάσης κι έχουν ρυθμιστεί τα 700 εκατ. ευρώ. Άλλα 340 εκατ. ευρώ τα οφείλουν πελάτες της υψηλής τάσης και διακανονίστηκαν τα 60 εκατ. ευρώ.

Το δημόσιο χρωστά 100 εκατ. ευρώ, με τα 40 εκατ. ευρώ να έχουν μπει σε πρόγραμμα διακανονισμών. Άλλα 500 εκατ. ευρώ «φέσια» προέρχονται από τελικούς καταναλωτές, δηλαδή κλειστά εξοχικά και σπίτια σε χωριά όπως και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει».

Οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ είναι γύρω στο 1,52 δισ. ευρώ. Τα 830 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη χαμηλή και μέση τάση, με τα 340 εκατ. ευρώ να έχουν ρυθμιστεί. Τα 250 εκατ. ευρώ τα χρωστούν οι τελικοί πελάτες, τα 340 εκατ. ευρώ η υψηλή τάση και τα 100 εκατ. ευρώ το δημόσιο.

Δεν χρεοκοπεί η ΔΕΗ

«Δεν είναι η ΔΕΗ σε κατάσταση χρεοκοπίας», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας και στις υποχρεώσεις που έχει μπροστά της η εταιρία.

Ο ίδιος έσπευσε να πει επίσης ότι τα 200 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει η εταιρία τον Απρίλιο για τη λήξη δόσης ομολόγου είναι διασφαλισμένα, δηλαδή υπάρχουν στα ταμεία της ΔΕΗ. Μάλιστα υποστήριξε ότι για αυτό τον λόγο η απόδοση του ομολόγου από 18% έπεσε στο 6,5%.

Ο πρόεδρος αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση της επιχείρησης και επανέλαβε τις προτεραιότητες που βάζει η εταιρία ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών της: «Πρώτα καλύπτουμε τις δαπάνες για την ασφάλεια του εφοδιασμού, έπειτα πληρώνουμε τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και το ΦΠΑ και μετά τις οφειλές σε διεθνείς οργανισμούς. Αν δεν πληρώσουμε τους τελευταίους, τότε θα μας κηρύξουν σε χρεοκοπία, με γενικότερη ζημία για τη χώρα», επανέλαβε ο κ. Παναγιωτάκης παλαιότερη δήλωσή του.

Η ΛΑΡΚΟ

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε γνωστό ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΛΑΡΚΟ ενέκρινε την πρόταση διακανονισμού που έκανε η εταιρία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, τις προσεχείς ημέρες η γενική συνέλευση της μεταλλευτικής βιομηχανίας θα κληθεί να αποφασίσει επί της πρότασης της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v