Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Άφθονη ρευστότητα -Αισιοδοξία για Ρουμανία

H Alpha Bank έχει άφθονη ρευστότητα, εκτιμά ότι οι επιπτώσεις από την υποτίμηση της ισοτιμίας της Ρουμανίας θα είναι ”πολύ μικρές” ενώ εξετάζει την διείσδυση μέσω οργανικής ανάπτυξης στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν ανώτατα διοικητικά στελέχη της σε αποκλειστική συνέντευξη στο Thomson Financial News.

Alpha: Άφθονη ρευστότητα -Αισιοδοξία για Ρουμανία
H Alpha Bank έχει άφθονη ρευστότητα, εκτιμά ότι οι επιπτώσεις από την υποτίμηση της ισοτιμίας της Ρουμανίας θα είναι πολύ μικρές ενώ εξετάζει την διείσδυση μέσω οργανικής ανάπτυξης στην αγορά της Ουκρανίας, όπως αναφέρουν τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της σε αποκλειστική συνέντευξη στο Thomson Financial News.

Η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι η Alpha Bank είναι σε καλή θέση για να αξιοποιήσει την αύξηση της ρευστότητας στην Ελλάδα, ενισχύοντας την καταθετική της βάση.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, ξεκαθάρισε πως στο δ’ τρίμηνο η τράπεζα δέχτηκε καταθέσεις ύψους 2,3 δισ. δολ. ”χωρίς να αλλάξει την τιμολόγηση και ταυτόχρονα, εμφάνισε αύξηση των αμοιβαίων κεφαλαίων money market”.

Η τράπεζα ξεκίνησε το έτος με υπερβάλλουσα ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ και μέχρι στιγμής δεν υφίσταται ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς ”η ρευστότητα είναι υπεραρκετή”, όπως τόνισε ο κ. Ψάλτης.

Ο γενικός διευθυντής και οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος τόνισε: ”Έχουμε μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε καιρούς κρίσεων, καθώς έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες μας, οπότε όχι μόνο μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, αλλά μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, δεδομένου του ισχυρού δικτύου υποκαταστημάτων”.

Στο ζήτημα της δραστηριοποίησης στην αγορά της Ρουμανίας, δεδομένου ότι οι αγορές επικεντρώνονται στις μακροοικονομικές ανισορροπίες της χώρας, ο κ. Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου, εξήγησε πως μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί υποτίμηση της ισοτιμίας κατά 17% στο β’ εξάμηνο του 2007 και υπάρχουν κάποιες ανησυχίες καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των δανείων είναι σε ξένο νόμισμα, ”κάτι που εμπεριέχει πιστωτικό ρίσκο”, όπως τόνισε.

Ο κ. Μασουράκης και ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισαν ότι ”έχουμε κάνει κάποια τεστ τα οποία μας λένε ότι, ακόμη και στο χειρότερο δυνατό σενάριο μιας υποτίμησης της ισοτιμίας κατά 30%, τα κέρδη της τράπεζας από τις δραστηριότητες στις διεθνείς αγορές ενδέχεται να μειωθούν κατά 14-16 εκατ. ευρώ”.

Ο κ. Μασουράκης σημείωσε ότι υπάρχει προβληματισμός για την αγορά της Ρουμανίας, λόγω του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και λόγω των εκλογών εντός του 2008, που καθιστούν πολιτικά δύσκολη την επιδιόρθωση των ανισορροπιών.

Ωστόσο, ο κ. Μασουράκης υπογράμμισε πως ”η πολιτική της κεντρικής τράπεζας έχει μετριάσει τις ανισορροπίες, καθώς έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων κατά 2% τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Γιαννόπουλος, ερωτηθείς για τα σχέδια επέκτασης στην ευρύτερη περιφέρεια, επιβεβαίωσε πως εξετάζεται η Ουκρανία και το ενδεχόμενο διείσδυσης μέσω οργανικής ανάπτυξης στη χώρα, αλλά όπως είπε, ”αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στα μεγέθη μας τα επόμενα χρόνια”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v