Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Τα σοβαρά μηνύματα μίας συνέντευξης Τύπου!

Σοβαρά μηνύματα είχε η συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες ο κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ. Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου έγκρισης των μη ανταποδοτικών χορηγιών, όμως έκανε δηλώσεις και για το μονοπώλιο και τις νέες πολιτικές στα θέματα των προμηθειών και της διαφήμισης.

ΟΠΑΠ: Τα σοβαρά μηνύματα μίας συνέντευξης Τύπου!
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της 16ης Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ είχε στείλει μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες: Mετόχους, πράκτορες, επίδοξους ανταγωνιστές. Χθες, ανακοίνωσε την υλοποίηση της πρώτης του δέσμευσης, υπονοώντας σαφώς ότι θα τηρηθούν και οι επόμενες…

Το αντικείμενο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου δεν ήταν και το… σπουδαιότερο στην ατζέντα της νέας διοίκησης. Επρόκειτο για την αλλαγή του τρόπου έγκρισης των μη ανταποδοτικών χορηγιών, ενός ποσού γύρω στα 20 εκατ. ευρώ το 2008, δηλαδή μεγέθους που υπολείπεται του 20% των συνολικών δαπανών διάθεσης του οργανισμού.

Ένα τέτοιο γεγονός δικαιολογεί μία ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου; Προφανώς ναι, αν βάλει κάποιος τα πράγματα σε μια σειρά.

Η αρχή λοιπόν έγινε στην έκτακτη γενική συνέλευση της 16ης Νοεμβρίου που έλαβε ”πανηγυρικό χαρακτήρα” (υπουργικές παρουσίες, προσκλήσεις σε δημοσιογράφους κ.λπ.) και κατά την οποία ο νέος πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ είχε στείλει σαφή μηνύματα με πολλούς αποδέκτες:

* Προς τους επενδυτές, καθώς η πορεία της μετοχής κάθε άλλο παρά ικανοποιητική ήταν.

* Προς το ευρύ κοινό και τον πολιτικό κόσμο, σε μια περίοδο όπου το κύρος του οργανισμού είχε πληγεί σημαντικά (κατηγορίες για απευθείας αναθέσεις, δημοσιεύματα για χορηγίες-”βολέματα” κ.λπ.).

* Προς τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, καθώς οι σχέσεις τους με την εισηγμένη εταιρία ήταν χειρότερες όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

* Προς τους επίδοξους ανταγωνιστές που επιθυμούν την άρση του μονοπωλίου του ελληνικού δημοσίου.

Κατά τη χθεσινή, λοιπόν, συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χατζηεμμανουήλ υλοποίησε την πρώτη του εξαγγελία.

Για διαφάνεια και εξορθολογισμό των προμηθειών είχε μιλήσει στις 16/11/2007 και έναντι αυτής της δέσμευσης:

α) Ανακοίνωσε μια διαδικασία που -τουλάχιστον στα χαρτιά- δείχνει περισσότερο διαφανής και αποτελεσματική.

β) Δήλωσε ότι τα έξοδα διάθεσης θα μειωθούν φέτος κατά 62 περίπου εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι! Κατά 50 εκατ. λόγω του ότι δεν θα επαναληφθεί η περυσινή ενίσχυση προς τους πυροπαθείς και κατά επιπλέον 12 περίπου εκατ. ευρώ από περικοπές κυρίως στο διαφημιστικό budget.

Η… ”ουρά” είναι μεγάλη

Και αφού λοιπόν υλοποίησε την πρώτη του εξαγγελία, συνειρμικά περνάει το μήνυμα ότι θα υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες.

Άλλωστε, παίρνοντας αφορμή από ερώτηση που του τέθηκε, ο κ. Χατζηεμμανουήλ δεν δίστασε να αναφερθεί εκτενώς στο τι θα ακολουθήσει. Αναφέρθηκε λοιπόν στην πορεία των υπόλοιπων δεσμεύσεων της 16ης Νοεμβρίου και σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές. Συγκεκριμένα:

* Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση διαλόγου με τους πράκτορες σε καλό κλίμα, με στόχο να αλλάξει το ”αναχρονιστικό” -όπως δήλωσε- σημερινό πλαίσιο συνεργασίας.

* Επιλέχθηκε ο σύμβουλος που θα προτείνει την εσωτερική αναδιάρθρωση του ΟΠΑΠ (”ειδήσεις” αναμένεται να βγουν μετά τη φετινή τακτική γενική συνέλευση).

* Προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο σχεδιασμός των νέων πολιτικών στα μέτωπα των προμηθειών, των ανταποδοτικών χορηγιών, της διαφήμισης κ.λπ.

Μονοπώλιο… στην πράξη

Σε ό,τι αφορά δε το θέμα της διατήρησης του μονοπωλίου του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Χατζηεμμανουήλ ”έβαλε στο τραπέζι” για πρώτη φορά επισήμως αυτό που οι οικονομικοί και χρηματιστηριακοί παράγοντες συζητούσαν εδώ και καιρό.

Ενώ λοιπόν για τη νομική πτυχή του θέματος επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις (”θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια για τη διατήρηση του μονοπωλίου”, κίνδυνοι για την κοινωνία από τις παράνομες εταιρίες, αδίκημα φοροδιαφυγής κ.λπ.), αναφέρθηκε για πρώτη φορά με σαφήνεια στην οικονομική διάσταση του θέματος.

Ακόμη και αν σπάσει το κρατικό μονοπώλιο, δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού, οι κινήσεις που σχεδιάζει να κάνει ο ΟΠΑΠ θα καταστήσουν ζημιογόνα τη δραστηριοποίηση τόσο των πιθανών ανταγωνιστών όσο και των πρακτόρων εκείνων που θα συνεργαστούν με τους ανταγωνιστές αυτούς.

Ουσιαστικά, δηλαδή, υπονόησε ότι ένας αναδιοργανωμένος ΟΠΑΠ δεν θα έχει καμία ανάγκη το κρατικό μονοπώλιο μέσω του νόμου. Θα το ”δικαιούται” λόγω ανταγωνιστικότητας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v