Cyta: Αρνητική η θέση της Cyta Hellas και το 2017

«Η καθαρή θέση της Cyta Hellas με βάση τις εκτιμήσεις θα είναι ξεκάθαρα αρνητική και το 2017 και προβλέπεται να παραμείνει αρνητική στο μέλλον, γι’ αυτό είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να λάβουμε μέτρα», τόνισε η πρόεδρος της μητρικής εταιρίας μιλώντας στην κυπριακή βουλή.

Cyta: Αρνητική η θέση της Cyta Hellas και το 2017

Η Cyta Hellas θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδοτική στήριξη από τη μητρική εταιρεία Cyta και τα επόμενα χρόνια γι’ αυτό επείγει να ληφθούν μέτρα, υποστηρίζει η πρόεδρος της Cyta Ρένα Πάνου – Ρουβιθά.

Σύμφωνα με το Stockwatch, απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών, η κ. Ρουβιθά είπε ότι σύμφωνα με εκτίμηση της καθαρής θέσης της εταιρείας για το 2016 διαπιστώθηκε ότι ήταν αρνητική κατά €15,6 εκ. Αυτό, όπως σημείωσε, είναι το ποσό που χρειάζεται η Cyta Hellas για να μην κλείσει αρνητικά τη χρονιά.

«Η καθαρή θέση της Cyta Hellas με βάση τις εκτιμήσεις θα είναι ξεκάθαρα αρνητική και το 2017 και προβλέπεται να παραμείνει αρνητική στο μέλλον, γι’ αυτό είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να λάβουμε μέτρα», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της Cyta για το 2017 έχει τροποποιηθεί από το υπουργείο οικονομικών ώστε να περιλαμβάνει πρόσθετο ποσό €7,1 εκ. ως μέρος των €15,6 εκ. των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών της Cyta Hellas, αλλά και ποσό €0,5 εκ., για αγορά υπηρεσιών από ανεξάρτητους συμβουλευτικούς οίκους για σκοπούς διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη θυγατρική στην Ελλάδα.

Πέραν των €200 εκ. οι υποχρεώσεις προς Cyta

Η πρόεδρος της Cyta έθεσε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών πρόσθετα στοιχεία σε σχέση με τις συνολικές υποχρεώσεις της Cyta Hellas έναντι του ομίλου Cyta.

Όπως ανέφερε, στις υποχρεώσεις πρέπει να προστεθεί ποσό ύψους €13,4 εκ. που αφορά τρέχουσες εμπορικές υποχρεώσεις προς τον όμιλο Cyta με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συνολικές υποχρεώσεις έναντι του ομίλου από €199,2 εκ. σε €212,6 εκ.

Τα €13,4 εκ. δεν αφορούν κανονική δανειακή οφειλή με τακτά χρονικά διαστήματα αποπληρωμής, όπως διευκρίνησε η κ. Ρουβιθά, σημειώνοντας ότι κρίθηκε αναγκαίο να αναφερθεί το ποσό για σκοπούς πληρότητας της ενημέρωσης της βουλής.

Σε ότι αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις της θυγατρικής στην Ελλάδα, σημείωσε ότι βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης.

Προτεραιότητα η διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος

Η κ. Ρουβιθά ανέφερε ότι μετά την κατάργηση των διαταγμάτων αποκρατικοποίησης έγινε αντιληπτό ότι το θέμα της Cyta Hellas είναι κάτι που πρέπει να τύχει χειρισμού από τη μητρική Cyta.

«Για να είμαστε πιο αντικειμενικοί κρίναμε απαραίτητο να αναλάβουν αυτό το κομμάτι ανεξάρτητοι σύμβουλοι και γι αυτό συμπεριλάβαμε στον προϋπολογισμό ένα ενδεικτικό κονδύλι» είπε η κ. Ρουβιθά.

Πρόσθεσε ότι «ο στόχος είναι με την έγκριση του προϋπολογισμού να προωθηθεί άμεσα αυτή η διαδικασία ώστε να τεθούν στο τραπέζι όλες οι διαθέσιμες επιλογές και να αξιοποιηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι έχει κτιστεί μια σημαντική υποδομή στην Ελλάδα τόσο αναφορικά με το δίκτυο καλωδίων όσο και σε σχέση με την πελατειακή βάση» σημείωσε η κ. Ρουβιθά προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό είναι επείγον να προχωρήσουμε σε διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Παράλληλα, προσπάθησε να καθησυχάσει ανησυχίες που εξέφρασαν μέλη της επιτροπής λέγοντας ότι ως μητρική εταιρεία, η Cyta θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, με τη βοήθεια των ανεξάρτητων συμβούλων, ώστε οι επιλογές που θα υπάρχουν να διαφυλάσσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την αξία της εταιρείας.

«Υπάρχει αξία στην εταιρεία αλλά παράλληλα, η εταιρεία έχει δυσκολίες», ανέφερε η κ. Ρουβιθά σημειώνοντας ότι προσπάθεια δεν είναι ούτε να ξεπουλήσουμε τη Cyta Hellas αλλά ούτε να δώσουμε την υποδομή σε κάποιον που δε θα τη χρησιμοποιήσει».

Οι βουλευτές απηύθυναν πρόσθετα ερωτήματα στα στελέχη της Cyta που αναμένεται να επανέλθουν στην επιτροπή με απαντήσεις ώστε να προχωρήσει η έγκριση του προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v