Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Ριζικές αλλαγές στις χορηγίες

Τη ριζική αλλαγή του τρόπου διάθεσης των μη ανταποδοτικών χορηγιών του οργανισμού εξήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος προανήγγειλε και άλλες αλλαγές. Τι είπε για δαπάνες διάθεσης, μονοπώλιο ΟΠΑΠ.

ΟΠΑΠ: Ριζικές αλλαγές στις χορηγίες
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Τη ριζική αλλαγή του τρόπου διάθεσης των μη ανταποδοτικών χορηγιών του οργανισμού εξήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ.

Οι κυριότερες αλλαγές στο νέο χορηγικό πρόγραμμα είναι οι παρακάτω:

Πρώτον, θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ δραστηριοτήτων που θα ωφελούνται και ειδικά για φέτος στον αθλητισμό θα δοθεί το 25%, στον πολιτισμό 20%, στο περιβάλλον 15%, στην παιδεία 15%, στην υγεία 10% και σε άλλους τομείς 15%.

Δεύτερον, οι αιτήσεις θα γίνονται από όλους τους ενδιαφερομένους μέσα από συγκεκριμένες φόρμες αιτήσεων. Όλες οι χορηγίες θα δημοσιοποιούνται, ενώ εκ των υστέρων θα υπάρξει και αξιολόγηση των δράσεων για τις οποίες δόθηκαν οι χορηγίες.

Προτεραιότητες θα υπάρχουν σε μη κερδοσκοπικούς φορείς και ιδίως σε αυτούς που συγχρηματοδοτούν τις δράσεις.

Για φέτος, το πρόγραμμα των μη ανταποδοτικών χορηγιών προβλέπεται να ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ.

Μειωμένες οι δαπάνες διάθεσης

Οι φετινές δαπάνες διάθεσης του ΟΠΑΠ αναμένεται να είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές.

Οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνουν τις ανταποδοτικές και μη ανταποδοτικές χορηγίες, καθώς και τα έξοδα διαφήμισης.

Πέρυσι, οι δαπάνες αυτές είχαν ανέλθει σε 170 εκατ. ευρώ λόγω και της ύπαρξης ενίσχυσης 50 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους. Φέτος, πέρα από το μη επαναλαμβανόμενο κονδύλι της ενίσχυσης πυρόπληκτων, προβλέπεται να υπάρξει μείωση της τάξης του 10% κυρίως από τον διαφημιστικό τομέα.

Έρχονται και άλλες αλλαγές

Μετά τον τομέα των μη ανταποδοτικών χορηγιών, επίκειται κατά τους επόμενους μήνες μια σειρά άλλων αλλαγών στη λειτουργία του οργανισμού, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

- Οι σχέσεις του ΟΠΑΠ με τους πράκτορες, όπου έχει τελειώσει ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό της σχέσης συνεργασίας των δύο πλευρών.

- Η εσωτερική αναδιάρθρωση του ΟΠΑΠ, καθώς ήδη έχει επιλεγεί, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, ο σχετικός σύμβουλος.

- Η πολιτική διαφήμισης.

- Οι αθλητικές και ανταποδοτικές χορηγίες.

- Η νέα πολιτική προμηθειών, καθώς σήμερα η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν λειτουργεί κάτω από τους κανόνες και τους περιορισμούς του Δημοσίου.

Ανταγωνιστικός ο ΟΠΑΠ και χωρίς μονοπώλιο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, δήλωσε ότι πιστεύει στη διατήρηση του μονοπωλίου έως το 2020, αλλά κατόπιν δράσεων και ενεργειών που γίνονται θα είναι οικονομικά ασύμφορο για όσες εταιρίες στοιχημάτων επιθυμήσουν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά αλλά και για όσους πράκτορες θελήσουν να αποχωρήσουν από τον ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v