Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: ”Καμπανάκι” για την ΕΛΒΟ

Eρωτηματικά δημιουργούνται για τη στάση του ελληνικού δημοσίου σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον της ΕΛΒΟ. Ο όμιλος Μυτιληναίου αντιμετωπίζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να παραχωρήσει το μάνατζμεντ της ΕΛΒΟ, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και να διαθέσει και το ποσοστό που ελέγχει στην εταιρεία (43%). Ζητούμενο τα νέα έργα.

Μυτιληναίος: ”Καμπανάκι” για την ΕΛΒΟ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Eρωτηματικά δημιουργούνται για τη στάση του ελληνικού δημοσίου σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), η οποία έχει περιέλθει πλέον σε τραγική κατάσταση λόγω της διαρκώς μειούμενης παραγωγής της.

Μέχρι στιγμής το μάνατζμεντ της εταιρείας που ελέγχει ο όμιλος Μυτιληναίου αθροίζει μόνο υποσχέσεις από αρμόδιους και μη υπουργούς για την αντιμετώπιση της απαξίωσης της βιομηχανίας, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται επί της ουσίας κάποιο μέτρο.

Στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν υποβληθεί στα αρμόδια υπουργεία το μάνατζμεντ εισπράττει ”σιγήν ασυρμάτου” έως τώρα.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή ο όμιλος Μυτιληναίου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αντιμετωπίζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να παραχωρήσει το μάνατζμεντ της ΕΛΒΟ, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και να διαθέσει και το ποσοστό που ελέγχει στην εταιρεία (43%).

Η στάση του ελληνικού δημοσίου απέναντι στην εισηγμένη επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά κατά τους τελευταίους μήνες στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που συγκλήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, στην οποία παρευρέθηκε εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου απλώς για να ζητήσει την αναβολή της συνέλευσης και μάλιστα χωρίς να προβάλει κανέναν λόγο.

Ένα από τα θέματα που επρόκειτο να συζητήσει η γενική συνέλευση ήταν και η συνέχιση ή μη της σύμβασης διαχείρισης της ΕΛΒΟ από τον όμιλο Μυτιληναίου.

Το κείμενο της σύμβασης προβλέπει την καταγγελία της για μείζονες λόγους.

Για την πλευρά Μυτιληναίου υπάρχουν πολλοί τέτοιοι λόγοι που έχουν να κάνουν κατ’ αρχάς με την απαξίωση της εταιρείας αλλά και με το ότι το υπουργείο Εθνικής Αμύνης δεν τήρησε τα υπεσχημένα για την υπογραφή μιας σειράς συμβάσεων που θα παρείχαν σημαντικό έργο στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μάνατζμεντ έχει ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία για τις προθέσεις του και το επόμενο διάστημα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν εξελίξεις στην α΄ επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων, στις 14 Μαρτίου.

Ζητούνται έργα

Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΕΛΒΟ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει έστω και ένα περιορισμένο έργο για την εταιρεία και ουσιαστικά για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, είχε στις αρχές της εβδομάδας συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Συγκεκριμένα, είχαν οριστεί συναντήσεις με τους υφυπουργούς κ. Κ. Τασιούλα και Ι. Πλακιωτάκη, όμως τελικά η διοίκηση της ΕΛΒΟ συναντήθηκε μόνο με τον δεύτερο, καθώς η κακοκαιρία που έπληξε την πρωτεύουσα οδήγησε στην αναβολή της συνάντησης με τον κ. Τασιούλα. Με εκείνον η συνάντηση προγραμματίζεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ΕΛΒΟ διεκδικεί πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή οχημάτων του Στρατού, όταν αυτήν τη στιγμή έχει ανεκτέλεστο έργο μόλις 25 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στη μισθοδοσία του υπάρχοντος προσωπικού. Ήδη, σήμερα η απασχόληση των 730 εργαζομένων της βιομηχανίας έχει περιοριστεί μόλις στο 10%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και το σωματείο εργαζομένων προτίθεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες κύκλο επαφών με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ενημερώσει και από την πλευρά του για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η εταιρεία.

Πάντως, στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα οι εργαζόμενοι με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη στη Θεσσαλονίκη το μόνο που εισέπραξαν ήταν η υπόσχεση ότι το ζήτημα θα εξεταστεί από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Β. Μεϊμαράκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v