Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί μπήκε στις... εκπτώσεις η Σουρωτή

Η αδυναμία του Συνεταιρισμού να αντεπεξέλθει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, τον οδήγησε να υποχωρήσει ως προς την τιμή διάθεση των μετοχών. Πώς διαμορφώνεται η μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Γιατί μπήκε στις... εκπτώσεις η Σουρωτή

Επείγον χαρακτήρα λαμβάνει για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σουρωτής η πώληση του πακέτου των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία, εξαιτίας της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στην προγραμματισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Σουρωτής ΑΕ. Γι' αυτό και πουλά το μερίδιό του με έκπτωση 15 λεπτών ανά μετοχή σε σχέση με την προηγούμενη τιμή διάθεσης.

Η εξεύρεση αγοραστή αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια του Συνεταιρισμού, που κατέχει 702.471 μετοχές (περίπου το 4,5%) μετά την άγονη διαδικασία του περασμένου Δεκεμβρίου. Πλέον η προσοχή είναι στραμμένη στις 22 Φεβρουαρίου (ημέρα δημοπρασίας), όπου θα κριθεί αν υπάρξει ενδιαφέρον για την εξαγορά.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η προσπάθεια για την πώληση του ποσοστού γίνεται σε χαμηλότερη τιμή και συγκεκριμένα στο 1,05 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 1,20 ευρώ που ήταν στον «πρώτο γύρο».

Η μείωση της τιμής κρίθηκε επιβεβλημένη για τον Συνεταιρισμό, καθώς στον πρώτο διαγωνισμό δεν υπήρξε ενδιαφέρον, αφού οι διεκδικητές και συγκεκριμένα ο όμιλος Σαββίδης και η Coca Cola HBC είχαν αποκτήσει τα μερίδια άλλων μετόχων με 1,05 ευρώ ανά μετοχή ο πρώτος και 1 ευρώ ανά μετοχή η δεύτερη.

Σύμφωνα με στελέχη του Συνεταιρισμού, έως αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει καμία επαφή ούτε με τον όμιλο Σαββίδη, που είναι ο πλειοψηφών μέτοχος της εταιρείας, ούτε με την Coca Cola HBC, η οποία ακολουθεί για την εξαγορά του προς διάθεση ποσοστού.

Εντούτοις υπάρχει αισιοδοξία ότι το ποσοστό αυτό θα πουληθεί διότι η τιμή του, είναι εντός των ορίων που έθεσαν με τις εξαγορές ανάλογων πακέτων οι δύο βασικοί παίκτες.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 4,6 εκατ. ευρώ με την έκδοση 7.419.355 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας εκάστης 0,62 ευρώ. Την απόφαση ενέκρινε το περίπου 75% των μετοχών, ενώ η Coca Cola HBC απείχε από την ψηφοφορία.

Αυτή τη στιγμή, τα μετοχικά μερίδια στη Σουρωτή έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Όμιλος Σαββίδη, 6.844.541 μετοχές ή 43,76%, Coca Cola ΗΒC 2.832.048 μετοχές ή 18,13%, Δήμος Θέρμης 2.492.600 μετοχές ή 15,96%, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 726.000 μετοχές ή 4,65%, Αγροτικός συνεταιρισμός Σουρωτής 702.472 μετοχές ή 4,5%, Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδος 99.000 μετοχές ή 0,63% κ.ο.κ.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για την απόκτηση του πακέτου μετοχών του Αγροτικού Συνεταιρισμού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην περίπτωση που περάσει στον όμιλο Σαββίδη, θα ενισχύσει κι άλλο την παρουσία του στην εταιρεία (σχεδόν στα όρια της απόλυτης πλειοψηφίας), ενώ στην περίπτωση που εξαγορασθεί από την Coca Cola HBC, η πολυεθνική θα διασφαλίσει θέση ισχυρής μειοψηφίας.

Σημειώνεται ότι την πρόθεσή του να πουλήσει το 10,9% εκ του 15,5% που κατέχει στην εταιρεία έχει δηλώσει και ο δήμος Θέρμης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v