Alfa Alfa: Σχέδιο αναδιάθρωσης του δανεισμού

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ομίλου Αlfa Αlfa Holdings, Απ. Αλλαμανής, σε συνδυασμό με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, που κατά τον ίδιο, δεν σχετίζονται με τη κύρια δραστηριότητα του ομίλου.

Alfa Alfa: Σχέδιο αναδιάθρωσης του δανεισμού
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ομίλου Αlfa Αlfa Holdings, Απόστολος Αλλαμανής, σε συνδυασμό με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που κατά τον ίδιο δεν σχετίζονται με τη κύρια δραστηριότητα του ομίλου.

Ειδικότερα, με ρύθμιση διάρκειας 6,5 ετών θα αντιμετωπιστεί ο δανεισμός 55 δις. δραχμές από την ΑΤΕ, ενώ άλλα 35 δις. δάνεια από 12 τράπεζες πρόκειται να ρυθμιστούν με κοινοπρακτικό δάνειο πολυετούς διάρκειας.

Ταυτόχρονα ο κ. Αλλαμανής γνωστοποίησε ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες σκοπεύει να μειώσει το συνολικό δανεισμό του ομίλου κατά 50% με εκποιήσεις ακινήτων αξίας 28 δις. δραχμών και το υπόλοιπο με ρευστοποιήσεις συμμετοχών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ανακοίνωση του ομίλου

Στην αναδιοργάνωση των κλάδων δραστηριοποίησής της, σε συνδυασμό με τη δυναμική στελέχωσής τους, προχωρεί η Alfa Alfa Holdings, με στόχο τον στρατηγικό επαναπροσανατολισμό του Ομίλου και την ανάληψη νέων, σημαντικών πρωτοβουλιών ανάπτυξης, στο χώρο των κατασκευών και της ενέργειας που αποτελούν και το core business του Ομίλου.

Η αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη βελτίωση των οικονομικών του μεγεθών και τη σημαντική μείωση των υποχρεώσεών του.

Ήδη προχωρεί η μείωση του δανεισμού του Ομίλου κατά 50%, με πρόβλεψη η αποπληρωμή να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 12μηνου, με την εκποίηση μη παραγωγικών στοιχείων του ενεργητικού του, ενώ με τη ρύθμιση που έχει επιτύχει θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί από το cash flow μέσα σε μία εξαετία.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, ολοκληρώθηκε η δημιουργία του νέου κατασκευαστικού φορέα της ΑΛΤΕ και υποβάλλεται, εντός των προθεσμιών, η αίτηση στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για την απόκτηση του νέου ανώτατου εργοληπτικού πτυχίου Ζ’ Τάξης.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των τεσσάρων (4) εταιριών (ΟΔΩΝ & ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ, ΘΕΜΕΛΙΟ ’79, ΔΩΡΙΚΗ και Γ. ΣΧΟΙΝΑΣ) η οποία επιβάρυνε με σημαντικά κόστη τον Όμιλο, ο κατασκευαστικός όμιλος της ΑΛΤΕ βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στους ισχυρότερους κατασκευαστικούς φορείς της χώρας και διεκδικεί με αξιώσεις συμμετοχή στα μεγαλύτερα έργα υποδομής που πρόκειται να κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα.

Ο κλάδος των ασφαλτικών και της συσκευασίας προσφέρουν ισχυρά οικονομικά οφέλη στο Όμιλο, ενώ οι Αττικές Διαδρομές και το Sofitel Athens Airport, στα Σπάτα, σημειώνουν έσοδα που υπερβαίνουν κατά πολύ τα προβλεπόμενα. Επίσης, πολύ ικανοποιητική ήταν η πορεία της ανακαινισμένης παραλίας των Αστεριών, όπου σταδιακά θα εξελιχθεί όλη η επένδυση.

Ταυτόχρονα, η επένδυση του Ομίλου στην Palace Entertainment Inc., έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες πάρκων στις ΗΠΑ, προχωρεί πολύ ικανοποιητικά δημιουργώντας σημαντικές υπεραξίες από την επικείμενη εισαγωγή των μετοχών που διατηρεί ο Όμιλος, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).

Τέλος, θετική προβλέπεται να είναι η πορεία των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, τόσο στο Β’ εξάμηνο όσο και στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει πλέον στη διάθεσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v