Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Αύξηση 57% στα κέρδη του 2007

Αύξηση 57% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ το 2007, διαμορφούμενα στα 91 εκατ. ευρώ. Το δ.σ. της ΕΧΑΕ στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να προτείνει στη τακτική γενική συνέλευση της 14ης Μαίου, τη διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,50 ευρώ τη προηγούμενη χρήση. Τι ειπωθηκε στην τηλεδιάσκεψη.

ΕΧΑΕ: Αύξηση 57% στα κέρδη του 2007
Αύξηση 57% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της ΕΧΑΕ το 2007, διαμορφούμενα στα 91 εκατ. ευρώ, έναντι 58,1 εκ. ευρώ το 2006, σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ θα ανέλθουν στα 85,2 εκατ. ευρώ το 2007, καταγράφοντας άνοδο 47%.

Το δ.σ. της ΕΧΑΕ στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να προτείνει στη τακτική γενική συνέλευση της 14ης Μαίου, τη διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,50 ευρώ τη προηγούμενη χρήση αλλά και την απόκτηση ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 10%.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ενισχύθηκε κατά 37% και διαμορφώθηκε στα 161,5 εκατ. ευρώ, έναντι 118,3 εκατ. ευρώ το το 2006.

Η ενίσχυση αυτή προέρχεται από κυρίως από την αύξηση κατά 40% των εσόδων από την εκκαθάριση και τον διακανονισμό συναλλαγών (59,1 εκατ. ευρώ το 2007 έναντι 42,2 εκατ. ευρώ το 2006) και τον υπερδιπλασιασμό των εσόδων από τις εισηγμένες εταιρίες, τα οποία ανήλθαν στα 30,4 εκατ. ευρώ, από 14,7 εκατ. ευρώ το 2006.

Τα έσοδα από την διαπραγμάτευση στην αγορά αξιών διαμορφώθηκαν στα 34,8 εκ. ευρώ, έναντι 39,4 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, εμφανίζοντας μείωση 12%.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2007 η ΕΧΑΕ προχώρησε σε μείωση των χρεώσεων επί των συναλλαγών μετοχών κατά 33%, μέρος της οποίας αντισταθμίστηκε από την ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Στην αγορά παραγώγων (διαπραγμάτευση και εκκαθάριση), τα έσοδα εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 19%, στα 10,0 εκ. ευρώ το 2007, έναντι 8,4 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου ανήλθαν στα 28,8 εκ. ευρώ το 2007 έναντι 27,3 εκ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 5%.

Τα αποτελέσματα του 2007 επιβαρύνθηκαν και με μια σειρά από μη επαναλαμβανόμενα έξοδα τα οποία συμπεριλαμβάνουν δαπάνες ύψους 4,8 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού του ομίλου και τη μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο και παροχή οικονομικής ενίσχυσης υπέρ των πυρόπληκτων ύψους 1,0 εκ. ευρώ.

Έτσι το λειτουργικό αποτέλεσμα του Ομίλου (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκε στα 116,9 εκ. ευρώ το 2007, έναντι 81,7 εκ. ευρώ το 2006, αυξημένο κατά 43%.

--Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Οι Αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές ”ζήτησαν” από την ΕΧΑΕ να μην προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου (special dividend) αν και διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα, επικαλούμενοι φορολογικούς λόγους, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Σπ. Καπράλος.

Αντ’ αυτού το ΔΣ της ΕΧΑΕ θα προτείνει στη ΓΣ την αγορά ιδίων τίτλων έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με άλλα χρηματιστήρια ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης σημείωσε ότι δεν έχουν λάβει χώρα συγκεκριμένες συζητήσεις με το NYSE-Euronext, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η διοίκηση της είναι ”ανοικτή” σε προτάσεις οι οποίες θα ήταν προς το συμφέρον των μετόχων.

Για το 64% του χρηματιστηρίου της Σλοβενίας πρόσθεσε ότι δεσμεύεται από την συμφωνία (non disclosure agreement) που έχει υπογραφεί, αλλά ανέφερε ότι προς το παρόν τέσσερα χρηματιστήρια έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο και ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχει οριστικοποιηθεί η short list με τους δύο υποψηφίους.

Για το 2008 ο κ. Καπράλος επισήμανε ότι δεν φαίνεται να είναι το ίδιο καλή χρονιά με το προηγούμενο έτος, καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, κάτι που κάνει την διοίκηση να είναι κάπως σκεπτική για το μέλλον λόγω της πιθανότητας η αμερικανική οικονομία να ”πέσει” σε ύφεση (recession).

Υπογράμμισε επίσης ότι ο μέσος όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2007 ήταν αυξημένος κατά 42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε στα 481 εκατ. ευρώ, ενώ επιτεύχθηκαν και σημαντικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η μείωση των χρεώσεων των συναλλαγών αντισταθμίστηκε από την σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Τέλος, όσον αφορά την κατάργηση των φόρων στις πωλήσεις, ο κ. Καπράλος σημείωσε ότι δεν έχει κάποια πληροφόρηση από την κυβέρνηση, η οποία ναι μεν συμφώνησε ότι απαιτείται η κατάργηση της ανωτέρω φορολόγησης αλλά δεν έχει καθορίσει με ποιον τρόπο θα αντικατασταθούν τα έσοδα που προκύπτουν από αυτήν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v