Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΠΑ Αττικής: 2+1 οικονομικά οφέλη από τη χρήση φυσικού αερίου

Χαμηλότερα 5,5% τα τιμολόγια για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε σχέση με πέρυσι. Φθηνότερο το φυσικό αέριο έως και 70% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για νέες συμβάσεις.

ΕΠΑ Αττικής: 2+1 οικονομικά οφέλη από τη χρήση φυσικού αερίου

Διπλά κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, μετά τα νέα τιμολόγια του Ιανουαρίου που ενέκρινε η ΡΑΕ.

Αφενός, σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές για τους πελάτες της ΕΠΑ Αττικής είναι χαμηλότερες 5,5% και αφετέρου, γνωρίζουν τεράστια εξοικονόμηση, από 40% έως 70%, συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα, αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, όσοι θέλουν να συνδεθούν με το δίκτυο μπορούν να βγουν κερδισμένοι και από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Εταιρίας Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής, το οποίο προβλέπει άτοκη χρηματοδότηση για τα κεντρικά και τα αυτόνομα συστήματα θέρμανσης καθώς και 100% χρηματοδότηση των τελών σύνδεσης.

Ειδικότερα, η τιμή για τους οικιακούς πελάτες της ΕΠΑ Αττικής ορίστηκε στο 0,053 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν 0,057 ευρώ και για τους επαγγελματίες στο 0,052 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,055 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στις τιμές αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι χρεώσεις διανομής, μεταφοράς και προμήθειας, ΕΦΚ, τέλη υπέρ ΡΑΕ, ΔΕΤΕ και ΤΑΕ.

Οι τιμές έπεσαν λόγω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2017, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 0,0108 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,054 ευρώ.

Η εξοικονόμηση που πετυχαίνουν τα νοικοκυριά έναντι του πετρελαίου θέρμανσης είναι εντυπωσιακή, σύμφωνα με τα παραδείγματα της ΕΠΑ Αττικής. Σε μία πολυκατοικία οκτώ διαμερισμάτων που καταναλώνει ετησίως 6.400 κυβικά μέτρα πληρώνει για το φυσικό αέριο κάθε διαμέρισμα που καταναλώνει 800 κυβικά μέτρα, 500 ευρώ. Το όφελος για κάθε μία από αυτές τις οικογένειες σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 315 ευρώ, ενώ για το σύνολο της πολυκατοικίας 2.520 ευρώ.

Ένα εστιατόριο με ετήσια κατανάλωση 7.000 κυβικών μέτρων έχει ενδεικτικό ετήσιο κόστος κατανάλωσης φυσικού αερίου 4.300 ευρώ. Συγκριτικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, ο επιχειρηματίας κερδίζει 8.352 ευρώ. Σε σχέση με το υγραέριο το όφελος είναι 3.250 ευρώ.

Ένα αρτοποιείο με ετήσια κατανάλωση 10.000 κυβικών μέτρων θα έχει ενδεικτικό ετήσιο κόστος κατανάλωσης 6.140 ευρώ. Η ετήσια εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης υπολογίζεται στις 3.705 ευρώ.

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα

Οι καταναλωτές που θέλουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο μπορούν να εκμεταλλευτούν τις προσφορές της ΕΔΑ Αττικής.

Συγκεκριμένα αυτές ισχύουν για νέες συμβάσεις σύνδεσης φυσικού αερίου κεντρικών και αυτόνομων θερμάνσεων που θα υπογραφούν μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Πρόκειται για άτοκη χρηματοδότηση με διάρκεια αποπληρωμής από 2 έως 3 χρόνια. Το ποσό και η διάρκεια των δόσεων καθορίζεται από την ισχύ του λέβητα εγκατάστασης.

Καλύπτει το ανώτατο μέχρι το ποσό των 12.300 ευρώ για μία πολυκατοικία και 1.200 ευρώ για μία αυτονομία (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ).

Εξάλλου, παρέχεται έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης για όλες τις κατηγορίες πελατών

Η προσφορά ισχύει εφόσον ο καταναλωτής έχει ενεργοποιήσει την εγκατάστασή του εντός εννέα μηνών από την τοποθέτηση μετρητή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v