Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Διεθνείς διαστάσεις σε κριτική για κυβέρνηση

Διεθνή διάσταση παίρνει η κριτική στην κυβέρνηση για την παρεμβατική στάση της στον ΟΤΕ, με το breakingviews.com, ένα από τα εγκυρότερα διεθνή sites χρηματοοικονομικής ενημέρωσης να επισημαίνει ότι η στάση της υποσκάπτει τα δικαιώματα των μετόχων και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Το πλήρες κείμενο.

ΟΤΕ: Διεθνείς διαστάσεις σε κριτική για κυβέρνηση
Διεθνή διάσταση παίρνει η κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την παρεμβατική στάση της στον ΟΤΕ. Το breakingviews.com, ένα από τα εγκυρότερα διεθνή sites χρηματοοικονομικής ενημέρωσης, επισημαίνει ότι η στάση της υποσκάπτει τα δικαιώματα των μετόχων και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Παράλληλα, ο αρθρογράφος του breakingviews.com, κ. William Echikson, σημειώνει ότι η παρεμβατική στάση της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, από το οποίο ελπίζει σε άντληση 1,6 δισ. ευρώ εφέτος.

Ειδικότερα, το άρθρο του κ. Echikson στο breakingviews.com αναφέρει τα εξής:

Τηλεπικοινωνιακή διαμάχη

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παρεμβαίνει στην κυρίαρχη εταιρία τηλεπικοινωνιών της χώρας, τον ΟΤΕ. Προχώρησε σε διάθεση μεριδίου, καλωσορίζοντας τους ιδιώτες επενδυτές.

Όμως όταν ένα private equity, η Marfin διεύρυνε το μερίδιό της, οι αρχές έσπευσαν να περάσουν νομοθεσία που περιορίζει το μερίδιο των ιδιωτών σε μικρότερο του 20%. Η κίνηση αυτή υποσκάπτει τόσο τα δικαιώματα των μετόχων όσο και την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Marfin έχει το 19,7% του Οργανισμού στην παρούσα φάση. Η κυβέρνηση ελέγχει το 28%. Η Marfin ζητά εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο και έγκριση από το δ.σ. δυο μεγάλων στρατηγικών κινήσεων –της πώλησης της Infote και της εξαγοράς των μειοψηφιών της θυγατρικής Cosmote.

Η διοίκηση, η οποία τυγχάνει της στήριξης της κυβέρνησης, έχει απορρίψει το αίτημα της Marfin για έκτακτη γενική συνέλευση και προχώρησε χωρίς έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο.

Όντως, ένα μεγάλο μερίδιο σε μια εταιρία δεν θα πρέπει να σημαίνει αυτόματα το δικαίωμα εκπροσώπησης του επενδυτή στο διοικητικό συμβούλιο ή τον καθορισμό της στρατηγικής. Όμως, ο περιορισμός στο 20% δίνει υπερβολικά μεγάλη εξουσία στη διοίκηση, περιορίζοντας την ικανότητα των μετόχων να επιβάλλουν αλλαγές.

Οι μέτοχοι του ΟΤΕ έχουν ήδη πληρώσει τίμημα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Την ίδια ημέρα που πέρασε η αντι-Marfin νομοθεσία, η οποία περιορίζει την ιδιωτική συμμετοχή σε ποσοστό μικρότερο του 20%, η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε πλέον του 6%. Η τιμή της μετοχής της Marfin προσεγγίζει το χαμηλό 52 εβδομάδων.

Η κυβέρνηση σημειώνει πως θέλει έναν στρατηγικό επενδυτή στον ΟΤΕ. Όμως, πώς μπορεί να ελπίζει ότι οι προτιμώμενοι υποψήφιοι, όπως η Telefonica ή η Deutsche Telekom, θα καταβάλλον premium για τον οργανισμό, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να παρεμβαίνει;

Το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΤΕ έχει καλό ιστορικό -από τη στιγμή που διορίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Παναγιώτης Βουρλούμης, η εταιρία έχει μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά σχεδόν 1/3 και η μετοχή έχει υπεραποδώσει τρεις φορές έναντι του κλάδου- είναι εκτός θέματος.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η διαχείριση του θέματος είναι νόμιμη με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς οι τηλεπικοινωνίες είναι κλάδος στρατηγικής σημασίας και ως εκ τούτου, εξαιρείται από τους κανόνες που περιορίζουν τη χρήση ”χρυσών μετοχών”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί και έχει ήδη εκφράσει τις απόψεις της εγγράφως στην ελληνική κυβέρνηση. Όμως εάν η Ελλάδα εμμείνει στην ίδια θέση, θα χρειαστούν χρόνια για την διαδικασία επίλυσης της διαφοράς μέσω των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να στραφεί σε άλλους, πιο ιδιοτελείς λόγους υποχώρησης από τις θέσεις της. Ελπίζει ότι θα αντλήσει περίπου 1,6 δισ. ευρώ εφέτος από την πώληση μεριδίων στην Attica Bank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τις Ολυμπιακές Αερογραμμές καθώς και από το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Γιατί θα πρέπει οι επενδυτές να ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους εάν η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τους νόμους του παιχνιδιού κατά το δοκούν;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v