Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διασύνδεση cosmoONE με το ERP της Cosmote

Oλοκληρώθηκε το έργο διασύνδεσης του ERP συστήματος της Cosmote, με την πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Προμηθειών της cosmoONE. Πιο συγκεκριμένα, η ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος IFS της Cosmote γίνεται αυτόματα και online.

Διασύνδεση cosmoONE με το ERP της Cosmote
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το έργο διασύνδεσης (integration) του ERP συστήματος της Cosmote, με την πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Προμηθειών της cosmoONE. Πιο συγκεκριμένα, από την 24η Ιουλίου 2002, η ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος IFS της Cosmote γίνεται αυτόματα και online μέσω της πλατφόρμας Ηλεκτρονικών Προμηθειών της cosmoONE.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι η Cosmote χρησιμοποιεί την εφαρμογή και τις υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Προμηθειών της cosmoONE για το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της, όπως: κινητά τηλέφωνα, αξεσουάρ, κάρτες χρονοχρέωσης, κάρτες SIM, PC, εκτυπωτές, κλιματιστικά, UPS, ανορθωτικά, καλώδια, ηλεκτρονικά κέντρα, Η/Ζ, γεννήτριες, δομικά υλικά, υλικά εγκαταστάσεων, γραφική ύλη, έπιπλα, αναλώσιμα, είδη κουζίνας.

Eπισημαίνεται ακόμη, ότι ο παραδοσιακός – χειρωνακτικός τρόπος ενημέρωσης του ERP συστήματος IFS, της Cosmote, με την πληροφορία για τις παραγγελίες οι οποίες έχουν καταχωρηθεί και αποσταλεί εκτός ERP, αποτελούσε μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Η αύξηση των παραγγελιών, τόσο σε αριθμό, όσο και σε πλήθος ειδών και υπηρεσιών, που υποβάλλονται από την Cosmote, μέσω της εφαρμογής Ηλεκτρονικών Προμηθειών της cosmoONE, είχε ως αποτέλεσμα να καταστήσει επιτακτική την ανάγκη αυτοματοποιημένης διασύνδεσης των δύο συστημάτων.

Με την περάτωση της Ολοκληρωμένης και Αυτοματοποιημένης Διασύνδεσης, κάθε φορά που εισάγεται ή τροποποιείται μία παραγγελία στο σύστημα Ηλεκτρονικών Προμηθειών της cosmoONE, αυτή αποστέλλεται αυτόματα και on-line, στο IFS της Cosmote, με όλα τα απαραίτητα δεδομένα και στην κατάλληλη μορφή.

Για την πραγματοποίηση του έργου της διασύνδεσης, συνεργάσθηκαν δύο ομάδες συμβούλων και χρηστών: αυτή της cosmoONE και της Microsoft, με την αντίστοιχη ομάδα της Cosmote και της IFS Hellas.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι η επιτυχής και ολοκληρωμένη διασύνδεση των δύο συστημάτων έδωσε τέλος στη χειροκίνητη εισαγωγή στοιχείων στο IFS, με παράλληλη μείωση των λαθών. Το γεγονός αυτό αύξησε ακόμη περισσότερο την αποδοχή από τους χρήστες του συστήματος Ηλεκτρονικών Προμηθειών. Επιπλέον μειώθηκε ο φόρτος του Τμήματος Προμηθειών και εξοικονομήθηκε πολύτιμος χρόνος, ο οποίος πλέον μπορεί να αφιερωθεί στη διαχείριση των προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, η επικοινωνία των δύο συστημάτων γίνεται μέσω Internet, με την αποστολή ενός XML αρχείου που περιέχει όλη την απαιτούμενη πληροφορία. Από πλευράς της cosmoONE χρησιμοποιείται ο Microsoft BizTalk Server 2000 και η αποστολή γίνεται σε έναν MSMQ (Microsoft Message Queuing) Server της Cosmote ο οποίος είναι προσπελάσιμος από το Internet, και από έναν αντίστοιχο MSMQ Server της cosmoONE.

Αναλυτικότερα, τα απαιτούμενα προς αποστολή δεδομένα των παραγγελιών εξάγονται απ’ ευθείας από την MS-SQL2000 βάση δεδομένων του συστήματος της cosmoONE. Μόλις μια νέα παραγγελία εισάγεται ή μεταβάλλεται και εφόσον ικανοποιούνται κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες, εξάγονται τα απαιτούμενα πεδία από τους πίνακες της βάσης. Η μεταφορά της πληροφορίας στον BizTalk Server γίνεται χρησιμοποιώντας το DTS του SQL 2000 για την παραγωγή ενός αντίστοιχου αρχείου το οποίο συλλέγεται από το receive function του BizTalk.

Με τον τρόπο αυτό, μόλις τα δεδομένα γίνονται διαθέσιμα στον BizTalk Server, ενεργοποιείται ένα XLANG workflow, το οποίο υλοποιεί λειτουργίες όπως μετατροπή των δεδομένων στην απαιτούμενη μορφή XML, mapping του ”cosmoONE XML” document στο ”IFS XML” αντίστοιχο, προσπέλαση και ενσωμάτωση των attachments σε αντίστοιχα binary πεδία και αποστολή του XML αρχείου στον MSMQ Server της cosmoONE, ο οποίος με τη σειρά του το αποστέλλει στον αντίστοιχο MSMQ της Cosmote, από όπου το παραλαμβάνει αντίστοιχη εφαρμογή, η οποία με τη σειρά της το προωθεί στο IFS.

Η αξιοπιστία της αποστολής και η ακεραιότητα των δεδομένων εξασφαλίζεται, καθώς ο BizTalk server χρησιμοποιεί transactional queues του MSMQ. Σε περίπτωση σφάλματος επικοινωνίας η συναλλαγή θα αποτύχει, η αποστολή του μηνύματος δεν θα ολοκληρωθεί, ενώ το μήνυμα με τα δεδομένα της παραγγελίας παραμένει στον MSMQ της cosmoONE μέχρι να αποκατασταθεί το σφάλμα στην επικοινωνία.

Η cosmoONE Hellas MarketSite, δραστηριοποιείται στο τομέα των υποδομών και υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σήμερα η εταιρία λειτουργεί την Οριζόντια Ηλεκτρονική Αγορά b2bmarketsite, (www.b2bmarketsite.gr) και παράλληλα προσφέρει την υπηρεσία των Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών b2bauctions (www.b2bauctions.gr). Στο μετοχικό κεφάλαιο της cosmoONE συμμετέχουν οι: ΟΤΕ, Cosmote, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Bank και Διηνεκής Πληροφορική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v