Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλουμύλ: Στρώνει... χαλί στους ξένους θεσμικούς

Οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου της Αλουμύλ προτίθενται να μειώσουν τα ποσοστά τους στην εταιρεία προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό. Το ενδιαφέρον των τελευταίων επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια roadshows. Οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη.

Αλουμύλ: Στρώνει... χαλί στους ξένους θεσμικούς
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου της Αλουμύλ προτίθενται να μειώσουν τα ποσοστά τους στην εταιρεία προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό. Το ενδιαφέρον των τελευταίων επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια roadshows που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι, στη Βιέννη και στο Λονδίνο.

Αυτήν τη στιγμή το ποσοστό ξένων θεσμικών επενδυτών στην Αλουμύλ βρίσκεται στο 3%, ενώ θεσμικά χαρτοφυλάκια κατέχουν συνολικά το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Το ενδιαφέρον των ξένων αφορά τόσο στη μητρική εταιρεία όσο και στη θυγατρική της, την Alumil Rom Industry που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου.

Παρά το υφιστάμενο περιβάλλον ισχυρής μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια, η διοίκηση της Αλουμύλ χαρακτηρίζει στρατηγικό στόχο την παρουσίαση των μεγεθών του φερώνυμου ομίλου στη διεθνή θεσμική επενδυτική κοινότητα, με ”όχημα” την προσδοκώμενη ανάπτυξή του κατά την επόμενη πενταετία και με δεδομένο ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται σε έναν αμυντικό κλάδο, που προσελκύει ασφαλείς τοποθετήσεις.

Σκοπός είναι να διευρυνθεί η παρουσία ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, αν και το free float της είναι περιορισμένο.

Η οικογένεια Μυλωνά ελέγχει περίπου το 70% των μετοχών, το 11% κατέχεται από θεσμικούς και το 19% βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών.

Η κατάλληλη συγκυρία

Η μείωση των ποσοστών των βασικών μετόχων της Αλουμύλ συναρτάται, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της εταιρείας, προς δύο παράγοντες: πρώτον, την αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας στα χρηματιστήρια και, δεύτερον, τις συγκεκριμένες προτάσεις που θα δεχτεί από ξένους θεσμικούς.

Oι τελευταίοι, ενδιαφέρονται και τώρα να πάρουν μερίδια στην Αλουμύλ, όμως η χαμηλή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας λόγω της νευρικότητας που επικρατεί στο χρηματιστήριο λειτουργεί αποτρεπτικά για τις προθέσεις των βασικών μετόχων της. Συνεπώς, όπως ειπώθηκε από την εισηγμένη, δεν μπορούν να προσδιοριστούν χρονικά οι όποιες κινήσεις δρομολογηθούν.

Στο Παρίσι στελέχη της Αλουμύλ συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Rothschild Bank, της Banque Populaire Rives de Paris, της Lombard Odier Darier Hentsch & Cie. κ.ά. Στη Βιέννη η εισηγμένη συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Raiffeisen Bank για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και είχε συναντήσεις με διαχειριστές από επτά κεφαλαιαγορές, της Ρουμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Oυγγαρίας και της Βουλγαρίας. Στο Λονδίνο, εξάλλου, συμμετείχε σε ημερίδα της ING για τη Ρουμανία.

Οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη

Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης της εταιρείας, η χρήση 2007 κλείνει με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις ενοποιημένες πωλήσεις. Κατά την τρέχουσα χρήση ο όμιλος προσδοκά συνεισφορά στην κερδοφορία του πλέον του 52% από τις δραστηριότητες στις αναδυόμενες αγορές. Διψήφια ποσοστά ανάπτυξης προβλέπεται να παρουσιάσει και η Alumil Rom για το 2007.

Πάντως, οι πωλήσεις του ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 εκτιμάται ότι δεν θα είναι αντίστοιχες του πρώτου τριμήνου του 2007, καθώς πέρυσι οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες είχαν απογειώσει τα μεγέθη του στο συγκεκριμένο διάστημα.

Για τη διετία 2008 - 2009 προγραμματίζονται περιορισμένες επενδύσεις, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους πλέον των 165 εκατομμυρίωνευρώ κατά την περίοδο 2001 - 2006. Εφεξής, οι επενδύσεις θα είναι της τάξεως των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση και θα αφορούν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης παραγωγικής διαδικασίας.

Η παραγωγική μηχανή του ομίλου εκτιμάται από τη διοίκησή του ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυξημένη ζήτηση όταν και εάν προκύψει, συνεπώς οι επενδύσεις για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν συντηρητικό χαρακτήρα.

Εκτός από την Alumil Rom, δεν προβλέπεται να εισαχθεί προς το παρόν άλλη θυγατρική του εξωτερικού σε ξένο χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, πιστεύεται ότι δεν θα είναι τόσο ισχυρά τα οφέλη από μια ενδεχόμενη εισαγωγή της Alumil Bulgaria στο τοπικό χρηματιστήριο, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει ικανά μεγέθη αυτήν τη στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v