ΟΛΠ: Απειλεί με νομικά μέσα την ΟΜΥΛΕ

Η διοίκηση του ΟΛΠ είναι έτοιμη να προσφύγει σε ένδικα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στο λιμάνι οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

ΟΛΠ: Απειλεί με νομικά μέσα την ΟΜΥΛΕ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Ζήτημα χρόνου θεωρείται η προσφυγή της διοίκησης του ΟΛΠ σε ένδικα μέσα, καθώς οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμένος της χώρας. Αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί κατακόρυφα η κίνηση στο ΣΕΜΠΟ και υπολογίζεται σε 70-80%, ενώ κατά 50% έχει περιορισθεί και η κίνηση στο car terminal.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η διοίκηση του ΟΛΠ, παρόντων του προέδρου Δ. Μπεχράκη και του διευθύνοντος συμβούλου Ν. Αναστασόπουλου, τονίσθηκε ότι η προσφυγή σε ένδικα μέσα δεν θα γίνει κατά των εργαζομένων αλλά κατά των συνδικαλιστικών φορέων τους, ήτοι, την ΟΜΥΛΕ και του Σωματείου Λιμενεργατών. Ήδη είναι έτοιμος ο νομικός φάκελος, αλλά όπως επισήμανε ο κ. Αναστασόπουλος, αυτή θα είναι η έσχατη λύση που θα επιλέξει ο ΟΛΠ, ο οποίος ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει για πολύ, όπως δηλώθηκε, καθώς απαιτείται διάστημα δύο μηνών για να αποκατασταθεί η κίνηση στο ΣΕΜΠΟ.

Ένας ακόμη λόγος που προβάλλεται για την ενέργεια αυτή είναι η πίεση στα οικονομικά μεγέθη του ΟΛΠ που θα αποτυπωθεί στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Ήδη, ο Ιανουάριος χαρακτηρίζεται ”κακός” μήνας από άποψη μεγεθών για τον ΟΛΠ, ενώ με δυσκολίες ξεκίνησε και ο Φεβρουάριος, όταν το σύνολο της χρήσης του 2007 θα παρουσιάσει πολύ πιο βελτιωμένους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την εικόνα του 9μήνου του 2007.

Ο κ. Αναστασόπουλος απαντώντας στην πρόταση που διατύπωσε δημόσια ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ για την ιδιωτικοποίηση και του επιβατηγού σταθμού υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα παραχώρησης για την ακτοπλοΐα τόσο για τεχνικούς λόγους όσο και για λόγους κοινωνικής πολιτικής.

Ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της αγοράς, η διοίκηση του ΟΛΠ θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. που θα γίνει στις 14 του μηνός, πρόταση για την εφαρμογή εκπτώσεων στα αποθήκευτρα, οι οποίες θα είναι για μεν τα έμφορτα εισαγωγής, που αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι της κίνησης, της τάξης του 85%, ενώ συνολικά τα ποσοστά των εκπτώσεων που θα προταθούν θα κυμαίνονται μεταξύ 60-95%. Στις προτάσεις αυτές έχει τοποθετηθεί ήδη θετικά ο κ. Μπεχράκης.

Η διοίκηση του ΟΛΠ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης μέρους του ΣΕΜΠΟ, με το σκεπτικό ότι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τον Οργανισμό, όπως, ο τριπλασιασμός της διακίνησης του ΣΕΜΠΟ, που υπολογίζεται να φτάσει σε 4,5 εκατ. ΤΕU’s, ο τριπλασιασμός της κερδοφορίας του Οργανισμού, η εξασφάλιση του επενδυτικού του πλάνου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που υπολογίζονται σε 800-900 εντός του Οργανισμού και 2.500 σε δορυφορικά επαγγέλματα. Τα οφέλη αυτά έχουν ποσοτικοποιηθεί σε μελέτες, όπως διευκρίνισε ο κ. Αναστασόπουλος, αλλά δεν ανακοινώνονται για να μην προσδιορισθεί το τίμημα.

Ο ίδιος επισήμανε εξάλλου ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλισθεί η μελλοντική αποδοτικότητα των δύο προβλητών που παραχωρούνται (ΙΙ και ΙΙΙ) με ρήτρες που θα επιβληθούν στον επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v