Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Έχασε από την Intesa την ουκρανική Pravex

Ένας ακόμα στόχος στην ουκρανική αγορά χάθηκε για τους ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Ο λόγος αφορά στην τοπική τράπεζα Pravex, για την οποία, όπως είχε γράψει πρόσφατα το euro2day.gr, ενδιαφερόταν η Εθνική και που πλέον εξαγόρασε η Intesa.

Εθνική: Έχασε από την Intesa την ουκρανική Pravex
Ένας ακόμα στόχος στην ουκρανική αγορά χάθηκε για τους ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Ο λόγος για την τοπική τράπεζα Pravex, για την οποία, όπως είχε γράψει πρόσφατα το euro2day.gr, ενδιαφέρονταν η Εθνική.

Όπως ανακοινώθηκε, την εξαγορά της πέτυχε η ιταλική Intesa έναντι του ποσού των περίπου 750 εκατ. δολαρίων. Τώρα, το ελληνικό ενδιαφέρον στο Κίεβο επικεντρώνεται στην Kreditprom και σε μία ακόμα τοπική τράπεζα, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αν και οι εναπομείνασες τράπεζες προς πώληση στην Ουκρανία είναι λίγες.

Γεγονός είναι ότι ο Φεβρουάριος θα αποδειχτεί πολύ κρίσιμος μήνας για τις τραπεζικές εξελίξεις επί ουκρανικού εδάφους ειδικότερα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης γενικότερα. Κι αυτό γιατί οι αποτιμήσεις των τραπεζών, ακόμα και των πιο μεγάλων, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ελκυστικές λόγω της διεθνούς κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση της ουγγρικής τράπεζας ΟΤΡ, η οποία και στο πρόσφατο παρελθόν είχε απασχολήσει ελληνικούς ομίλους για τη σύναψη κάποιας μορφής συμμαχίας, έχει μειωθεί πλέον στα 8 δισ. ευρώ. Εν προκειμένω, όμως, είναι άλλες οι αντικειμενικές δυσκολίες που λειτουργούν αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε ”μεγάλη ιδέα”.

Στην περίπτωση της ΟΤΡ ένας από τους βασικούς της μετόχους είναι Ρώσος μεγιστάνας, που ελέγχει το 8% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ την ίδια ώρα το μάνατζμεντ της τράπεζας ελέγχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διαθέσεις του ευρέως επενδυτικού κοινού. Ανάλογη, τέλος, είναι και η περίπτωση της αυστριακής τράπεζας Erste, το όνομα της οποίας επίσης ακούστηκε. Εν προκειμένω, βασικός μέτοχος είναι ένα ίδρυμα που ούτε συζητά το ενδεχόμενο της αποεπένδυσης.



Γιώργος Μαντέλας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v