Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Αποπλήρωσε CoCos ύψους 2,03 δισ. ευρώ

Με την εξόφληση των Cocos η Εθνική Τράπεζα αποπληρώνει τις κρατικές ενισχύσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ ήδη από τον Ιούλιο είχε αποπληρώσει και αυτές για ρευστότητα.

Εθνική: Αποπλήρωσε CoCos ύψους 2,03 δισ. ευρώ

Στην πρόωρη εξόφληση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ονομαστικής αξίας 2,03 δισ. ευρώ προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, σήμερα, αποπληρώνοντας το σύνολο της κρατικής βοήθειας σε επιβεβαίωση σχετικού ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Η Εθνική κατέβαλε στο ΤΧΣ 2,029 δισ. ευρώ, μετά και τη σχετική έγκριση που έλαβε από  τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του στις 8 Δεκεμβρίου. Μετά την πρόωρη εξόφληση των CoCos διαθέτει δείκτη Common Equity Tier I 16,9%, επίπεδα αρκετά υψηλά σε σχέση με τα οριζόμενα εποπτικά όρια.  

Η κεφαλαιακή της επάρκεια προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά, λόγω της δρομολογημένης απομόχλευσης από τις τραπεζικές δραστηριότητες εξωτερικού και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η Εθνική έχει αναθέσει στην Credit Suisse τη διαδικασία για πώληση των θυγατρικών της σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.

Η πώληση της UBB βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ( σ.σ έχουν κατατεθεί δύο δεσμευτικές προσφορές) ενώ σύντομα θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές και για τη θυγατρική της Εθνικής στην Κύπρο. 

Η εξόφληση των CoCos έρχεται μετά την αποπληρωμή των ενισχύσεων ρευστότητας που είχε λάβει η τράπεζα κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Αλογοσκούφη. Έτσι η Εθνική έχει αποπληρώσει τη κρατική βοήθεια που έχει λάβει μέσω ομολόγων είτε για κεφαλαιακή ενίσχυση (CoCos) είτε για ρευστότητα (Ομόλογα Πυλώνα ΙΙ και ΙΙΙ). Οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου μετατράπηκαν σε κοινές με κούρεμα της αξίας τους πριν την τελευταία ΑΜΚ.

Επιπρόσθετα, η Εθνική διαθέτει την υψηλότερη ρευστότητα με βάση το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις μεταξύ των συστημικών τραπεζών και τη μικρότερη εξάρτηση από τον ELA και το ευρωσύστημα. Ο δε δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι επίσης ο χαμηλότερος μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με το δείκτη κάλυψης από προβλέψεις να διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η πρόωρη εξόφληση των CoCos αντιμετωπίζεται θετικά από τους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, καθώς μειώνει τον κίνδυνο dilution και αποτυπώνει την ορθή πορεία υλοποίησης του προγράμματος αναδιάρθρωσης με στόχο την αποπληρωμή της ληφθείσας κρατικής βοήθειας.

Τα 2,03 δισ. ευρώ που θα εισπράξει το ΤΧΣ θα παραμείνουν στο Ταμείο εκτός και αν ο ESM αποφασίσει να τα ανακαλέσει, ακυρώνοντας ισόποσο ομόλογο που έχει εκδώσει και έχει επιβαρύνει το χρέος.

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v