Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξοφλεί σήμερα τα CoCos η Εθνική Τράπεζα

Η τράπεζα αναμένεται να καταβάλει στο ΤΧΣ 2,03 δισ. ευρώ συν τους τόκους. Η πρόωρη εξόφληση των CoCos αντιμετωπίζεται θετικά από τους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με στελέχη της ΕΤΕ, καθώς μειώνει τον κίνδυνο dilution.

Εξοφλεί σήμερα τα CoCos η Εθνική Τράπεζα

Στην πρόωρη εξόφληση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ονομαστικής αξίας 2,03 δισ. ευρώ καθώς και στην καταβολή των δεδουλευμένων τόκων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική κίνησε ήδη από χθες τη διαδικασία πρόωρης εξόφλησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με την καταβολή στο ΤΧΣ 2,03 δισ. ευρώ μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους μιας εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταβληθεί το κουπόνι της πρώτης περιόδου, ύψους περίπου 165 εκατ. ευρώ.  

Η τράπεζα πήρε το πράσινο φως για την πρόωρη εξόφληση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του στις 8 Δεκεμβρίου, καθώς διαθέτει δείκτη Common Equity Tier I 16,9% χωρίς τα CoCos.

Η κεφαλαιακή της επάρκεια προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά, λόγω της δρομολογημένης απομόχλευσης από τις τραπεζικές δραστηριότητες εξωτερικού και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η Εθνική έχει αναθέσει στην Credit Suisse τη διαδικασία για πώληση των θυγατρικών της σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.

Η πώληση της UBB βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο (σ.σ. έχουν κατατεθεί δύο δεσμευτικές προσφορές) ενώ σύντομα θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές και για τη θυγατρική της Εθνικής στην Κύπρο. 

Η πρόωρη εξόφληση των CoCos αντιμετωπίζεται θετικά από τους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, καθώς μειώνει τον κίνδυνο dilution και αποτυπώνει την ορθή πορεία υλοποίησης του προγράμματος αναδιάρθρωσης, με στόχο την αποπληρωμή της ληφθείσας κρατικής βοήθειας.

Τα 2,03 δισ. ευρώ που θα εισπράξει το ΤΧΣ θα παραμείνουν στο Ταμείο, εκτός και αν ο ESM αποφασίσει να τα ανακαλέσει, ακυρώνοντας ισόποσο ομόλογο που έχει εκδώσει και έχει επιβαρύνει το χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v