Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Το ναυάγιο στην επιλογή CEO και το σενάριο-έκπληξη

Εκρυθμες καταστάσεις δημιούργησε το «μπλόκο» του SSM, για δεύτερη φορά, στην ανάδειξη CEO. Εντονη αντίδραση κυβερνητικών κύκλων που ζητούν εξηγήσεις. Αποσύρθηκε ο Θωμόπουλος. Η στάση του ΤΧΣ, η αναμονή ως την Παρασκευή και το ενδεχόμενο... νέου προσώπου!

Πειραιώς: Το ναυάγιο στην επιλογή CEO και το σενάριο-έκπληξη

Κορυφώνεται, όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η μάχη χαρακωμάτων στην υπόθεση της τοποθέτησης διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τελευταίες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι στο παρασκήνιο ετοιμάζεται πλέον και εναλλακτική λύση, με "νέο" πρόσωπο, ούτως ώστε η τράπεζα να αποκτήσει CEO και να κλείσει το θρίλερ που εξελίσσεται εδώ και σχεδόν ένα έτος, με βασικό άξονα τη μέχρι τώρα επιθυμία του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή John Paulson να εκλέξει πρόσωπο της απολύτου αρεσκείας του. 

Χαρακτηριστική της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργήθηκε χθες με την παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από την πλευρά του SSM, όπως την κατέγραψε το Euro2day.gr, ήταν η βραδινή δήλωση κύκλων της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, με την οποία εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις εξελίξεις -και ειδικότερα για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή, "για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα-, ενώ είχαν δοθεί οι διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται".

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν μάλιστα ότι "θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις", τονίζοντας ότι τα όσα συνέβησαν, "επιβεβαιώνουν τη θέση που έχει διατυπωθεί από την κυβέρνηση ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών είναι προβληματικό και πρέπει να τροποποιηθεί".

Στο μεταξύ, σήμερα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο να ενημερωθούν τα μέλη του για τις εξελίξεις στα διοικητικά της Πειραιώς. Πηγές αναφέρουν πάντως ότι τα περιθώρια παρέμβασης του Ταμείου είναι περιορισμένα και ότι δεν φαίνεται πιθανό να προκύψουν εξελίξεις από την πλευρά του ΤΧΣ, παρότι είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος καθώς ελέγχει το 26% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Υιοθέτησαν την πρόταση του ΤΧΣ

Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στο προσκήνιο από την Παρασκευή και μετά -εκτός αν τις επόμενες ώρες βρεθεί λύση ή ενεργοποιηθούν οι «χρυσές εφεδρείες»- καθώς χθες, στη λήξη της θυελλώδους συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, αποφασίσθηκε από τα μέλη του να υιοθετηθεί η άποψη του ΤΧΣ για αναβολή των εργασιών επιλογής CEO έως την Παρασκευή.

Η ανατροπή του σκηνικού ήρθε από ένα mail που έστειλε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), με το οποίο ζητούσε τη διακοπή της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Πειραιώς και την «επ' αόριστον αναβολή της διαδικασίας επιλογής διευθύνοντος συμβούλου». Κι αυτό με το σκεπτικό ότι έπρεπε να προηγηθεί ο έλεγχος των δύο υποψηφίων, του Ανθιμου Θωμόπουλου και του Χρήστου Παπαδόπουλου.

Ωστόσο η αίσθηση που δημιουργήθηκε στην αγορά ήταν ότι η παρέμβαση στόχευε να εμποδίσει την ανάδειξη του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου σε CEO, καθώς ήταν γνωστό ότι λόγω της προηγούμενης θητείας του στην Πειραιώς, που έληξε όταν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, ο κ. Θωμόπουλος δεν τυγχάνει της αποδοχής της συντριπτικής πλειονότητας των senior στελεχών της τράπεζας.

Ωστόσο, αφού διεκόπη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο Άνθιμος Θωμόπουλος απέσυρε την υποψηφιότητά του, αφήνοντας στον στίβο μόνο του τον έτερο υποψήφιο Χρήστο Παπαδόπουλο, χωρίς να υπάρχει άλλη υποψηφιότητα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο SSM το καλοκαίρι είχε «κόψει» την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου λίγες ώρες πριν ξεκινήσει τότε το δ.σ. της Πειραιώς που θα τον αναδείκνυε νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Ως αιτία προβλήθηκε τότε, ανεπισήμως, υπόθεση σχετιζόμενη με την τράπεζα στην οποία εργαζόταν ο κ. Παπαδόπουλος. Αργότερα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά, το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να επιλύθηκε, κατόπιν της παροχής σχετικών πληροφοριών.

Και τώρα…

Κομβικό ρόλο στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς έχει διαδραματίσει παρασκηνιακά, και όχι μόνο, το fund Paulson&Co, που ελέγχει το 9,9% των μετοχών της. Ποσοστό που φέρεται να ξεπερνά το 15%, αν σε αυτό προσμετρηθούν και «φίλιες» προς το fund δυνάμεις.

Στην αγορά άλλωστε κυκλοφορεί πλέον ευρέως η εκτίμηση ότι ο κ. Paulson ασκεί επιρροή στον SSM και κατορθώνει να δημιουργεί προσκόμματα σε υποψηφίους που δεν είναι της αρεσκείας του, με τελικό στόχο να επιβάλει πρόσωπο που ο ίδιος επιθυμεί.

Ο εκπρόσωπος του Paulson στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς πράγματι έχει ακυρώσει έως σήμερα αρκετές υποψηφιότητες, αναφέρουν έγκυρες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, για να προσθέσουν όμως σιβυλλικά πως «τώρα ήρθε η ώρα να συμφωνήσει», καθώς το χαρτί Θωμόπουλου φαίνεται να "κάηκε" οριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, μετά και τα χθεσινά συμβάντα, είναι προφανές ότι τα περιθώρια για παλινωδίες έχουν εξαντληθεί, καθώς υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει η τράπεζα διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά και να διασωθεί το τρωθέν κύρος της διαδικασίας.

Θα είναι όμως νέος διευθύνων σύμβουλος ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος;

Αυτό δεν είναι βέβαιο, καθώς ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι προκειμένου να δοθεί τελεσίδικα λύση, θα πέσει στο τραπέζι μία νέα υποψηφιότητα που δεν δύναται να αμφισβητηθεί, σε ό,τι αφορά την εμπειρία και τις περγαμηνές που διαθέτει στον τραπεζικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v