Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φεύγει από την Κύπρο μετά από 106 χρόνια η Εθνική Τράπεζα!

Μετά από 106 χρόνια, ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός όμιλος πολύ πιθανόν να διακόψει την παρουσία του στην Κύπρο μέσα στο 2017. Τουλάχιστον μία προσφορά για τη θυγατρική, πιθανή η παράταση. Οι εξελίξεις με Εθνική Ασφαλιστική.

Φεύγει από την Κύπρο μετά από 106 χρόνια η Εθνική Τράπεζα!

To 2017 θα είναι πολύ πιθανόν η τελευταία χρονιά δραστηριοποίησης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πώληση τόσο της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, όσο και της Εθνικής Ασφαλιστικής που διαθέτει θυγατρική εταιρεία στο Νησί της Αφροδίτης.

Ειδικότερα, την Τρίτη το βράδυ έληξε η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προτάσεων για την απόκτηση της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου και τουλάχιστον ένας επενδυτής φαίνεται να εξεδήλωσε σχετικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για το Atlas Merchant Capital του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Barkley’s Bod Diamond, το οποίο (σύμφωνα με την ιστοσελίδα Stockwatch) «κατέβηκε» μαζί με κυπριακή εταιρεία συνδεδεμένη με το York Capital.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, είναι πιθανό να δοθεί άτυπη παράταση από την Αθήνα, προκειμένου να προκύψουν και άλλα υποψήφια σχήματα. 

H παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο ξεκίνησε ουσιαστικά το 1910 με την ονομασία «Τράπεζα Αθηνών», η οποία αφού αναπτύχθηκε, απορροφήθηκε το 1953 από την Εθνική. Η Τράπεζα είχε φτάσει πριν την τουρκική εισβολή να κατέχει τη δεύτερη θέση από πλευράς μεριδίου αγοράς και προκάλεσε πολύ θετικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη το γεγονός ότι παρέμεινε στο νησί και μετά την εισβολή.

Από το 1974 όμως και μετά, τα μερίδια της Εθνικής συρρικνώθηκαν δραστικά, ενώ τα οικονομικά της αποτελέσματα κάθε άλλο παρά ικανοποιούσαν την Αθήνα. Κατά καιρούς μάλιστα επικρατούσε στην τοπική αγορά η εντύπωση πως «ο όμιλος διατηρεί την παρουσία του στην Κύπρο μόνο για εθνικούς λόγους». Και όταν η θυγατρική της Εθνικής ξεκίνησε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης, ήρθε η οικονομική κρίση σε Ελλάδα (από το 2011 έως και πέρυσι, υπήρχε κλίμα δυσπιστίας για τις ελληνικές τράπεζες στο νησί) και Κύπρο να επηρεάσει δυσμενώς την κατάσταση.

Σήμερα, η Εθνική Τράπεζα Κύπρου διαθέτει 16 καταστήματα και απασχολεί γύρω στους 280 εργαζόμενους.

Ο όμιλος της Εθνικής όμως έχει παρουσία στην Κύπρο και μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία δραστηριοποιείται τόσο στη ζωή όσο και στους γενικούς κλάδους, κατέχοντας μονοψήφια μερίδια αγοράς (ίδια κεφάλαια άνω των 13,5 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, η δρομολογούμενη πώληση της πλειοψηφίας της μητρικής Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα στο 2017 θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα και την ασφαλιστική δραστηριότητα σε «ξένα χέρια».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v