Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαφές με SSM από τους συνδικαλιστές της ΕΤΕ

Στο επίκεντρο, η παραμονή ή όχι στο Διοικητικό Συμβούλιο των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων. Τι προβλέπει ο νόμος και ποια επιχειρήματα επικαλούνται όσοι είναι υπέρ της παραμονής.

Επαφές με SSM από τους συνδικαλιστές της ΕΤΕ

Το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσον αφορά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, με βάση τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος. Το ζήτημα αφορά τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων, τους κ.κ. Σταύρο Κούκο και Ευθύμιο Κατσίκα, που μετέχουν ως μη εκτελεστικά μέλη στο συμβούλιο της Εθνικής, ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, πρέπει να αποχωρήσουν καθώς δραστηριοποιούνται στον συνδικαλιστικό χώρο. Ο μεν κ. Κούκος είναι πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ο κ. Κατσίκας συμμετέχει τόσο στην ΟΤΟΕ όσο και στο συνδικαλιστικό όργανο της τράπεζας.

Ενημέρωση του SSM

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει, από την πλευρά των ενδιαφερόμενων, σειρά επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του SSM με στόχο την ενημέρωση της εποπτικής αρχής.

Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να πειστεί το εποπτικό όργανο της Φρανκφούρτης να αλλάξει στάση ως προς το θέμα. Βέβαια, ο νόμος είναι σαφής και ορίζει ότι στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών δεν μπορούν να συμμετέχουν συνδικαλιστές.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής επισημαίνουν ότι πληρούν τον όρο του νόμου, βάσει του οποίου πρέπει να εργάζονται επί σειρά ετών στον τραπεζικό κλάδο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ έχει αποστείλει εδώ και περίπου δύο μήνες εξώδικο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο παραθέτει όλα τα νομικά επιχειρήματα που υποστηρίζουν την ορθότητα της συμμετοχής του στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Στενεύουν τα περιθώρια

Τα χρονικά περιθώρια που απομένουν για να διευθετηθεί το ζήτημα προσδιόρισε με σαφή τρόπο η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα, από την πλευρά της Εθνικής επισημάνθηκε ότι «η Τράπεζα, όπως έχει άλλωστε επανειλημμένως τοποθετηθεί, υποστηρίζει την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο, σεβόμενη το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή τριών ανεξάρτητων μη-εκτελεστικών μελών, τα οποία διαθέτουν σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία και γνώσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v