Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Energean: Το Ισραήλ ενέκρινε την απόκτηση δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε την απόκτηση από την Energean Oil & Gas των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin, δυναμικότητας 2,4 τρισ. κυβικών ποδιών, με τίμημα 148 εκατ. δολαρίων καθώς και δικαιώματα επί των εσόδων εκμετάλλευσης.

Energean: Το Ισραήλ ενέκρινε την απόκτηση δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Η πρώτη ελληνική παρουσία στις  ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι γεγονός, καθώς το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Πετρελαίου, έδωσε την έγκρισή του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin από τις Delek Drilling και Avner στην Energean Oil & Gas, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η συμφωνία για την αγορά του 100% των δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου κοιτασμάτων προβλέπει τίμημα 148 εκατ. δολαρίων καθώς και δικαιώματα επί των εσόδων από την εκμετάλλευση. Τα κοιτάσματα Karish και Tanin, στα οποία έχει εντοπιστεί και ελαφρύ πετρέλαιο της τάξης των 25 εκατ. βαρελιών, βρίσκονται σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Με αφορμή την έγκριση από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτήν την εξέλιξη και προχωρούμε άμεσα στην ολοκλήρωση του deal καθώς και στην εκπόνηση και υποβολή προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος, με στόχο να υπάρξει παραγωγή φυσικού αερίου από τα δύο κοιτάσματα εντός του 2020. Παράλληλα, η Energean προχωρεί σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές του αερίου που θα παραχθεί από τα κοιτάσματα και είναι έτοιμη να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες προς όφελος του ανταγωνισμού και των καταναλωτών της ισραηλινής αγοράς».

Πρόκειται για το τρίτο Σχέδιο Ανάπτυξης Κοιτάσματος που προχωρεί αυτήν την περίοδο η εταιρία, παράλληλα με τα σχέδια για τα διαπιστωμένα υπεράκτια πετρελαϊκά κοιτάσματα Έψιλον, στο Βόρειο Αιγαίο, και Δυτικού Κατακόλου, στη Δυτική Ελλάδα, συνολικής αποληψιμότητας 25 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Συνολικά, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων φτάνει το 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στο Μαυροβούνιο και στο Ισραήλ για την επόμενη 5ετία, αναφέρει η εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v