Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Δύσκολο εκτιμάται το 2008

Οικονομική...”αιμορραγία” θα υποστεί ο ΟΤΕ το 2008, καθώς τα προβλεπόμενα στοιχεία του προϋπολογισμού, σκιαγραφούν αρνητικά αποτελέσματα στα κέρδη και στα έσοδα, διαρροή πελατών και δέσμευση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση ολοκλήρωσης της εθελουσίας εξόδου, ενώ εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η έγκριση έκδοσης του ομολογιακού δανείου.

ΟΤΕ: Δύσκολο εκτιμάται το 2008
Οικονομική...”αιμορραγία” θα υποστεί ο ΟΤΕ το 2008, καθώς τα προβλεπόμενα στοιχεία του προϋπολογισμού, σκιαγραφούν αρνητικά αποτελέσματα στα κέρδη και στα έσοδα, διαρροή πελατών και δέσμευση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση ολοκλήρωσης της εθελουσίας εξόδου, ενώ εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η έγκριση έκδοσης του ομολογιακού δανείου και η κάλυψη του κόστους εθελουσίας εξόδου στο ΤΑΠ-ΟΤΕ από το ελληνικό δημόσιο.

Εν όψει και του νέου ”μπίζνες πλάν” που καταρτίζεται και αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο, η διοίκηση της εταιρείες βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα για τον τρόπο αντιμετώπισης των ενδεχόμενων μελλοντικών δυσχερειών.

Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού εξετάστηκαν οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη της την τρέχουσας χρονιάς, οι οποίες προβλέπουν μείωση των εσόδων της μητρικής εταιρείας κατά 210 εκατ ευρώ, καθώς αναμένεται να περιοριστούν στα 2,5 δισ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων να κυμανθούν στο 30% των εσόδων.

Ο σοβαρότερος λόγος εντοπίζεται στις πιέσεις που δέχεται ο ΟΤΕ από τον ανταγωνισμό και ο οποίος εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα πελατειακή διαρροή, περίπου 100.000, προς τους εναλλακτικούς παρόχους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό στα 375.00 από το 2007.

Επίσης, αναμένονται περαιτέρω πιέσεις στα κέρδη εξαιτίας των προωθούμενων μέτρων κοστολόγησης και Λογιστικού διαχωρισμού για την υλοποίηση των επιβληθέντων στον ΟΤΕ ρυθμιστικών υποχρεώσεων ελέγχου τιμών και κοστολόγησης στις επιμέρους υπηρεσίες του.

Στον προϋπολογισμό διατίθεται το ποσό των 250 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η εθελούσια έξοδο 665 εργαζομένων που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για να αναγνωριστεί η στρατιωτική θητεία και κατ’ επέκταση να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα κινήτρων αποχώρησης.

Αδιευκρίνιστο, ωστόσο παραμένει εάν το ελληνικό δημόσιο θα διαθέσει τελικά το πόσο 390,4 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ) στο ΤΑΠ-ΟΤΕ που αφορά την ενίσχυση του στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στον ΟΤΕ. Ενίσχυση η οποία αν και αναμενόταν να αποδοθεί στον Ασφαλιστικό Οργανισμό το 2007 μεταφέρθηκε τελικά για το 2008, χωρίς δεσμευτικό πλαίσιο. Σε μια τέτοια περίπτωση τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης πιθανότατα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Όσον αφορά το ομολογιακό δάνειο, δεν ελήφθη καμία απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο αν και υπήρξε λεπτομερή ενημέρωση για τους όρους έκδοσής του.

Ηλ. Ντρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v