Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΑΘ: Επερώτηση από 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Για απευθείας αναθέσεις, διαγωνισμούς με ”φωτογραφικές” διατάξεις και πόγκρομ διώξεων στους εργαζομένους κάνουν λόγο 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας-Θράκης, σχετικά με τα έργα και ημέρες της ΕΥΑΘ.

ΕΥΑΘ: Επερώτηση από 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μακεδονίας-Θράκης, κατέθεσαν σήμερα 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα έργα και ημέρες της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επερώτησης

”ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1) Οικονομίας και Οικονομικών

2) Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων

3) Μακεδονίας –Θράκης

Θέμα: Έργα και ημέρες της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε)

Τον Μάρτιο του 2004 η απερχόμενη τότε διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε παρέδωσε μία εταιρία υγιή, κερδοφόρα, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με στόχους, με πρόγραμμα που εξεπλήρωνε τον κρίσιμο κοινωνικό της χαρακτήρα και, κυρίως, με εργασιακή ειρήνη. Είχαν ήδη ολοκληρωθεί όλα τα μεγάλα έργα στρατηγικής σημασίας, δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας Λυμάτων, ένα Διυλιστήριο Ύδατος, ο Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός, ο αγωγός μεταφοράς νερού για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα.

Με την παρέλευση τεσσάρων (4) χρόνων και μετά την αλλαγή τεσσάρων (4) Προέδρων και τριών Διευθυνόντων Συμβούλων, με το σύνολο σχεδόν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να έχει παραιτηθεί σταδιακά και να έχει αντικατασταθεί, η ΕΥΑΘ Α.Ε, αντί να προωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα των 270 εκατ. ευρώ που βρήκε σε εξέλιξη από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της μόλυνσης του Θερμαϊκού που προκαλείται από την κακή λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού αντί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της λυματολάσπης που είναι αποθηκευμένη στον περιβάλλοντα χώρο του βιολογικού σταθμού της Σίνδου και τη δυσοσμία που προκαλεί αυτή στην περιοχή, αντί να εκπληρώνει τον κοινωνικό της ρόλο, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πλημμελούς λειτουργίας του Διυλιστηρίου, αλλά και το πρόβλημα υδροδότησης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αντί να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα που προβλήθηκε εδώ και 2 χρόνια για υδροδότηση της περιοχής πάνω από την Περιφερειακή οδό, που ακόμα υδρεύεται με ακατάλληλο νερό από ιδιώτες που αντλείται από περιοχές οριακής μόλυνσης και ειδικότερα από τη ΔΙΑΝΑ, βρίσκεται στο κέντρο καταγγελιών και ελέγχων που διενεργούνται ή ελέγχων που προσπαθεί να αποφύγει για σειρά διαχειριστικών σκανδάλων, ενώ ταυτόχρονα διώκει και τρομοκρατεί κάθε στέλεχος και υπάλληλο που τολμά να εναντιώνεται στις άνομες ενέργειές της.

Η σκανδαλώδης σχέση της ΕΥΑΘ Α.Ε με γαλλική εταιρία καταγγέλλεται και οι αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες υπάλληλοι αντικαθιστώνται από τις επιτροπές διαγωνισμών και διώκονται.

Οι προβληματικές απ΄ευθείας αναθέσεις στο σύνολο σχεδόν των έργων ύδρευσης, καταγγέλλονται από εργαζομένους οι οποίοι στη συνέχεια μπαίνουν στο στόχαστρο της διοίκησης.

Μηχανικός της εταιρίας η οποία ως πρόεδρος επιτροπών διαγωνισμού και μέλος επιτροπής διερεύνησης των έργων Δικτύου Ύδρευσης και της οποίας η στάση προάσπισης των συμφερόντων της εταιρίας δεν αρέσει στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, παραπέμπεται πειθαρχικά με κατασκευασμένες κατηγορίες και παραπτώματα!!!

Εργολαβίες μηνύσεων και αγωγών, των οποίων το αιτούμενο ποσό σε βάρος εργαζόμενων φθάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η εκδίκηση της εταιρίας εναντίον κάθε εργαζομένου που τολμά να αντισταθεί.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος αντί να μεριμνά για την ανάπτυξη της εταιρίας ασχολείται καθημερινά με κατασκευή στοιχείων για την δίωξη υπαλλήλων και συνδικαλιστών που δεν του είναι αρεστοί. Ταυτόχρονα δε τρομοκρατεί υπαλλήλους για να στραφούν κατά συναδέλφων τους.

Ως μέσον τρομοκρατίας χρησιμοποιείται η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία αφού προηγουμένως με πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου άλλαξε η σύνθεσή της και αυξήθηκαν οι αποδοχές των ελεγκτών, κατασκευάζει εκθέσεις άλλοτε για να καλυφθούν τα σκάνδαλα της διοίκησης και άλλοτε για να παραπεμφθούν οι εργαζόμενοι που τα καταγγέλλουν στη Δικαιοσύνη.

Όποιος καταγγέλλει τα σκάνδαλα ή καταθέτει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη καλείται σε απολογία και του επιβάλλονται πρόστιμα που αντιστοιχούν στις αποδοχές 15 ημερών, ενός ή και δυο μηνών. Σε λίγο η μισθοδοσία των εργαζομένων της ΕΥΑΘ ΑΕ δεν θα καταβάλλεται από τα ταμεία της, αλλά μέσω της Δικαιοσύνης όπου προσφεύγουν οι εργαζόμενοι για να δικαιωθούν.

Τρείς Διευθυντές, οι οποίοι με τις πράξεις τους δεν συνηγόρησαν να γίνουν μέρος της διαπλοκής, αντικαταστάθηκαν και, όταν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν, η ΕΥΑΘ ΑΕ αρνήθηκε να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνεχώς παραιτούνται επειδή δεν θέλουν να γίνουν μέρος της διαπλοκής. Μεταξύ αυτών και οι δύο τελευταίοι Πρόεδροι, ο κ.Παπαδόπουλος και ο κ.Καραμανλής. Ο τελευταίος παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ την ίδια στιγμή ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του στην εταιρία πληροφόρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης στην οποία είναι Αντιπρόεδρος.

Η νομική υπηρεσία της εταιρίας έχει αδρανοποιηθεί αφού η ΕΥΑΘ ΑΕ συνεργάζεται με ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία της αρεσκείας της.

Από την αρχή του 2007 μέχρι σήμερα, δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για διαφημίσεις και πληρωμένες καταχωρήσεις στον τύπο.

Η συνεργασία μεταξύ ΕΥΑΘ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ έχει σχεδόν διακοπεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ για την πενταετία 2007-2011 παρά την συμβατική υποχρέωση της ΕΥΑΘ ΑΕ. Την ίδια στιγμή διακόπηκε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατασκευή των έργων αρμοδιότητας ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ , που εκτελούνται με προγραμματική σύμβαση από την ΕΥΑΘ ΑΕ, με κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Συνοχής. Τα έργα αυτά που είχαν εγκριθεί επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ διακόπηκαν, επειδή η ΕΥΑΘ ΑΕ απέσυρε τους επιβλέποντες έργων.

Οι ανάγκες για την λειτουργία της ικανοποιούνται με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με ενδεκάμηνες συμβάσεις εκτός των διαδικασιών ΑΣΕΠ, που καλύπτει όμως πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρίας, γιατί η ΕΥΑΘ ΑΕ σταμάτησε την πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, όπως ξεκίνησε να γίνεται επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Με τον τρόπο αυτό τους τελευταίους προεκλογικούς μήνες και μετά τις εκλογές, έχουν προσληφθεί περισσότερα από 55 γαλάζια παιδιά (που αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ ΑΕ), ενώ η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που ελήφθη προέβλεπε την πρόσληψη 22 εργαζομένων, απόφαση που, ούτως ή άλλως, ήταν παράνομη αφού παραβιάζει τόσο το νόμο περί προσλήψεων όσο και τον κανονισμό λειτουργίας των υπηρεσιών της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Κατά καιρούς τα όσα συμβαίνουν στην ΕΥΑΘ ΑΕ, έχουν απασχολήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο με ερωτήσεις ή επερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, χωρίς τελικά να έχει ληφθεί κανένα δραστικό μέτρο από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι, από το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, κατατέθηκε η με αριθμό 7794/9-5-2007 ερώτηση στην οποία μεταξύ των άλλων, αντικείμενο καταγγελίας ήταν τόσο οι φωτογραφικοί διεθνείς διαγωνισμοί για το βιολογικό και το διυλιστήριο νερού όσο και η ύπαρξη εξωσυμβατικά εκτελεσθεισών εργασιών.

Στην απάντηση που δόθηκε για το θέμα αυτό ο τότε Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης, καλύπτοντας πλήρως την διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ, απέφυγε να πάρει θέση.

Σήμερα, η κατάσταση συνεχώς επιβαρύνεται αφού κάθε ημέρα προστίθενται και νέες διώξεις που έχουν να κάνουν με την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της ΕΥΑΘ ΑΕ να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοί της για να συγκαλυφθούν τα σκάνδαλα. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έγινε στις 31-7-2007, το σύνολο των 14 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αφορούσε διώξεις και αγωγές εναντίον εργαζομένων, εφημερίδων και δημοσιογράφων.

Αντί λοιπόν να απομακρυνθεί από τη θέση του όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως εξάλλου αναγράφηκε στο σύνολο του τύπου ως πρόθεση της Κυβέρνησης και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος αναβαθμίζεται με τα καθήκοντα του Προέδρου ανάβοντας το πράσινο φως για νέες διώξεις των εργαζομένων.

Οι ευθύνες πλέον δεν περιορίζονται μόνο στην ΕΥΑΘ ΑΕ, αλλά βαρύνουν συνολικά την Κυβέρνηση.

Μετά από αυτά:

Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Για τη κατάσταση που επικρατεί στην ΕΥΑΘ ΑΕ και την ανοχή τους στις πρακτικές και τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησής της.

2) Για την επιδεικνυόμενη εκ μέρους τους αδράνεια να ελέγξουν τον ορυμαγδό των καταγγελιών από την πλευρά των εργαζομένων για προνομιακές και σκανδαλώδεις μεταχειρίσεις εταιριών στις απευθείας αναθέσεις έργων καθώς και στην πληρωμή έργων ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ που κατασκευάστηκαν χωρίς συμβάσεις και βαφτίσθηκαν ”ως αποζημίωση για εκτελεσθείσες εργασίες”, με αποτέλεσμα να μην καταβληθούν οι προβλεπόμενες από την Νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις προς το ΙΚΑ, το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΕΕ και λοιπά.

3) Για την απροθυμία τους να ερευνήσουν σκανδαλώδεις διαγωνισμούς με φωτογραφικές διατάξεις για τον βιολογικό σταθμό και το διυλιστήριο νερού, με τις οποίες αποκλείστηκαν όλες οι Ελληνικές Εταιρείες για να ευνοηθεί γαλλική εταιρεία και οι έλληνες συνεταίροι της οι οποίοι τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης από την ΕΥΑΘ Α.Ε.

4) Για την καθυστέρηση της έγκρισης των επενδυτικών προγραμμάτων της περιόδου 2007-2011 της ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ.

5) Για το πογκρόμ διώξεων σε βάρος των εργαζομένων με κατασκευασμένες κατηγορίες που παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα.

6) Για την καθυστέρηση να διενεργηθεί ο έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων που διατάχθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

7) Για τις περίεργες και αδιαφανείς προσλήψεις προσωπικού που έγιναν στην ΕΥΑΘ ΑΕ από 1/05/2007 μέχρι σήμερα, κατά παράβαση τόσο της σχετικής Νομοθεσίας όσο και του Κανονισμού Λειτουργίας των Υπηρεσιών της ΕΥΑΘ Α.Ε..

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΪΛΗ ΕΥΔΟΞΙΑ

ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ

ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v