Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τι απαντά για απελευθέρωση αγοράς ρεύματος

Καμία απολύτως σχέση δεν έχει ούτε συνεπάγεται ”απελευθέρωση” των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος η ανάπτυξη συνεργασιών της ΔΕΗ, επισημαίνει η διοίκηση της Επιχείρησης, με αφορμή σχετικές αναφορές των ΜΜΕ.

ΔΕΗ: Τι απαντά για απελευθέρωση αγοράς ρεύματος
Καμία απολύτως σχέση δεν έχει ούτε συνεπάγεται ”απελευθέρωση” των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος η ανάπτυξη συνεργασιών της ΔΕΗ, επισημαίνει η διοίκηση της Επιχείρησης, με αφορμή σχετικές αναφορές των ΜΜΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση με αφορμή αναφορές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η μείωση της συμμετοχής της ΔΕΗ σε ποσοστό κάτω από το 70% του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας θα επιτρέψει την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Καμία απολύτως σχέση δεν έχει ούτε συνεπάγεται ”απελευθέρωση” των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος η ανάπτυξη συνεργασιών της ΔΕΗ με τρίτους μέσω ανεξάρτητων εταιριών παραγωγής με μειοψηφική συμμετοχή σε αυτές της Επιχείρησης, η υλοποίηση των οποίων θα επέτρεπε τη μείωση της συμμετοχής της ΔΕΗ σε ποσοστό κάτω από το 70% του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Η ΔΕΗ έχει δύο ανεξάρτητες και διακριτές μεταξύ τους ιδιότητες: αυτήν του παραγωγού και αυτήν του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσοστό συμμετοχής που μπορεί να κατέχει ως παραγωγός στο σύνολο του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού είναι ανεξάρτητο από το ποσοστό που εξασφαλίζει στο σύνολο των πωλήσεων.

Η απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος προς τους τελικούς καταναλωτές μπορεί να προκύψει μόνο όταν το ποσοστό των πωλήσεων της ΔΕΗ υποχωρήσει κάτω από το 70% της συνολικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν όλοι οι πελάτες της χώρας.

Ειδικότερα, με βάση το άρθρο 14 του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες, που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 4524 υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 270/ 2001, προβλέπονται τα ακόλουθα:

* Εάν η ΔΕΗ κάνει πωλήσεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% της συνολικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας την οποία καταναλώνουν οι πελάτες, τότε τα τιμολόγια είναι ρυθμιζόμενα και ως εκ τούτου καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.

* Εάν το ποσοστό των πωλήσεων της ΔΕΗ υποχωρήσει κάτω από το όριο του 70% στο σύνολο της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, τότε πραγματοποιείται ”απελευθέρωση” των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως ήδη αναφέρθηκε σε χθεσινή ανακοίνωση της Επιχείρησης, τα εξεταζόμενα σχέδια συνεργασίας με άλλες εταιρίες, σε περίπτωση που θα υλοποιηθούν, αποβλέπουν στην εξασφάλιση της επάρκειας προσφοράς ρεύματος και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ παραγωγών, προς όφελος των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v