Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nέος μεγάλος θεσμικός επενδυτής στην Alpha

Σημαντική θέση στην Alpha Bank η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κινείται στην περιοχή του 5% (κάποιες εκτιμήσεις το ανεβάζουν στο 6%) έχει αποκτήσει Ολλανδός θεσμικός επενδυτής με την επωνυμία ABP.

Nέος μεγάλος θεσμικός επενδυτής στην Alpha
Σημαντική θέση στην Alpha Bank, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κινείται στην περιοχή του 5% (κάποιες εκτιμήσεις το ανεβάζουν στο 6%), έχει αποκτήσει Ολλανδός θεσμικός επενδυτής με την επωνυμία ABP.

Το ολλανδικό fund είχε αποκτήσει κατά καιρούς θέσεις σε διάφορες εισηγμένες όπως η ΕΧΑΕ, η Αγροτική, η Εμπορική, η Forthnet.

Oπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στο ”χτίσιμο” της θέσης συνέβαλλε η πτωτική τάση του τελευταίου διαστήματος, η εκ μέρους του απορρόφηση πωλήσεων που πραγματοποίησε το ξένο fund Centaurus, αλλά και οι αγορές του treasury stock της τράπεζας.

Το ολλανδικό pension fund είχε αποκτήσει το 2,67% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha τον περασμένο Δεκέμβριο (λίγο πριν τα Χριστούγεννα) σύμφωνα με πληροφορίες αγοράζοντας ισόποσο πακέτο ιδίων μετοχών που πούλησε η τράπεζα στην τιμή των 23,60 ευρώ ανά μετοχή.

Έκτοτε βγάζει μεθοδικές αγορές στον τίτλο αρχικώς αντικρίζοντας την μεθοδική προσφορά που έβγαινε από το Centaurus fund, ενώ εν συνεχεία έβγαζε επιλεκτικές αγορές κάθε φορά που η τιμή της Alpha Bank υποχωρούσε δίνοντας αγοραστικές ευκαιρίες.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της πτώσης το ολλανδικό pension fund εντείνει τις αγορές του βγάζοντας σύμφωνα με χρηματιστές, ”αγορές αναχαίτισης”.

To ABP αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο pension fund παγκοσμίως με επενδεδυμένα κεφάλαια της τάξεως των 215 δισ. ευρώ. Οι αποδόσεις των κεφαλαίων της ανήλθαν στο 11,5% το 2004, στο 12,5% το 2005 και στο 9,5% το 2006.

Με βάση το στρατηγικό επενδυτικό πλάνο του fund για την περίοδο 2007 – 09 το 40% του χαρτοφυλακίου τοποθετείται σε αποδόσεις ”σταθερού εισοδήματος”, ενώ το υπόλοιπο 60% σε μετοχές, hedge funds, εμπορεύματα, στον κλάδο του real estate και των υποδομών.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχικές τοποθετήσεις ειδικότερα το 27% του χαρτοφυλακίου ”στοχεύει” στις αναπτυγμένες αγορές και το 5% στις αναδυόμενες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v