Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Πρόσθετη ”ασπίδα ρευστότητας” €2,5 δισ.

Μια πρόσθετη ασπίδα ρευστότητας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, φαίνεται να έχει στη φαρέτρα της η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη γνωστή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ”έδωσε” στην τράπεζα το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ, υπάρχουν κι άλλες δύο, λιγότερο γνωστές, πηγές άντλησης ρευστότητας.

Πειραιώς: Πρόσθετη ”ασπίδα ρευστότητας” €2,5 δισ.
του Γιώργου Μαντέλα

Μια πρόσθετη ασπίδα ρευστότητας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, φαίνεται να έχει στη φαρέτρα της η Τράπεζα Πειραιώς.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκτός από τη γνωστή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ”έδωσε” στην τράπεζα το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ, υπάρχουν κι άλλες δύο, λιγότερο γνωστές, πηγές άντλησης ρευστότητας, τις οποίες φρόντισε να αξιοποιήσει σε ανύποπτο χρόνο.

Συγκεκριμένα, πέρυσι το καλοκαίρι και λίγο πριν ξεσπάσει η διεθνής πιστωτική κρίση που μαστίζει έκτοτε τις αγορές, η Πειραιώς προχώρησε σε μια τιτλοποίηση, η οποία της προσέδωσε το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ, ενώ λίγο καιρό μετά, κάνοντας μια παρεμφερή κίνηση εξασφάλισε άλλα 800 εκατομμύρια ευρώ. Κι επειδή η ρευστότητα δείχνει να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα συνολικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, φροντίζει παράλληλα να ”τρέχει” το δίκτυο για αύξηση του ρυθμού των καταθέσεων, που σήμερα υπολογίζεται στο 34%.

Στην Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η τελευταία έκθεση της Deutsche Bank δεν τους αφορά.

Παρ’ όλα αυτά, έκριναν απαραίτητο προχθές να παρέμβουν μέσω του κ. Γ. Προβόπουλου στις εξελίξεις, ”για να ξεκαθαρίσει τοπίο”, όπως διευκρινίζουν, και να μη δημιουργούνται εντυπώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v