ΟΛΠ: Διαγωνισμός για παραχώρηση ΣΕΜΠΟ

Τη διακήρυξη διεθνούς δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, με αντικείμενο την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, στη συνεδρίαση της 11ης/1/2008, που σηματοδοτήθηκε από επεισόδια μεταξύ εργαζομένων και Αστυνομίας. ”Διάτρητη η απόφαση”, λέει η ΟΜΥΛΕ.

ΟΛΠ: Διαγωνισμός για παραχώρηση ΣΕΜΠΟ
Τη διακήρυξη διεθνούς δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, με αντικείμενο την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, στη συνεδρίαση της 11ηςς/1/2008, που σηματοδοτήθηκε από επεισόδια μεταξύ εργαζομένων και Αστυνομίας. ”Διάτρητη η απόφαση”, λέει η ΟΜΥΛΕ.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: ”Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, στη συνεδρίαση της 11ης/1/2008, ενέκρινε τη διακήρυξη διεθνούς δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, με αντικείμενο την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Container Terminal) στο Ικόνιο.

Η ανωτέρω έγκριση έχει σκοπό:

1. Την περαιτέρω ανάπτυξη, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας υποδομής και υπερδομής, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (σχεδιασμός, χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση), με σύστημα αυτοχρηματοδότησης.

2. Τη λειτουργία και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων για περίοδο 30 ετών, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα 5 χρόνια.

Η συνολική προς παραχώρηση έκταση περιλαμβάνει υφιστάμενους χώρους και προς υλοποίηση λιμενικά έργα επί συνόλου εκτάσεως 690.000 τ.μ., στα οποία περιλαμβάνεται και η υφιστάμενη υπερδομή, αποτελούμενη από κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων, αποθηκών και βοηθητικών χώρων, μηχανολογικό εξοπλισμό, πληροφοριακά συστήματα κ.λπ.

Η λειτουργία του κατασκευαζόμενου Προβλήτα Ι θα παραμείνει στον ΟΛΠ, ο οποίος αναλαμβάνει και τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων για την ολοκλήρωσή του επενδύσεων”.

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ την Παρασκευή σηματοδοτήθηκε από επεισόδια μεταξύ της Αστυνομίας και των εργαζομένων στον ΟΛΠ.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος σημειώνει ότι η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. είναι ”σαφώς διάτρητη και μη νόμιμη” καθώς η αρμοδιότητα άπτεται της γενικής συνέλευσης των μετόχων και όχι του διοικητικού συμβουλίου.

Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι θα προσβάλει την απόφαση στην ελληνική δικαιοσύνη, ενώ θα συνεχίσει με 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 15-16/1 και με αποχή από υπερωριακή εργασία Σαββάτου - Κυριακής μέχρι τις 31/1.

ΟΛΘ: Συνεδριάζει την Τρίτη το ΔΣ για το διαγωνισμό

Μετά τον ΟΛΠ και ο ΟΛΘ δρομολογεί την έγκριση του κειμένου της διακήρυξης για την εκχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες.

Αύριο στις 8 το πρωί έχει προγραμματισθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, προκειμένου να περάσει και τυπικά η διακήρυξη, ώστε να σταλεί στη συνέχεια στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημοσιοποιηθεί κατόπιν επίσημα και στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών έχουν δώσει σε νομικούς την απόφαση του ΟΛΠ που αφορά στην έγκριση της διακήρυξης για τον Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο είναι δυνατή η νομική προσβολή της.

Ενδεχομένως, μετά την αυριανή συνεδρίαση του ΟΛΘ να γίνει κάτι ανάλογο και για την απόφαση της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v