Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Finansbank: ”Βάζει πλάτη” για Εθνική Τράπεζα

Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν πως ο όμιλος της Εθνικής αναμένεται να βγει ενισχυμένος λόγω της σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών της Finansbank.

Finansbank: ”Βάζει πλάτη” για Εθνική Τράπεζα
Η τελευταία διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ Deutsche Bank και Eurobank έφερε στο προσκήνιο τη συνολικότερη στάση αναλυτών για τον κλάδο τα τελευταία χρόνια, τις ευστοχίες και αστοχίες ανθρώπων της αγοράς αλλά και την ανάγκη να μη διαφεύγουν της προσοχής μας τα επιμέρους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως αυτήν την περίοδο μεγεθύνονται τα αρνητικά και υποτιμώνται τα θετικά. Κάτι ανάλογο βέβαια συνέβαινε από την… αντίθετη όταν αγορές και μετοχές ”κάλπαζαν”.

Ωστόσο, μέσα στο γενικότερο κλίμα υποτίμησης, θα πρέπει να κατατεθεί η εκτίμηση των ίδιων πηγών πως ο όμιλος της Εθνικής, για παράδειγμα, αναμένεται να βγει ενισχυμένος λόγω της σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών της Finansbank.

Οι εν λόγω παράγοντες σημειώνουν πως η τουρκική τράπεζα κερδίζει κυρίως από την ανατίμηση της λίρας και την ταχεία ανάπτυξη της στεγαστικής πίστης στη γειτονική χώρα.

Σημειώνουν πως η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου διαμορφωνόταν στο 1,5 - 1,4 την περίοδο της εξαγοράς της Finansbank, με τη λίρα πλέον να φτάνει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών, κοντά στο 1,15.

Παράλληλα σημειώνουν πως η Finansbank, με μερίδιο αγοράς 5% στη γείτονα, πετυχαίνει μέσα σε δύο χρόνια να διπλασιάσει στο 10% το μερίδιό της στα στεγαστικά δάνεια.

Η περίπτωση της Deutsche Bank - Eurobank αλλά και οι επισημάνσεις παραγόντων της αγοράς για την Εθνική - Finansbank δείχνουν πόσο μεγαλύτερη προσοχή και... δεύτερη ανάγνωση χρειάζονται και οι αναλύσεις των ξένων και οι κινήσεις ελληνικών επιχειρήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο.

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v