Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελεσίγραφο Κομισιόν για τη διάταξη του 20%

Την ύπαρξη 17 ερωτημάτων που έχει θέσει η Κομισιόν, δίκην τελεσιγράφου, στην ελληνική κυβέρνηση για την επίμαχη τροπολογία του ”20%” σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που διαχειρίζονται δίκτυα και υποδομές, αποκαλύπτει αύριο με δημοσίευμα του ο ”Κόσμος του Επενδυτή”. ”Βασικό μέτοχο” θυμίζει πλέον η υπόθεση.

Τελεσίγραφο Κομισιόν για τη διάταξη του 20%
Την ύπαρξη… 17 ερωτημάτων που έχει θέσει η Κομισιόν, δίκην τελεσιγράφου, στην ελληνική κυβέρνηση για την επίμαχη τροπολογία του ”20%” σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που διαχειρίζονται δίκτυα και υποδομές, αποκαλύπτει αύριο κατ’ αποκλειστικότητα, με δημοσίευμα του ο ”Κόσμος του Επενδυτή”.

Ως γνωστόν η συγκεκριμένη διάταξη κατατέθηκε με διαδικασίες ”εξπρές” και άμεση ισχύ κατόπιν του θέματος που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο εκτενέστατο δημοσίευμα της σαββατιάτικης εφημερίδας, τονίζεται ότι εγείρονται σοβαρές επιφυλάξεις εκ μέρους της Κομισιόν για τη συμβατότητα αυτής της ρύθμισης με το κοινοτικό δίκαιο.

Και ταυτόχρονα, μέσω των ερωτημάτων καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει σε σειρά θεμάτων όπως με βάση ποιο θεσμικό πλαίσιο προχώρησε στη θεσμοθέτηση αυτής της διάταξης, κι αν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καθορίζει ποιες επιχειρήσεις είναι ”στρατηγικής σημασίας”.

Η ύπαρξη αυτού του μπαράζ ερωτημάτων φέρεται να έχει ανησυχήσει σοβαρά αρμόδια στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού, καθώς το φιάσκο με τη νομοθεσία περί ”βασικού μετόχου”, παραμένει νωπό, ενώ πανταχόθεν έχουν από την πρώτη στιγμή εκφραστεί εκτιμήσεις ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα καταπέσει στην Ευρώπη.

*** Δηλώσεις Oliver Dewes στο TFN

Η Κομισιόν ”όχι μόνο γνωρίζει, αλλά παρακολουθεί στενά και επεξεργάζεται εξονυχιστικά” τον ελληνικό Νόμο που περιορίζει κάτω του 20% τα ιδιωτικά επενδυτικά μερίδια σε εταιρίες δημόσιου ενδιαφέροντος, δήλωσε αποκλειστικά στο Thomson Financial News ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Oliver Dewes.

Ο κ. Dewes, εκπρόσωπος του Επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Charlie McCreevy, εξήγησε ότι ”τώρα που ο νόμος έχει περάσει, η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να τον αναλύσει με βάση τις βασικές αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων”.

Η Κομισιόν δεν εξετάζει προσχέδια νόμου, οπότε το όλο ζήτημα εμπίπτει τώρα στο επίκεντρο της εκτελεστικής αρχής της Ε.Ε.

*Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Αναφορικά με ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με αυριανό δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

”Αποτελεί συνήθη διαδικασία η αλληλογραφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Κυβερνήσεις των χωρών – μελών της Ε.Ε. για διευκρινήσεις, μετά από την κοινοποίηση στις υπηρεσίες της διατάξεων νόμου που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είχε γνωστοποιήσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2007 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διάταξη νόμου, με την οποία εφαρμόζονται διαδικασίες ελέγχου και θωράκισης του εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος στην περίπτωση απόκτησης δικαιωμάτων ψήφου από 20% και άνω σε εταιρίες στρατηγικής σημασίας που διαχειρίζονται δίκτυα και υποδομές.

Με την επιστολή της γνωστοποίησης είχαν ζητηθεί οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επιστολή που δημοσιεύεται αποτελεί μέρος της διαδικασίας ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ελληνικών και των κοινοτικών αρχών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v