ΟΛΠ: Αναμένονται 20-30 ημέρες έντασης & απεργιών

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη στις αντιδράσεις των εργαζομένων για την εκχώρηση σε ιδιώτες των ΣΕΜΠΟ στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, οι οποίες μάλιστα προοιωνίζεται να είναι ιδιαιτέρως σκληρές κατά το επόμενο 20ήμερο.

ΟΛΠ: Αναμένονται 20-30 ημέρες έντασης & απεργιών
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη στις αντιδράσεις των εργαζομένων για την εκχώρηση σε ιδιώτες των ΣΕΜΠΟ στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, οι οποίες μάλιστα προοιωνίζεται να είναι ιδιαιτέρως σκληρές κατά το επόμενο 20ήμερο.



Σε μια προσπάθεια να εξασφαλισθεί η συμπαράσταση και η κατανόηση των φορέων της οικονομικής δραστηριότητας στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΟΜΥΛΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη που συγκάλεσαν ο γενικός γραμματέας Λιμένων του ΥΕΝ Γ. Βλάχος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Ν. Αναστασόπουλος.

Οι κ.κ. Βλάχος και Αναστασόπουλος ενημέρωσαν τους παριστάμενους για τους όρους των διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν το αργότερο έως τις 22 Ιανουαρίου, διαβεβαίωσαν ότι τα κεκτημένα των εργαζομένων στα λιμάνια δεν θίγονται από την είσοδο ιδιωτών, διασαφήνισαν ότι ”παροχές κάτω από το τραπέζι θα σταματήσουν να υπάρχουν” και έκαναν γνωστό ότι θα δοθούν κίνητρα είτε για εθελουσία έξοδο εργαζομένων είτε για μετάταξη σε άλλους οργανισμούς του δημοσίου.

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι διεθνώς 8 είναι οι μεγάλοι παίκτες στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, ενώ οι απαιτούμενες επενδύσεις στα δύο λιμάνια εκτιμώνται σε 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικά.

Ένας ισχυρός ανταγωνιστής για την Ελλάδα θεωρείται η Τουρκία, η οποία έχει ήδη προχωρήσει στη λύση του outsourcing σε λιμάνια της. Πεδίο ανταγωνισμού θεωρείται η Μαύρη Θάλασσα, μέσω της οποίας διακινούνται πολύ μεγάλα φορτία και περί τα 300 εκατ. άνθρωποι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι, του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μεταφορών και Ιδιοκτητών Φορτηγών, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Διεθνών Μεταφορών και Logistics, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, της Διεθνούς Ναυτιλιακής Ένωσης, της Ένωσης Εφοπλιστών Μεσογειακών Πλοίων, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του ΕΒΕΠ, και της Ναυτικής Ένωσης Ελλάδος.

*** Συνάντηση Βουλγαράκη - Νομάρχη Πειραιά

Την κάθετη διαφωνία της Νομαρχίας Πειραιά στα σχέδια της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ εξέφρασε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργο Βουλγαράκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Νομάρχης Πειραιά ενημερώθηκε από τον Υπουργό για την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες και στη συνέχεια κατέθεσε τις απόψεις της Νομαρχίας για την ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ, αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη του μεγάλου λιμανιού, τις οποίες υπέβαλε και εγγράφως με τη μορφή επιστολής.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ”Θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον Υπουργό γιατί για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2004 που η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην κυβέρνηση, πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νομάρχη Πειραιά”.

Και ο Νομάρχης Πειραιά πρόσθεσε ”Επειδή όμως εκτός από τις απόψεις μας, την αντίθεσή μας, θέλουμε και να καταθέτουμε προτάσεις, επανυποβάλαμε στον ΥΕΝ την πρότασή μας για το άνοιγμα του λιμανιού στην Κοινωνία. Είναι η πρόταση της Νομαρχίας Πειραιά για την δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας & Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και τον ΟΛΠ. Πρόκειται ουσιαστικά για την αξιοποίηση της ιστορικής, βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Πειραιά με στόχο να καταστεί η πόλη-λιμάνι ένα ολοκληρωμένο κέντρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και επιχειρηματικότητας υψηλών απαιτήσεων και μεγάλης ωφέλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v