Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intralot: Διαμάχη με εταιρία λοταριών Πολωνίας

To ποσό των 50 εκατομμυρίων πολωνικών ζλότι (περίπου 13,85 εκατ. ευρώ) ζητά η Intralot μέσω της θυγατρικής της Pollot απο την Πολωνική Μονοπωλιακή Εταιρεία Λοταριών (Polski Monopol Loteryjny- PML), σύμφωνα με δημοσιεύματα του πολωνικού Τύπου.

Intralot: Διαμάχη με εταιρία λοταριών Πολωνίας
To ποσό των 50 εκατομμυρίων πολωνικών ζλότι (περίπου 13,85 εκατ. ευρώ) ζητά η Intralot μέσω της θυγατρικής της Pollot απο την Πολωνική Μονοπωλιακή Εταιρεία Λοταριών (Polski Monopol Loteryjny- PML), σύμφωνα με δημοσιεύματα του πολωνικού Τύπου.

Η απαίτηση της Intralot εδράζεται στο γεγονός της διακοπής της συνεργασίας που υπήρχε απο το 2002. Η πολωνική εταιρία αντιδρά αρνούμενη την απαίτηση της Intralot και επιπλέον απαιτώντας από την ελληνική εταιρία αποζημίωση 30 εκατομμυρίων πολωνικών ζλότι (περίπου 8,3 εκατ. ευρώ) για τη μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το κλείσιμο της κρατικής εταιρίας PML υποδηλώνει πως η δεκαετής συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών το 2002 έχει τερματιστεί (η Intralot είχε την ευθύνη διανομής των στιγμιαίων λαχείων της PML) και ως εκ τούτου εγείρεται δικαίωμα αποζημίωσης.

Το δικαίωμα αυτό δεν θα εγερθεί έναντι του πολωνικού υπουργείου Οικονομικών εφόσον η κρατική αυτή εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία ρευστοποίησης.

Η πολωνική εταιρία έχει απορρίψει τις απαιτήσεις της Intralot ως αβάσιμες και υπενθυμίζει ότι με τη σειρά της έχει εγείρει απαιτήσεις αποζημίωσης απο την Intralot ύψους 30 εκατ. πολωνικών ζλότι επειδή η τελευταία δεν συμμορφώθηκε με τους όρους της συμφωνίας.

Ο κ. Ραφάλ Βιάτρ, πρόεδρος και συνάμα εκκαθαριστής της PML, είπε ότι ”τα θέματα αντιδικίας μεταξύ PML και Intralot - Pollot βρίσκονται υπό εξέταση στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού, κατόπιν αιτήματος της πολωνικής εταιρίας”.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ”σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού, η διαιτησία του Παρισιού είναι ο μοναδικός αρμόδιος επίλυσης των διαφορών”.

Η συμφωνία με την Intralot αποσκοπούσε στο να βοηθηθεί η PML σε έξοδο (τότε) από οικονομική κρίση και να ενισχύσει τα έσοδά της απο 3 εκατ. πολωνικά ζλότι το 2002 στα 100 εκατ. το 2005. Κανένας από αυτούς τους φιλόδοξους στόχους δεν επιτεύχθηκε.

Η κρατική εταιρία έκλεισε τη χρήση του 2006 με πωλήσεις 1,07 εκατ. πολωνικών ζλότι. Καθώς βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το Δ.Σ. αποφάσισε να την θέσει σε εκκαθάριση.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το πολωνικό υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην ”κόντρα” μεταξύ των δύο εταιριών, παρά το αίτημα για παρέμβαση απο τον πρεσβευτή της Ελλάδος (sic)!

Το euro2day.gr είχε αναφερθεί στη διαμάχη μεταξύ της πολωνικής εταιρίας και της Intralot στις 25 Ιουνίου 2007, όπως και στις 6 Σεπτεμβρίου 2007, και η Intralot με επίσημη επιστολή της προς το Χ.Α. έσπευσε (στις 10 Σεπτεμβρίου 2007) να μας.... διαψεύσει γνωστοποιώντας ότι... ”δεν υφίσταται αξίωση αποζημίωσης 5,28 εκατ. ευρώ από τον πολωνικό κρατικό οργανισμό Polski Monopol Loteryjny (PML) όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου” (sic)...

Εκ των πραγμάτων, η Intralot αναμένεται να ανασκευάσει την τότε διάψευσή της και να ενημερώσει άμεσα τις εποπτικές αρχές του Χ.Α. για τις εξελίξεις στην Πολωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v