Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις 1,95 δισ. ευρώ από ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Επενδύσεις ύψους 1,95 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. την περίοδο 2008 – 2014, εξασφαλίζοντας το 22% περίπου της δυναμικά αναπτυσσόμενης αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ θα κατασκευάσει το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο.

Επενδύσεις 1,95 δισ. ευρώ από ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Επενδύσεις ύψους 1,95 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. την περίοδο 2008 – 2014, εξασφαλίζοντας το 22% περίπου της δυναμικά αναπτυσσόμενης αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιχείρησης, ήδη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική κατά 100% της ΔΕΗ Α.Ε., έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου 50 MW στη Μεγαλόπολη, του δεύτερου μεγαλύτερου στον κόσμο.

Συνολικά μέχρι το 2014 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σχεδιάζει την ανάπτυξη 950 MW, από τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα συνολικής ισχύος 537 MW και τα οποία θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2014.

Τα ανωτέρω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τον διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Τάσο Γκαρή. Η σχετική παρουσίαση έγινε σε δημοσιογράφους σε ξενοδοχείο του Ναυπλίου το βράδυ της Παρασκευής, 14/12/07.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος σε σύντομη ομιλία του υπογράμμισε τις πολύ μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται για τις ΑΠΕ και ειδικότερα για τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Παράλληλα επισήμανε ότι στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι εκτός από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων η επέκταση και στους άλλους τομείς των ΑΠΕ: Μικρά υδροηλεκτρικά έργα, αιολική ενέργεια και γεωθερμία.

Ο κ. Αθανασόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:

- Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων, προκειμένου όχι μόνο να επιλύσουμε ενεργειακά προβλήματα αλλά και να ικανοποιήσουμε μελλοντικές εθνικές ανάγκες για άρδευση και ύδρευση σε περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

- Η αξία των νερών προβλέπεται να αυξηθεί μελλοντικά. Αυτό οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, ενώ η ΔΕΗ είναι η Επιχείρηση που έχει μοναδικές εμπειρίες στην ανάπτυξη υδροηλεκτρικών έργων.

- Ο όμιλος της ΔΕΗ Α.Ε. έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία και τις μεγαλύτερες υποδομές από οποιαδήποτε άλλη εταιρία για να αναπτυχθεί δυναμικά στον κλάδο των ΑΠΕ.

- Κύριος στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και για τον λόγο αυτόν είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με άλλες μεγάλες διεθνείς και ελληνικές εταιρίες για από κοινού ανάπτυξη έργων.



Σε άλλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μεγαλόπολη (15/12/07) ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος ανακοίνωσε στις τοπικές αρχές τις πολύ σημαντικές επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει ο όμιλος της ΔΕΗ Α.Ε. στην περιοχή.

Ειδικότερα:

- Η ΔΕΗ Α.Ε. θα κατασκευάσει στη Μεγαλόπολη μία Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου 800 MW με καύσιμο φυσικό αέριο.

- Η ΔΕH Ανανεώσιμες θα κατασκευάσει ένα Φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 50 MW σε εκτάσεις που ανήκουν στην Επιχείρηση.

Ο κ. Αθανασόπουλος υπέβαλε πρόταση προς τους φορείς της περιοχής για τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου το οποίο θα καθορίζει τις προτεραιότητες της περιοχής σε σχέση με την Επιχείρηση.

Επίσης, ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος ανακοίνωσε και άλλες δύο αποφάσεις της ΔΕΗ, προκειμένου να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα:

1. Παραχώρηση με απόφαση διοικητικού συμβουλίου στον Δήμο Μεγαλόπολης έκτασης περίπου 400 στρεμμάτων που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Περιοχής (ΒΕΠΕ).

Πρόκειται για ένα ιδιόκτητο οικόπεδο της ΔΕΗ το οποίο βρίσκεται στο όριο του πολεοδομικού ιστού, περίπου ένα χιλιόμετρο νοτιοδυτικά της Μεγαλόπολης, και δεν καλύπτεται από χρήσεις γης που να παρεμβαίνουν στη λειτουργία των εγκαταστάσεων της Επιχείρησης.

Η εισαγωγή και ανάπτυξη της χρήσης φυσικού αερίου από το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ Α.Ε. δημιουργεί νέες μεγάλες ευκαιρίες στην περιοχή για να προσελκυστούν ιδιωτικές επενδύσεις και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της ΒΕΠΕ.

2. Παραχώρηση γεωργικών εκτάσεων με μίσθωση έναντι συμβολικού τιμήματος για καλλιέργεια ζωοτροφών ή άλλων ειδών. Οι εκτάσεις αυτές θα καθοριστούν έπειτα από συνεννόηση του Συντονιστικού Οργάνου με την Επιχείρηση.

Την ίδια ημέρα (15/12/07) στις εγκαταστάσεις της Επιχείρησης στη Μεγαλόπολη έγιναν παρουσιάσεις:

- Σε δημοσιογράφους των στρατηγικών προτεραιοτήτων της παραγωγής και των ορυχείων από τους γενικούς διευθυντές κ. Αβραάμ Μιζάν και Κώστα Μελά αντίστοιχα.

- Σε όλα τα στελέχη της ΔΕΗ στην Πελοπόννησο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Τάκη Αθανασόπουλο.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v