Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Έπιασε τον στόχο για τις δαπάνες στην Ελλάδα

Η τράπεζα υλοποίησε ήδη μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων του πλάνου αναδιάρθρωσης. Η μείωση των δαπανών στην Ελλάδα. Πού υποχώρησε το προσωπικό λόγω εθελουσίας. Τα οφέλη της Eurobank από την πώληση της Eurolife.

Eurobank: Έπιασε τον στόχο για τις δαπάνες στην Ελλάδα

Το στόχο για τη μείωση των εν Ελλάδι συνολικών δαπανών του ομίλου, πέτυχε η Eurobank, υλοποιώντας ταχύτερα τη σχετική δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης, όπως αναφέρει η διοίκησή της, στις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις α΄ εξαμήνου.

Οι συνολικές δαπάνες του ομίλου στην Ελλάδα (τραπεζικές και μη δραστηριότητες) υποχώρησαν στα 750 εκατ. ευρώ, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης (31 Δεκεμβρίου 2017). Από τα τέλη, ήδη, της περσινής χρονιάς, η τράπεζα μείωσε τον αριθμό των εν Ελλάδι καταστημάτων της κάτω από το όριο των 510, ενώ η συρρίκνωση του συνεχίζεται και φέτος.

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί και ως προς τον στόχο μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων στην Ελλάδα σε 9.800 κατά ανώτατο όριο, ως το τέλος του 2017. Στο τέλος Σεπτεμβρίου το εν Ελλάδι προσωπικό είχε υποχωρήσει στα 9.835 άτομα.

Η μείωση του προσωπικού κατά περίπου 1.000 άτομα επιτεύχθηκε από τη χρήση του προγράμματος εθελουσίας και την πώληση του 80% της Eurolife η οποία πλέον αποτελεί συγγενή εταιρία του ομίλου και ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

Η εξοικονόμηση από την αποχώρηση προσωπικού μέσω χρήσης του προγράμματος εθελουσίας θα ανέλθει ετησίως σε περίπου 38 εκατ. ευρώ, ενώ συμβάλει ήδη από φέτος στο στόχο μείωσης των λειτουργικών εξόδων.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες δεσμεύσεις, η Eurobank ολοκλήρωσε, ήδη, την πώληση του 80% των ασφαλιστικών της θυγατρικών (Eurolife), ενώ μείωσε το χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικών στα 34 εκατ. ευρώ, επίπεδο που είναι σύμφωνο με το όριο που προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης.

Το τίμημα πώλησης του 80% της Eurolife ανήλθε τελικώς στα 321 εκατ. ευρώ (σ.σ. 324 εκατ. το αρχικό). Επίσης, αναγνώρισε, στις 30 Ιουνίου, τα συσσωρευμένα κέρδη από την αποτίμηση των διαθεσίμων προς πώληση τίτλων που είχαν οι ασφαλιστικές, ενισχύοντας έτσι απευθείας την καθαρή θέση του ομίλου με 70 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα έγραψε από όλη τη συναλλαγή κεφαλαιακό κέρδος 58 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από τη μεταβίβαση είχε «καρπωθεί» το σύνολο του μερίσματος χρήσης 2015, ύψους 34 εκατ. ευρώ. Το εναπομείναν 20% της Eurolife αποτιμάται πλέον στην εύλογη αξία των 83 εκατ. ευρώ. H πώληση της Eurolife συνέβαλε και στη μείωση του χαρτοφυλακίου μετοχών και λοιπών επενδυτικών τίτλων.

Εντός του στόχου είναι και η μείωση του κόστους καταθέσεων στην Ελλάδα, που αποτελεί επίσης δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Οι εναπομείνασες δεσμεύσεις ως το τέλος του 2018

Το πλάνο προβλέπει επιπλέον τις εξής βασικές δεσμεύσεις ως το τέλος του 2018:

- Τη μείωση του χαρτοφυλακίου αλλοδαπών στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας (το οποίο ορίζεται ως στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με τις δραστηριότητες πελατών εκτός Ελλάδας, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία είναι καταχωρημένα [booked] τα στοιχεία ενεργητικού) στο ποσό των 8,77 δισ. κατ' ανώτατο όριο έως τις 30 Ιουνίου 2018.

- Τη μείωση του δείκτη καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα σε 115%, κατ' ανώτατο όριο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η Eurobank, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες πλην Εθνικής, παραμένουν ακόμη μακριά από τον στόχο, καθώς η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης ώστε να επανέλθει στα γκισέ μέρος των καταθέσεων που έφυγαν την περίοδο Νοέμβριος 2014 - Ιούνιος 2015 ξεκίνησε μόλις πριν από τρεις μήνες.

- Την πώληση της συμμετοχής (20%) της Τράπεζας στην Grivalia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v