Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Προτεραιότητα η μείωση των κόκκινων δανείων

Κλειδί για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας. Το 2018 και το 2019 η μεγαλύτερη μείωση στα NPEs. Τι ειπώθηκε στο conference call.

Eurobank: Προτεραιότητα η μείωση των κόκκινων δανείων

Η ύφεση στην Ελληνική οικονομία μπορεί να είναι οριακή ή και μηδενική φέτος ενώ η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πιθανή, εκτίμησε η διοίκηση της Eurobank στο conference call για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους.

Η πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και την προσπάθεια αύξησης των καταθέσεων.

Οι δύο σημαντικές εξελίξεις στο τρίτο τρίμηνο ήταν τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα τα οποία ήταν μειωμένα κατά 70% σε τριμηνιαία βάση και τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών τα οποία βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος για 2ο συνεχόμενο τρίμηνο, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 34,8% στο τρίτο τρίμηνο 2016, αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, η αύξηση των καταθέσεων στο τρίτο τρίμηνο ήταν 394 εκατ. ευρώ ενώ στο εννεάμηνο ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Η ελαφρά θετική πορεία των καταθέσεων στην Ελλάδα συμβαδίζει με το γενικότερο οικονομικό κλίμα σταθεροποίησης ενώ οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 315 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.

Η συμφωνία με τον SSM για την μείωση στα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (NPLs) και στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPEs την επόμενη τριετία είναι της τάξεως του 38%. Η μεγαλύτερη μείωση στα δάνεια σε καθυστέρηση θα γίνει το 2018 και το 2019 ενώ ο δείκτης κάλυψης των NPEs θα διατηρηθεί στο 50% και ο δείκτης κάλυψης των NPLs θα πρέπει να αυξηθεί από τα τρέχοντα επίπεδα του 65%.

Τέλος, και αναφορικά με την πλατφόρμα του ΚΚR, μια ακόμα συστημική τράπεζα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον συμμετοχής της και στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα υπάρξουν οι πρώτες κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v